De ultieme gids voor elke (aankomende) vegan

vegan

Alles over vegan en plantaardig eten, met veel praktische tips, do's & don'ts

Vegan worden? Reden om veganist te worden, zijn er genoeg: je vindt dierenwelzijn belangrijk, het behoud van bossen en oerwouden, de water-footprint, je gezondheid, of je doet het vanwege een geloofsovertuiging. Yup, een combi daarvan kan ook. Let’s go!

Welke reden(en) je ook hebt voor je vegan lijfstijlverandering of een -verdieping, oude gewoontes zijn vaak hardnekkig, vooral lijfelijk terwijl je verstand en gevoel er vaak al klaar voor zijn. Maar alles heeft zijn begin, en een eerste stap.

Wat is het verschil tussen vega en vegan?
Wat is een plantaardig dieet?
Daarom wil je plantaardig eten
A grumpy of een friendly vegan?
Plantaardig fastfood voor vegans
Recepten voor vegans
Is een veganistische lifestyle gezond?
Tips, kookboeken en apps voor vegans

Wat is het verschil tussen vega en vegan?

Eerst nog maar even het verschil uitgelegd: een vegan(ist) streeft een lifestyle zónder dierlijke producten en ingrediënten na. Een vegan eet alleen plantaardig maar draagt dus ook geen leren schoenen of jas, en eet ook geen honing van bijen. En natuurlijk komen alleen verzorgingsproducten die niet op dieren zijn getest, in aanmerking.

Je komt nog wel ‘s een vegan tegen het alleen op de voeding betrekt. Tja, daar is iedereen vrij in natuurlijk. Een vegan eet ook geen (vaak verborgen) dierlijke ingrediënten zoals gelatine. Dat klinkt wel lekker smeuïg maar het is een bindmiddel gemaakt van slachtafval van runderen en varkens, jakkes! Gelatine vind je in allerlei producten, ook in vitaminepillen, snoep en producten voor het bakken van taarten en zo.

vegan

Foto: Brenda Godinez op Unsplash

Stromingen binnen het veganisme

Natuurlijk (?) is niet elke veganist een die-hard veganist. Sommigen lopen toch nog op leren schoenen, bijvoorbeeld omdat ze er vóór hun lifestyle-ommezwaai veel geld voor betaald hebben. En het is ook best duurzaam om een dergelijk geprijsd kwaliteitsproduct nog door te blijven dragen.
Op de site van Vereniging voor Veganisme lezen we:

Flexanisten: Personen die grotendeels plantaardig eten maar die er op sommige momenten toch voor kiezen iets dierlijks te eten.
Raw Vegans: Personen die geen voedsel eten wat boven lichaamstemperatuur is verwarmd. Zij eten dus alleen rauwe voeding.
Freegans: Freeganisme is een beweging van mensen die zich tegen de kapitalistische maatschappij keren. Zij menen dat er door het kapitalisme mensen (arbeiders) en dieren worden uitgebuit. Ze proberen zonder geld te leven en kiezen er daarom bewust voor om te leven van alles wat over is, omdat er ook vaak veel goed voedsel wordt weggegooid. Deze mensen worden ‘freegans’ genoemd. Niet elke ‘Freegan’ is per definitie veganist, maar wel een groot deel daarvan. Echter zijn er ook freegans die zich veganist noemen, maar wel bepaalde dierlijke producten consumeren die anders weggegooid zouden worden. Technisch gesproken zijn dit parttime veganisten.
Fruitarisme: Fruitariërs eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Ze eten geen producten waarvoor een plant gedood of beschadigd is.

Lees ook: flexitariër, vegetariër, veganist, wat zijn de verschillen?

Vegans gaan voor een plantaardig dieet

Wat is een plantaardig dieet?

Je voeding bevat geen dierlijke producten meer. Dus geen vlees, geen vis, geen gevogelte, geen schelpdieren. Dat geldt ook voor afgeleide ingrediënten zoals gelatine, een soort bindmiddel dat gemaakt wordt van dierlijk slachtafval, maar ook voor honing als product van de bijen.
Ook zuivel is een no-go, dus bye bye boter, kaas en eieren!

Waar bestaat een plantaardig dieet uit?

Gelukkig krijg je er wel veel voor terug en zijn er ook goede én lekkere alternatieven! Het is vaak een kwestie van smaak, en de hoeveelheid euro’s, maar varieer lekker in kleur, koop bij voorkeur biologisch, in het seizoen en/of lokaal (een bio aubergine uit Peru? lekker laten liggen!).

