Waarom is dat ontbijt zo’n belangrijke maaltijd?

ontbijt

De keizer van de maaltijden, de beste start van je dag, je ontbijt is superbelangrijk. Waarom is deze eerste maaltijd van de dag dan zo belangrijk? Er zijn een aantal redenen waarom je het ontbijt absoluut niet wilt overslaan.

Je lichaam moet op gang komen na 8 uur stilstand

Je hebt een heerlijke lange nacht slaap gehad en je lichaam is volledig uitgerust. Nu je wakker bent heeft je lichaam wel de juiste stoffen nodig om weer aan de gang te gaan. Je hebt energie nodig om je lichaam te laten functioneren en ons voedsel is de energiebron voor het lichaam. Je eerste maaltijd (doe bijvoorbeeld bijv Ecomarkt.nl ’s je voordelige ontbijt-boodschappen) zorgt dus voor de juiste energie-inname om de dag te starten.

Je kunt meteen presteren op je werk of op school

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het kortetermijngeheugen van mensen die ontbijten beter functioneert dan dat van mensen die niet hebben ontbeten. Ook de concentratie van mensen die hadden ontbeten bleek beter te zijn. Een ontbijt zorgt er dus voor dat je direct kunt presteren op je werk, op school of wat je ook gaat doen.

melk

Je houdt je gewicht op peil door te ontbijten

Om een gezond gewicht te behouden is het belangrijk om je voedselinname te spreiden over de dag. Je lichaam kan zo op een normaal tempo de hele dag door voedsel verwerken in plaats van in pieken en dalen. Als je het ontbijt overslaat krijg je bovendien zeer waarschijnlijk later op de ochtend snel trek waardoor je gaat snoepen of meer gaat lunchen dan normaal. Zo worden die voedselpieken alleen maar groter.

Je helpt je stoelgang op gang

Een vezelrijk ontbijt zorgt ervoor dat je je stoelgang op een natuurlijke manier op gang geholpen wordt. Je lichaam heeft een nachtlang voedsel verteert en door de vezels uit je ontbijt zet je dat proces voort.

Je kinderen leren een gezond voedingspatroon kennen

Als je kinderen hebt wil je ze waarschijnlijk een gezonde leefstijl aanleren. Dan is het goed de dag op de juiste manier te starten en altijd de tijd te nemen voor een voedzaam ontbijt. Als je de dag goed begint is de kans groter dat die lijn gewoon doorgezet wordt.

Dit zijn de belangrijkste basisvoedingsstoffen die je bij elk ontbijt tot je wilt nemen:

* Koolhydraten en vezels, die vind je in brood en fruit
* Eiwitten, die zitten natuurlijk in een ei
* Vitaminen, eet een stuk fruit
* Vocht, drink simpelweg een glas water of thee
Kijk hier voor een assortiment producten voor een voordelig en gezond ontbijt!

Neem ’s ochtends dus altijd een moment om even wat te eten en te drinken. Natuurlijk heb je niet altijd genoeg tijd om rustig te zitten en uitgebreid te eten, maar probeer dan de avond van tevoren alvast iets klaar te zetten. Je kunt bijvoorbeeld al een smoothie klaar hebben staan. In een smoothie kun je alle voedingsstoffen stoppen om je dag gezond en fit te starten. Je kunt een smoothie zelfs meenemen als je echt vroeg weg moet of weinig tijd hebt.

Vandaar tot slot onze ontbijttip voor snelle ontbijters:
Maak ’s avonds een smoothie met fruit dat je lekker vindt, zet het in de koelkast en vul dat ’s ochtends aan met wat macapoeder voor extra energie, chiazaad voor je vezelinname en hennepzaad voor je eiwitinname.

Meer?

Lactosevrij? Dit zijn de lekkerste alternatieven voor melk!
Dr. Gert Schuitemaker: hoezo “voedingsmythes”?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.