Zo voorkom je Voedselverspilling

voedselverspilling

Baal je ook zo van voedselverspilling? Dit zijn de tips en tricks!

Voedselverspilling loopt wereldwijd in de miljarden. En jij bent de grootste voedselverspiller die er rondloopt. Volgens Wageningen University & Research dan. Want je gooit blijkbaar jaarlijks zo’n 50 kg aan goed voedsel weg. De helft daarvan doe je zelfs gewoon thuis. Dat kan en moet anders. We helpen je een handje…

Ook de VN wil het, voedselverspilling tegengaan. Vóor 2030 moet er 50% minder aan voedsel verspild worden. En daar hebben zij, en Mother Nature, jou bij nodig. Ook het Voedingscentrum vindt dat er in huis flink bespaard kan worden: maar liefst €340 per jaar als je korte metten maakt met het verspillen van goed, eetbaar voedsel. Kassa! Overigens, dit is het Voedselverspilling-dossier van het Voedingscentrum.

voedselverspilling voedselverspilling

Aspecten van voedselverspilling

Behalve dat voedselverspilling dus zwaar drukt op je financiële situatie, is het ook voor de Aarde een enorme belasting. Je gooit immers niet alleen die kilo’s voedsel weg, maar ook al dat water, de elektriciteit, de verpakking en de mensenarbeid die nodig waren om die kilo’s voedsel op je bord te kunnen krijgen.

Daarnaast is het natuurlijk vrij bizar, en zelfs moreel verwerpelijk, als we zoveel goede voeding weggooien terwijl er miljoenen mensen wereldwijd -figuurlijk en ook letterlijk- sterven van de honger.

De houdbaarheid van voedsel

Etiketten voedselproducten lezen

Je kent ze wel, de TGT- (te gebruiken tot) of THT- (tenminste houdbaar tot) data op verpakkingen. De eerste gaat over de gebruiksveiligheid van het product, de tweede gaat over de kwaliteitsduur. Na die THT-datum gaat de kwaliteit in principe achteruit, maar vaak kan je het voedselproduct dan nog gewoon eten; als het er nog goed uitziet en niet raar ruikt tenminste.

Voedsel goed bewaren

Als je dit goed doet, hoef je al de helft minder weg te gooien. Vaak staat op het etiket al hoe je het (aangebroken) product moet bewaren. Hierdoor blijft het langer goed. Maar dat is soms wel lastig inderdaad. Er is groente en fruit dat beter in je koelkast kan blijven, maar andere soorten bewaar je weer beter erbuiten. Maar kijk maar ‘s even in de Bewaarwijzer waar je wat het beste kunt bewaren en hoe lang het goed blijft.

voedselverspilling

De beste bewaarbakjes

Bakjes, invriesbakjes, maar ook boterhamzakjes, netjes en de zogenaamde Foodhuggers en Bee Wraps, het zijn allemaal handige hulpjes van veilige materialen zoals glas, RVS en siliconen. En soms ook geschikt om te gebruiken voor werk of school natuurlijk.

Bespaar met de Koelkastklem

Volgens het Voedingscentrum kan je met hun Koelkastklem, na het openen van de koelkastdeur, metéén zien wat er eerst op moet. Je restjes worden dus steeds de start van je nieuwe maaltijd.
Bovendien koop je hierdoor slimmer in, en bespaar je dus geld.

Doe beter boodschappen

Daarmee bedoel ik: doe geen boodschappen als je honger hebt, want dan koop je altijd méér in – wat de kans op weggooien weer vergroot.
En daarmee bedoel ik óók: maak een boodschappenlijstje voor (ontbijt, lunch, diner op) meerdere dagen, en hou je aan de hoeveelheden. Hierdoor verklein je de kans op weggooien.
En onthou: weggooien kost geld én is zo zonde van al die energie, transportkilometers en mensenarbeid die in dat voedsel is gaan zitten om het op je bord te kunnen laten verschijnen.

Kook, bak of wok het voedsel wat je eet

Een goede tip is om beter in te schatten wat je ook op kan. Dat lijkt een lastige, maar als je wat langzamer eet, met aandacht, merk je na zo’n 15 minuutjes eten dat je eigenlijk al genoeg hebt. Je kunt dus met minder voedsel toe dan je wellicht denkt – en als je daarmee rekening houdt bij het kokkerellen, hoef je eigenlijk niets weg te gooien. En het bespaart je wellicht ook wat extra pondjes aan gewicht 😉

Wat er op lijkt: kook op maat. Een handig hulpje voor het op maat koken van pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje. Op deze maatbeker staan porties in plaats van grammen. Je hoeft het Eetmaatje dus alleen maar te vullen met ongekookte pasta of rijst tot 1, 2, 3 of 4 porties en hebt dan meteen genoeg.

De ultieme gids voor elke (aankomende) Vegan

Heerlijke gerechten maken van kliekjes

Heb je toch wat bereid voedsel over, bijvoorbeeld omdat je voor twee dagen hebt gekookt? Of heb je flink wat ingrediënten over maar nog onbereid? Kijk dan ‘s op Kliekipedia! Veel inspiratie en h’eerlijke recepten, zodat je jouw leftovers niet aan de hond of kliko hoeft te geven.

Even tussendoor: er zijn zelfs zóveel kliekjes, nou ja “onverkochte partijen van supermarkten”, dat er zelfs een restaurant mee beroemd mee aan het worden is: voedsel redden door ‘s lekker te gaan eten bij Instock. En ja, ook ik was een avondje onder de pannen in dat mooie restaurant. Heerlijk gegeten, prima biologische wijnen. Ik was toch wel verbaasd over de ruime keuze op de kaart (die elke paar dagen verandert natuurlijk), als ook prettig verbaasd over de creativiteit van de keuken. Vette aanradert!

Minder vlees eten = Minder voedselverspilling

De Nationale Week Zonder Vlees vorige maand was een groot succes. Er stonden veel Nederlanders weer even stil bij de impact van vlees op het milieu. Weet je nog.., elke hamburger van rundvlees kost 1.500 liter water, etcetera etcetera. Dus als je vlees wilt eten, beperk het dan tot 1 à 2 keer per week, en koop het dan biologisch(dynamisch).

Samen in actie tegen Voedselverspilling

Ook de politiek besefte dat er iets gedaan moet worden. En dus hebben we weer een nieuwe Taskforce in Nederland, met weer een doelstelling die vér in de toekomst ligt. Ik loop daar nooit zo warm voor, die lange termijn-getallen. Want in de praktijk betekent dat vaak dat er na een mooie start het gedrag weer terugkeert naar ‘normaal’ omdat dat uiteindelijke doel toch zo heel erg ver weg ligt. “Dan maakt het niet zoveel uit of ik een weekje oversla” – dat soort gedachten. Dat gedrag is menselijk, en daarom geloof ik eerder in communiceren wat we nú kunnen doen, wat we nú al kunnen besparen, en dat gewoon elke dag volhouden. En of we dan in 2020 of in 2030 50% bespaard hebben, of meer, who cares?!

Met het bovenstaande, en de info achter de linkjes hieronder,  kan je elke dag het verschil maken én lekker eten én geld besparen. Wat wil je nog meer?! 🙂

Meer over Voedselverspilling:

Succesvolle app tegen voedselverspilling ook in Utrecht live
Supermarkten en zuivelsector pakken voedselverspilling aan
Samen meer maken van minder

Instock lanceert Pieper Bier van geredde aardappels

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.