Fruit

Elk fruit is geschikt; hangt soms ook van de toepassing af natuurlijk. Zo is niet elke appel geschikt voor een smoothie, om maar wat te noemen. Probeer veel recepten uit en durf te variëren.
Denk ook aan de gedroogde variant!

Foto: door Brooke Lark op Unsplash

Graan & Rijst & Aardappel

Denk aan haver, quinoa, havermout, amarant, gerst, bulgur, gierst, rogge, spelt, boekweit, bruine rijst, zoete aardappel… (Glutenvrij of -intolerant?) Ga vooral voor volkoren granen, liefst lokaal, zonder toevoegingen. Behalve brood zijn er ook volkoren crackers, pasta en couscous.

Groentenvegan

Neem vooral donkergroene bladgroenten in je recepten op zoals snijbiet, spinazie, waterkers en natuurlijk boerenkool. Vergeet ook broccoli niet. Verder ga je pastinaak, wortelpeterselie, pompoen en aubergine erg lekker vinden.
Een aparte groep dat zeer populair aan het worden is, zijn zeegroenten. Honderden zeewieren/algen zijn eetbaar, bijvoorbeeld als alternatief voor pasta en ook als poeder (Chlorella, Spirulina) in  je smoothie. Zeegroenten zijn echte superfoods. Lisette Kreischer, vegan vanaf haar geboorte zo ongeveer en auteur van diverse bestsellers als ‘Ecofabulous koken in alle seizoenen’ en ‘PlantPower’, heeft veel info en heerlijke recepten voor je samengesteld in haar boek ‘Groente uit Zee’.

Noten, zaden, pitten & peulvruchten

Gebrand of ongebrand dat maakt niet uit, maar wel óngezouten: eet vooral wal-, pecan-, pistache-  en cashewnoten en amandelen. Denk bij zaden aan lijnzaad, sesamzaad, chiazaad en nog veel meer van dat superspul. Pijnboompitten kennen we allemaal wel maar strooi vooral ook pompoenpitten (mannen!) en zonnebloempitten in je ontbijt, lunch en diner.
Peulvruchten zijn onder meer soja- en kidneybonen, (kikker)erwten (humus!) en linzen.

vegan

Foto: pompoenpitten, door Shaun Holloway op Unsplash

Tempeh, tofu & seitan

Je kent het Indonesische tempeh en het Chinese tofu (of tahoe) als de ideale vleesvervanger, gemaakt op basis van sojabonen. Het zijn wel totaal verschillende producten, zowel in smaak als in voedingswaarde.
Het minder bekende seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water, en lijkt op vlees. Okay, een beetje. Ik ken een merk uit de biowinkelschappen dat heerlijke seitan heeft met een stevige structuur – zeer aan te bevelen als je overstapt van vlees-eten naar een vegan lifestyle.

Daarom wil je plantaardig eten

Waarom zou je willen overstappen naar een vegan lifestyle, vragen mensen in je omgeving je (straks ongetwijfeld). Nou, hoeveel redenen wil je hebben:

Vegan en gezondheid

Aardig feitje: plantaardig-eters blijken slanker dan vleeseters. Niet zo gek natuurlijk: plantaardige voeding bevat geen verzadigde vetten, weinig calorieën en veel vezels – weer goed voor de spijsvertering en het verzadigde gevoel. Overeten is daarom vrij zeldzaam, terwijl we ook lezen dat zo’n 50% van de Nederland obese (zwaarlijvig) is, met name door overconsumptie van dierlijke voeding en suikers.

Afvallen, er beter uit zien, gezonder ouder worden, je wilt je bloeddruk verlagen of je risico op hart- en vaatziekten of prostaatkanker verlagen, een algehele verbetering van je gezondheid.., er is zoveel winst te behalen voor je lijf. Als je het goed aanpakt natuurlijk. Verderop in dit stuk ga ik dieper in op de vegan lifestyle en je gezondheid.

Vegans helpen de Aarde

De VN onderzocht dat de vee-industrie verantwoordelijk is voor 18% van alle broeikasgassen, veel meer dan de uitstoot van al het transport wereldwijd bij elkaar. Shocking!
Bovendien, dat vee moet ook eten. De honger van de groter wordende veestapel (China leaset wereldwijd grond om graan te verbouwen dat weer vervoerd moet worden zodat het vee in China vetgemest kan worden voor consumptie. Om maar iets te noemen.) zorgt voor wereldwijde ellende in de vorm van ernstige milieuvervuiling en CO2-uitstoot dat klimaatverandering drastisch en sneller verergert.
En in het verlengde hiervan: drastische klimaatverandering als extreme droogte en overstromingen zorgen mede voor een gigantische stroom aan vluchtelingen.

