Dr. Gert Schuitemaker: hoezo “voedingsmythes”?

voedingsmythes

Deel 3 van de serie "Eerst voeding, dan medicijnen"

“Voedingsmythes”, het nieuwe boek van Martijn Katan, biedt weinig nieuws. Het lijkt er zelfs op dat de voedingswetenschapper recent onderzoek is ontgaan. Daarom adviseer ik u een ander boek…

Tekst: Gert Schuitemaker

Katan analyseert in zijn boek 70 “mythes”: over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, fructose, E-nummers, voedingssupplementen, het paleodieet en nog veel meer. Katan overspeelt bij herhaling zijn hand. Een voorbeeld: “We worden niet ziek van E-nummers”. En: “E-nummers zijn je aandacht niet waard”. Recent onderzoek, dat Katan kennelijk heeft gemist, geeft echter aan dat we ons zelfs zorgen mogen maken over E-nummers waarover tot voor kort vrijwel niemand zich zorgen maakte. Om over de smaak- en kleurstoffen maar te zwijgen.

voedingsmythes

Mag ik u daarom een ander boek adviseren?
Een boek dat antwoord geeft op de vraag waar veel Nederlanders mee worstelen: “Hoe eet ik gezond?” Veel mensen missen houvast. De adviezen van het Voedingscentrum worden steeds vaker gewantrouwd, omdat iedereen op straat kan zien dat ze niet werken. De door het Voedingscentrum aangewakkerde vetvrees en “light-rage” hebben mede geleid tot een epidemie van overgewicht. Van de huisarts, die tijdens zijn opleiding weinig leert over voeding, worden mensen ook niet wijzer. Tegen deze achtergrond groeide bij voedingstechnoloog Jac van Dongen en mij een idee: een boek maken dat concrete adviezen geeft over gezonde en gevarieerde voeding, van de vroege ochtend tot de late avond, inclusief de ‘tussendoortjes’. En volgens de nieuwste inzichten.

Neem de positie van verzadigd vet, dat onder meer te vinden is in roomboter, vlees en eieren. De angst voor verzadigd vet, die ons nog steeds wordt aangepraat door voorlichtende instanties, is wetenschappelijk achterhaald. Daarom moedigen wij juist het gebruik aan van de gezonde vetten in de juiste verhouding. En daar behoren zeker ook de verzadigde vetten bij. Gedurende de evolutie hebben onze voorouders immers ook altijd verzadigde vetten gegeten. Over eiwitten is een vergelijkbaar verhaal te vertellen. Ook onze eiwitinname moet omhoog, al was het maar omdat ze net als vetten een verzadigd gevoel geven. Daarnaast is eiwitrijk voedsel (vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten) belangrijk voor de spieropbouw, bij jongeren én ouderen. Tegelijk moeten we minder koolhydraten/suikers tot ons nemen, en ook minder “knutselvoedsel” (“light”, E-nummers, enz.). Het wordt steeds duidelijker dat suiker ons dik heeft gemaakt, in plaats van de ten onrechte verguisde vetten.

voedingsmythes

Dit nieuwe evenwicht begint wat ons betreft al bij het ontbijt, dat minder dient te leunen op brood. Daarom levert ons boek onder meer eiwitrijke ontbijtadviezen, zoals het “Budwig-ontbijt”. Ook voor de lunch en het diner ligt de nadruk op gezonde producten in de juiste verhouding, net als bij de tussendoortjes. Ons “Gezonde lifestyle Eet-Adviesboek” is géén dieet- of afslankboek. Het is juist een ‘uitbundig’ boek, gevuld met tips voor het hele gezin, inclusief de kinderen. Met producten die vol zitten met vitaminen, mineralen én vezels, zoals groente en fruit (superfoods!). Want wie kwalitatief gezonde producten eet in de juiste verhouding, raakt vanzelf prettig verzadigd.

Voor meer informatie: www.eet-adviesboek.nl

 

Meer van Dr. Gert Schuitemaker:

Interview met Gert Schuitemaker (Deel 1 van de serie)
Vitamine D wordt onderschat (Deel 2)

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.