Even praktisch: voor één zo’n populaire hamburger (rundvlees) verbruik je net zoveel water als je gebruikt voor 2 maanden douchen – not good!

vegan

Foto: lum3n op Unsplash

Vegans voor dierenwelzijn

Voor veel vegans is het een no-brainer: in onze huidige beschaving doodt je geen dieren meer om je te voeden; dat tijdperk was lang geleden en we hebben het niet meer nodig om ons goed te kunnen voeden. Om over de leefomstandigheden in de vleesindustrie en de manier van doden (de zgn. klimaatkamer is gewoon een ordinaire gaskamer) nog maar te zwijgen. Volgens velen is het boek ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer een aanrader als je van je oogkleppen af wilt, als ook dat van Lisa Steltenpool De Vegarevolutie.

Meer facts voor vegans.

A grumpy of een friendly vegan?

Ieder haar of zijn tempo, maar dit zijn wat tips om te starten (of door te pakken) en de goede moed er in te houden:

Vlees minderen tot en met nul

Je kunt natuurlijk cold turkey (pun unintended), maar dat is wellicht het lastigst. Voor mij persoonlijk werkt dit wel, meestal in combinatie met andere goede voornemens/acties.
Liever afbouwen, prima! Start op maandag: volg (de hashtag) MeatlessMonday op socialmedia en laat je inspireren. Neem er dan om de week een andere weekdag bij.
Je kunt, wat ik ergens las maar weet even niet meer waar, ook eerst stoppen eerst met rood vlees, daarna met gevogelte/wit vlees (kip) en daarna vis en schaaldieren. Neem er je tijd voor, bijvoorbeeld elke maand een groep erbij.
Introduceer in deze periode de vleesvervangers (van falafel tot en met bietenburgers, seitan en tempeh), en durf te experimenteren.

Bezuinig op zuivel

Wist je dat we in Nederland zo graag eieren eten, dat we daarvoor zo’n 1,5 miljoen kuikentjes moeten versnipperen? Misschien helpt dit om, nadat je met vlees gestopt bent, te stoppen met het eten van eieren. Je hebt ze ook niet meer nodig voor je baksels, er zijn goede alternatieven voor je taartjes en pannenkoeken zoals chiazaad (echt!) en geprakte banaan.
Ook voor melk is er meer dan genoeg alternatieven: onder meer soja-, kokos-, rijst- en amandelmelk.

vegan

Goed, voor ons kaaskoppen was dat tot nu toe nog vrij easypeasy. Maar nu de scherprechter:

Vegan don’t say cheese

Nu moet je jezelf gaan laten zien hoeveel karakter je hebt – zonder jezelf te verketteren natuurlijk. Het helpt enorm als je jezelf kent. Voor mij persoonlijk werkt dus in-één-keer het beste. Anderen bouwen liever af. Prima. Ga dan van Old Amsterdamse en Goudse meuk een tijdje naar biologische kaas (meer smaak, meer euro’s ook) en dan stop bij 0 dagen per week.
Tuurlijk, je kunt veganistische kaas proberen – ik laat dit hier graag als cliffhanger liggen; laat me vooral weten wat je ervan vindt! 😉

Meer tips voor vegans

Van vullen naar voeden

Je lijf schijnt zich na een maand of twee aan je nieuwe voeding aan te passen. Zorg dus vooral in het begin voor super lekkere gerechten, beloon jezelf en verzamel de voor jou beste blogs, boeken en sites. (Onderaan een aanzet.) Je lijf gaat het vanzelf weer aangeven dat het de nieuwe voeding nodig heeft, je krijgt meer energie en meer smaak. Hoe lekker is dat!?

Krachtige kruiden & specerijen

Dan heb ik het niet over de potjes bij de traditionele supermarkten, maar deze smaakmakers doen van nu wonderen voor je smaak en lijf: kruiden en specerijen. Koop je basilicum, rozemarijn, salie, tijm, oregano, cayennepeper, chilipoeder, peper, komijn, kurkuma, etc etc in de biologische, gedroogde variant. Bij voorkeur niet in plastic zakjes/potjes.
Super leuk om kruiden en specerijen in je eigen moes- of balkontuin of keuken te kweken! Er zijn speciale setjes voor – het staat niet alleen leuk, je krijgt ook meer binding met je voedsel en dus je lijf.

Vegans lezen etiketten

Het valt in het begin niet mee, maar het went heel snel. Ik maak er altijd een sport van om te ontdekken wat er in zit. Het is goed om te weten dat van het eerstgenoemde ingrediënt er het meeste van aanwezig is. Vaak is dat water, of suikers (soms staan er 3 suikers achter elkaar vermeld, bijvoorbeeld invertsuiker, glucosestroop en zoetstoffen – absolute horror als je het mij vraagt!); van het als tweede genoemde ingrediënt zit er vervolgens dan het meeste in, etcetera.
Vermijd gelatine (dierlijk slachtafval), hulpstoffen als monosodiumglutamaat (msg; E621) en andere E-nummers die aan allerlei ellende worden gelinkt zoals E-150/1 maar ook E250/1, transvetten en zoetstoffen als aspartaam.

Plantaardig fastfood voor elke vegan

Hier worden we een friendly vegan van! 😀 Wie kent niet The Dutch Weedburger, dat met Chorella-vermengde broodje met een h’eerlijke vegan-burger van zeewier! Niet te koop in de winkel, maar wel bij op honderden plaatsen in Nederland. Van eetcafé, stationsrestauratie en restaurant tot en met festivals en beursevenementen. Zelfs in een Nederlands ziekenhuis staat de TDWB op het menu voor de patiënten (!).

Ook thuis maak je eigen fab vegan friendly fastfood! Met de talloze bieten-, soja-, champignons-, kikkererwten- en pompoenburgers gewoon uit de schappen van onder andere AH, Lidl, Jumbo, Spar, Natuurwinkel en Ekoplaza.

vegan

Foto: The Dutch Weed Burger

Recepten voor vegans

Welk gerecht je ook tot nu toe lekker vond, van oerhollandsche hutspot tot en met ‘nummer 148’ op de Chinese menukaart, er is altijd wel een prima, voedzame plantaardige variant te bedenken. Start met het verzamelen van recepten voor ontbijt, lunch en diner. Recepten inspiratie:
Vegetus.nl
Vegatopia (voor vegans én ook vegas)
Blackbirds & Cakes
VeganChallenge
LisaGoesVegan
Freshhh
Hippe Vegetariër
The Korean Vegan (Azië-gebaseerde, westerse vegan recepten)

Is een vegan lifestyle gezond?

Een vegan lifestyle is zo populair dat zelfs de NOS een stuk heeft gepubliceerd over de gezondheidsaspecten van veganisme.

Deze voedingsstoffen heb je nodig als vegan

Door het volgen van een veganistisch voedingspatroon loop je (extra) risico om van bepaalde broodnodige voedingsstoffen te weinig binnen te krijgen. Het zijn namelijk stoffen die vooral in dierlijke producten voorkomen en ook vaak vooral in dierlijke vorm beter worden opgenomen. Het gaat om calcium, ijzer, jodium, Omega-3, eiwitten, vitamine B12, vitamine B2, vitamine D en zink. Best een flink lijstje, maar wij helpen je een handje!
Let op: dit artikel is niet bedoeld als gezondheidsadvies; als je twijfelt of het zeker wilt weten: ga dan eerst langs je huisarts voor advies en een eventuele bloedtest!

Vegan & vitamine B12

Vitamine B12 is waarschijnlijk de beruchtste voedingsstof onder vegans. Als je geen dierlijke producten eet kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je te weinig B12 binnenkrijgt. Je lichaam kan een grote voorraad van B12 hebben, vaak voldoende voor enkele jaren. Een vitamine B12 tekort kan daarom sluipend zijn en pas langzaam optreden na enkele jaren, hierdoor is het vaak moeilijk te herleiden dat het met je vegan lifestyle te maken heeft. Vitamine B12 is nodig voor veel verschillende processen en een tekort uit zich per persoon anders.
Nou zijn er  een aantal plantaardige producten die vitamine B12 bevatten zoals zeewier, algen en shiitake. Vitamine B12 uit plantaardige bronnen zijn echter veel minder makkelijk opneembaar. Dat komt omdat het zogenoemde analogen zijn. De molecuulstructuren lijken op elkaar, maar ze werken toch anders. Suppletie met B12 is daarom zeer aan te raden. Er zijn gelukkig genoeg B12 supplementen die ook voor vegans geschikt zijn.

Vegan & IJzer

Er zijn twee vormen van ijzer in onze voeding: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten terwijl non-heemijzer in plantaardige producten voorkomt. En je raadt het al: non-heemijzer is minder goed opneembaar dan heemijzer. Let als vegan dus ook op je ijzer-opname. Goede plantaardige bronnen van ijzer zijn bijvoorbeeld boerenkool, spinazie, kidneybonen, cashewnoten, pijnboompitten en (echt) volkorenbrood. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om ijzersupplementen te nemen.

Vegan & Calcium

Zuivelproducten bevat nogal wat calcium. Voor vegans kan het daarom lastig zijn om voldoende calcium binnen te krijgen. Gelukkig zit het ook in peulvruchten, granen, noten, broccoli en boerenkool. Calcium afkomstig uit noten is minder goed opneembaar, calcium uit groene kool (en mergkool) is juist weer heel goed opneembaar.

Veel meer vitaminen, mineralen en andere stoffen belangrijk voor vegans

Wil je meer weten over welke voedingsstoffen je extra op moet letten als vegan of vegetariër?
Lees dan dit uitgebreide overzichtsartikel.

vegan

Foto: Epicurrence op Unsplash

Voedingssupplementen voor vegans

De gangbare opinie is dat een veganist tekorten opbouwt. Er zijn een aantal supplementen die belangrijk zijn om te nemen. Vitamine B12 is de belangrijkste. De organismen die B12 maken komen voor in rivieren, aarde en modder en dieren. De beste manier om aan vitamine B12 te komen, zonder de nadelige effecten van het eten van dierlijke producten, is door een vegan friendly supplement te nemen:

Kies voor vitamine B12-smelttabletten of -spray, want dit wordt veel beter opgenomen. Neem vitamine D2 en D3 als je niet genoeg in de zon komt (en ook als het winter is en er te weinig zon is om D3 in je lijf aan te maken), natuurlijk in de vegan friendly variant.
In principe kan je alle Omega-3 vetzuren uit donkergroene bladgroenten, lijnzaad, walnoten en chiazaad halen.

Algenolie als vegan voedingsupplement

Deze algenolie moeten we toch even apart noemen, omdat die er met kop en schouders bovenuit steekt:

 1. minst mogelijk aantal hulpstoffen in capsule
 2. hoeveelheid Omega-3 DHA: 250 mg per capsule
 3. zeer lage oxidatiewaarde van de algenolie
 4. klimaatneutrale productie

In het capsule omhulsel gebruikt Arctic Blue nu nog maar 4 (vegan) ingrediënten, waaronder zeewierextract (carrageen).
De capsule is nog steeds klein, maar bevat wel 250 mg DHA Omega-3 – precies de dagelijkse hoeveelheid voor de Europees goedgekeurde gezondheidsclaims: goed voor de hersenfunctie en gezichtsvermogen.

In het algemeen geldt, dat als een olie oud is of erger, ranzig, dat de onverzadigde (Omega-3) vetzuren beschadigd zijn geraakt en niet meer in goede conditie zijn. Aan de buitenkant kun je niet zien of een olie oud is. Maar de versheid van een olie kun je wel uitdrukken in cijfers. Dit getal heet de oxidatiewaarde. In het lab noemen ze dit de totox-waarde, oftewel de Totale Oxidatie waarde. In dit analysecertificaat kun je zien dat de Totox-waarde van de Arctic Blue algenolie 5 is. En dat is niet slecht.. Maar heel goed!
(dit geldt trouwens ook voor hun MSC visolie).

vegan

Foto: Brooke Lark, op Unsplash

Tips, tricks & apps voor vegans

Apps voor vegans

Questionmark – scan/check je (supermarkt)product op de onafhankelijke scores qua milieu, mensenrechten, gezondheid én dierenwelzijn
Vegsafe – check je E-nummer en de app geeft aan of het vegan is, of juist niet. Life-safer!
Gonutss – is behalve een toffe naam ook een toffe vertaalmachine voor vegans. Ken je een lekker recept en wil je dat ‘veganizen’? Gonutss is your friend! De app staat bol van de vegan recepten en info. (Go nuts on Android: Google Playstore )
Veganagogo – voor alle vegans met een voorkeur voor het verre oosten! De app heeft zelfs een vertaler zodat je in zo’n vijftig (!) talen kunt zeggen dat je een vegan bent en wat dat voor de maaltijd betekent. Ook het bedankje erna kan je in de app opzoeken.
Happy cow – Alle vegan friendly hotspots per stad wereldwijd onder de knop, inclusief routebeschrijving. How’s happy now?!

Boeken voor elke vegan

Vegatopia, het kookboek
Groente Uit Zee – Lisette Kreischer
PlantPower – Lisette Kreischer
De Vegarevolutie – Lisa Steltenpool en Veerle Vrindts
Lisa Goes Vegan (Winner Award Best Vegan Cookbook 2017)
Vegarabia – Greg & Lucy Malouf

vegan

Handige adresjes voor vegans

Nederlandse Vereniging voor Veganisme – goed startpunt!
Viva Las Vegas – idem
veganchallenge.nl
veggieinpumps.nl
veggieworld.nl
The Dutch Weed Burger Joint – HQ van TDWB met oa. Weed ‘n Chips, Seawharma
Koeckebakkers Bar – eetwinkel vol vegan lekkers, Amsterdam
Boer’nKinkel – restaurant op Hoge Veluwe, Apeldoorn

Vegans om te volgen

Lisa Goes Vegan
Lisette Kreischer
Kyra Vreeze
Jamie’s Vegan Food
De Hippe Vegetarier
The Korean Vegan (check de teksten!)
“21 hele leuke vegan mannen om te volgen op Instagram”

Nog meer voor vegans:

De Nationale Week Zonder Vlees
Vegan opvoeding: verantwoord of niet?
Efteling meest toegankelijke pretpark voor vegans

Vegan Recept – Flespompoen linguine met knapperige salie

Voor vega’s en vegans: vegan friendly fashion

Weg met de geitenwollensokken… Dit is eigentijdse veganistische mode!

Toon de 96 reacties
 1. Maud schreef:

  Dank voor de aanmelding

 2. hydroxychloroquine company stock schreef:

  hydroxychloroquine company stock https://hydroxychloroquine.webbfenix.com/

 3. bimatoprost generic eyelash schreef:

  bimatoprost generic eyelash https://carepro1st.com/

 4. does generic naltrexone really work schreef:

  does generic naltrexone really work https://naltrexoneonline.confrancisyalgomas.com/

 5. directions for use of dapoxetine schreef:

  directions for use of dapoxetine https://salemeds24.wixsite.com/dapoxetine

 6. what happens when a woman takes clomid schreef:

  what happens when a woman takes clomid https://salemeds24.wixsite.com/clomid

 7. best results when taking ivermectin schreef:

  best results when taking ivermectin https://ivermectin.mlsmalta.com/

 8. hydroxychloroquine coronavirus trial results schreef:

  hydroxychloroquine coronavirus trial results https://hydroxychloroquine.mlsmalta.com/

 9. cialis online no prescription us schreef:

  cialis online no prescription us http://www.lm360.us/

 10. cost of fda approved generic 5mg vidalista schreef:

  cost of fda approved generic 5mg vidalista https://vidalista.mlsmalta.com/

 11. prices for ivermectin schreef:

  prices for ivermectin https://ivermectin.webbfenix.com/

 12. patient handout on dapoxetine schreef:

  patient handout on dapoxetine https://dapoxetine.confrancisyalgomas.com/

 13. vidalista doses recommended schreef:

  vidalista doses recommended https://vidalista40mg.mlsmalta.com/

 14. dapoxetine 30mg price in india schreef:

  dapoxetine 30mg price in india https://dapoxetine.bee-rich.com/

 15. generic dapoxetine available united states schreef:

  generic dapoxetine available united states https://ddapoxetine.com/

 16. canadian pharmacy cialis no prescription schreef:

  canadian pharmacy cialis no prescription https://wisig.org/

 17. albuterol inhaler coupons printable schreef:

  albuterol inhaler coupons printable https://amstyles.com/

 18. chloroquine phosphate 500 mg tablet schreef:

  chloroquine phosphate 500 mg tablet https://hydroxychloroquinee.com/

 19. hydroxychloroquine 30 mg schreef:

  hydroxychloroquine 30 mg https://hydroxychloroquine.grassfed.us/

 20. hydroxychloroquine 30 mg schreef:

  hydroxychloroquine 30 mg https://hydroxychloroquine.wisig.org/

 21. doxycycline tablets for sale schreef:

  doxycycline tablets for sale http://doxycycline.zolftgenwell.org/

 22. cialis prescribing information pdf schreef:

  cialis prescribing information pdf https://cialzi.com/

 23. feed schreef:

  Appreciate the recommendation. Let me try it out.|
  feed https://1borsa.com/3zeai

 24. feed schreef:

  Hi there, everything is going fine here and ofcourse every one is sharing facts, that’s actually fine, keep up writing.|
  feed http://8641001.net/rank.cgi?mode=link&id=83&url=http://www.fuelly.com/driver/rxbar

 25. the feed schreef:

  You’ve made some really good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this site.|
  the feed http://eromoe.com/search/rank.cgi?mode=link&id=198&url=https://forums.liverpoolfc.com/members/3796998-cbdoil

 26. feed schreef:

  If some one needs expert view about blogging and site-building then i propose him/her to pay a visit this website, Keep up the fastidious job.|
  feed https://www.oltv.cz/redirect.php?url=https://www.racked.com/users/skratchlabs

 27. feed schreef:

  Marvelous, what a web site it is! This website gives valuable data to us, keep it up.|
  feed http://t.obdshop.net/t.aspx/subid/955049814/camid/1745159/?url=https://www.racked.com/users/skratchlabs

 28. positive side effects of amoxicillin schreef:

  positive side effects of amoxicillin https://amoxycillin1st.com/

 29. the feed schreef:

  If some one wants expert view regarding running a blog after that i propose him/her to pay a quick visit this web site, Keep up the pleasant job.|
  the feed https://www.diabetesdaily.com/forum/redirect-to/?redirect=https://www.gamespot.com/profile/cbdoil9/about-me/

 30. the feed schreef:

  It’s actually a cool and useful piece of info. I’m glad that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.|
  the feed http://breeze-courier.com/Redirect.asp?UID=16022739&SubSectionID=349&LinkID=227&LinkURL=https://www.artfire.com/ext/people/cbdoil4

 31. feed schreef:

  What i don’t realize is if truth be told how you are no longer actually a lot more smartly-favored than you may be right now. You’re very intelligent. You already know thus significantly in relation to this matter, produced me individually consider it from a lot of varied angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated except it’s something to do with Girl gaga! Your personal stuffs nice. Always maintain it up!|
  feed http://feeds.hanselman.com/%7E/t/0/0/scotthanselman/%7Eclifbar1.angelfire.com%2F/

 32. the feed schreef:

  What i don’t realize is if truth be told how you’re no longer really much more well-favored than you may be now. You’re so intelligent. You recognize thus significantly in relation to this topic, made me individually imagine it from numerous varied angles. Its like women and men are not fascinated unless it is something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. Always deal with it up!|
  the feed http://satomitsu.com/cgi-bin/rank.cgi?mode=link&id=1115&url=https://skratchlabs.doodlekit.com

 33. does tamoxifen lower immune system schreef:

  does tamoxifen lower immune system https://tamoxifen.mrdgeography.com/

 34. atmospheric water generator price schreef:

  I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now ;)|
  atmospheric water generator price http://feeds.fabbaloo.com/~/t/0/0/fabbaloo/default/~pexels.com%2F@atmospheric-water-generator-3538524/

 35. passive atmospheric water generator schreef:

  Everyone loves it whenever people come together and share ideas. Great site, continue the good work!|
  passive atmospheric water generator https://alleskostenlos.ch/outgoing/3346-dfc33.htm?to=https%3A%2F%2Fwww.pexels.com%2F@atmospheric-water-generator-3538524

 36. tricare online rx refill program schreef:

  tricare online rx refill program https://buymeds.mlsmalta.com/

 37. tricare online rx refill program schreef:

  tricare online rx refill program https://medpills.bee-rich.com/

 38. superbeets schreef:

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.|
  superbeets http://affiliates.thelotter.com/aw.aspx?A=1&Task=Click&ml=31526&TargetURL=https://www.allrecipes.com/cook/28648130/

 39. superbeets review schreef:

  Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My website addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!|
  superbeets review http://www.oceanhomes-usa.com/exit.php?url=http://vinculacion.udla.edu.ec/forums/forum/ideas-y-vinculacion/

 40. frolep rotrem schreef:

  I am impressed with this web site, very I am a fan.

 41. วิธีดูราคาบอล schreef:

  very good!
  วิธีดูราคาบอล

 42. price comparison viagra cialis levitra schreef:

  price comparison viagra cialis levitra http://cialis.audiovideoninja.com/

 43. price comparison viagra cialis levitra schreef:

  price comparison viagra cialis levitra https://cialis.advantagetriseal.com/

 44. Royal schreef:

  Excellent blog post. I definitely appreciate this website.

  Thanks!

  my blog 소액결제사기 예방

 45. Joy schreef:

  Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other blogs?

  I have a blog based upon on the same subjects you discuss and
  would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me
  an email.

  Here is my homepage: seoguide tutorial

 46. where to purchase tadalafil online schreef:

  where to purchase tadalafil online https://cialis.grassfed.us/

 47. where to purchase tadalafil online schreef:

  where to purchase tadalafil online https://cialis.studiowestinc.com/

 48. Regan schreef:

  I read this article fully concerning the comparison of most up-to-date and earlier technologies, it’s awesome article.

  Stop by my web-site – 滑入

 49. tadalafil interactions with other drugs schreef:

  tadalafil interactions with other drugs https://tadfil.online/

 50. Kristen schreef:

  An outstanding share! I’ve just forwarded this onto
  a friend who was doing a little homework on this. And he actually ordered me breakfast
  simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this….

  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this issue here on your website.

  my webpage; 문화상품권

 51. KypLH schreef:

  Medicine prescribing information. Short-Term Effects. how to get generic prednisone without a prescription in USA. Everything news about medicines. Get information here.

 52. DavidJdj schreef:

  Medication information leaflet. What side effects can this medication cause?
  price diflucan https://diflucan4u.top in US
  Everything what you want to know about medicines. Read here.

 53. RobertThoug schreef:

  вакансии у тур операторов

  http://knigaturizma.ru/?company=3002463

 54. Larrycliem schreef:

  Medicines information sheet. Cautions.
  how to get pepcid
  Everything information about meds. Read information here.

 55. MatheIrono schreef:

  Medicament information for patients. Drug Class.
  lisinopril for sale
  Best news about medicament. Read information here.

 56. DaDiwx schreef:

  Meds information. Generic Name.
  furosemide buy in the USA
  All about medication. Get now.

 57. DavidMuj schreef:

  Medicine information. Brand names.
  methotrexate without prescription https://methotrexate4u.top in the USA
  Everything information about medicament. Get here.

 58. XucPW schreef:

  Drugs information leaflet. Effects of Drug Abuse. get prednisone without dr prescription in USA. Actual trends of drug. Read information here.

 59. Georgehit schreef:

  Pills information. What side effects can this medication cause? how to buy cheap trazodone for sale Best what you want to know about drug. Get information now.

 60. Elane schreef:

  These are actually fantastic ideas in concerning blogging.
  You have touched some pleasant things here. Any way keep
  up wrinting.

  Feel free to surf to my homepage … 정보이용료

 61. Larrycliem schreef:

  Medicine information. Cautions.
  prozac no prescription
  Best information about medicament. Get information here.

 62. Larrycliem schreef:

  Medicines information. Long-Term Effects.
  buying zyrtec
  Actual news about medication. Read information here.

 63. MatheIrono schreef:

  Medicine information leaflet. Drug Class.
  buy lyrica
  Everything about drug. Get now.

 64. MatheIrono schreef:

  Medicament information for patients. What side effects?
  can i order baclofen
  Best information about pills. Get here.

 65. DaDmkr schreef:

  Drug information leaflet. Generic Name.
  lamictal without prescription https://lamictal4u.top in the USA
  All trends of medicine. Get information now.

 66. DaDiep schreef:

  Drugs information sheet. What side effects?
  lasix get in Canada
  Everything information about meds. Get here.

 67. DavidSth schreef:

  Drug information. Drug Class.
  where can i buy colchicine in Canada
  Everything trends of pills. Read now.

 68. DavidIyz schreef:

  Medicament information for patients. Cautions.
  tizanidine cost https://tizanidine4u.top in Canada
  Actual trends of medicines. Get here.

 69. YiyRP schreef:

  Medicines information sheet. Cautions. cost of generic prednisone tablets in USA. Best trends of drug. Get information now.

 70. NkkOT schreef:

  Medicines prescribing information. Drug Class. how can i get viagra pill in US. Best what you want to know about medicines. Read now.

 71. DavidBloma schreef:

  Medicines information. What side effects can this medication cause? buying cheap doxycycline no prescription Best news about medication. Read now.

 72. DavidBloma schreef:

  Medicines information sheet. Drug Class. where buy generic doxycycline prices Everything information about meds. Get here.

 73. zithromax 1000mg schreef:

  azithromycin 500mg chlamydia side effects zithromax generic is zithromax an antibiotic

 74. Williemae Steinfeld schreef:

  I hosted my new site from powweb, and did a little work on it, then I downloaded joomla and I am navagating through joomla trying to find how to upload my material from powweb? I tried to get into powweb website maker and it doesn’t work… obviously because I downloaded joomla. Now, I also can’t access joomla from powweb, I have to go to the joomla website. If someone could help me out that would be great because i’m very confused!!!!!! This is my first time ever making a site so… speak english! Thanks!.

 75. Bridgette schreef:

  I blog quite often and I truly thank you
  for your information. Your article has really peaked my interest.

  I am going to bookmark your blog and keep checking for new information about once per week.
  I subscribed to your Feed as well.

  my blog post; BrooksYRoarx

 76. cialis 10mg online canada schreef:

  cialis 10mg online canada http://cialis.anafassia.com/

 77. Carlos schreef:

  Pretty! This was an incredibly wonderful article.
  Thanks for supplying this info.

  my web page … mp3juices

 78. arechin schreef:

  choloriquine hydroxychloroquine coronavirus cholorquine

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.