Wat eten we vandaag? Pompoen!

Pompoen

Zonnig smaakbommetje #14.

Als ik er weer een in een tuin zie liggen mooi te wezen, heb ik hem in m’n – soms iets te rijke – fantasie stiekem al onder m’n zomerjurkje verstopt om er thuis soep, couscous of curry van te maken. Van jongs af aan leren westerse kindertjes dat ze niet met hun eten mogen spelen. Blijkbaar zijn pompoenen voor diezelfde ouders een uitzondering op de regel, aangezien ze er angstaanjagende maskers voor hun kinderen uit snijden of er hun tuin mee versieren… En dat terwijl pompoenen een waardevolle bron van ijzer, vitamine B2 en bètacaroteen zijn! In Thailand weten ze gelukkig wel wat ze ermee aanmoeten:

wat eten we vandaag

Rode pompoenkokoscurry met zoete aardappel

Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 150 gram zilvervliesrijst
– 300 gram pompoen
– 1 zoete aardappel
– 200 ml kokosmelk
– 100 gram gekookte kikkererwten
– 1 citroen
– Handje doppinda’s
– Halve eetlepel kokosolie
– Halve eetlepel rode currypasta
– 2 eetlepels sojasaus
– Verse bieslook
– 1 komkommer

Bereiding:
1. Was de zilvervliesrijst en kook het in 300 milliliter water op middelhoog vuur in 45 minuten droog.
2. Snijd ondertussen de pompoen open, verwijder de pitjes (ik heb er stiekem een paar in m’n ouders tuin verstopt) en snijd het vruchtvlees in blokjes.
3. Schil de zoete aardappel en snijd ook deze in blokjes.

wat eten we vandaag

4. Verhit de halve eetlepel kokosolie in een wok. Roer er op laag vuur gedurende één minuut een halve eetlepel rode currypasta doorheen. Bij de natuurwinkel heb ik een potje van Geo Organics gevonden voor iets meer dan drie euro, waar je nog een goed aantal curries mee vooruit kan.

wat eten we vandaag

5. Doe de pompoen en zoete aardappel in de wok en roerbak ze tot de currypasta goed over de blokjes is verdeeld. Roer ondertussen af en toe in de rijst om te voorkomen dat het aankoekt.
6. Voeg vervolgens de kokosmelk en 200 milliliter kokend water toe. Laat het geheel op middelhoog vuur 15 minuten koken.
7. Ontdoe ondertussen de pinda’s van hun schilletje en laat de kikkererwten uitlekken.
8. Roer de pinda’s en kikkererwten door de curry zodra de pompoen en zoete aardappel beetgaar zijn.

wat eten we vandaag

9. Voeg tenslotte nog het sap van de citroen en de eetlepels sojasaus toe en roer alles goed door elkaar.
10. Serveer de curry in een aparte kom met fijngeknipte bieslook als garnering.
11. Doe de rijst in een kommetje en keer die om op een bord. Garneer met schijfjes komkommer om stoom af te blazen.

wat eten we vandaag

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Probeer dit recept eens uit op een verstokte vleeseter en vertel hem of haar pas na de maaltijd dat hij of zij net veganistisch heeft gegeten. Verrassing! Door de pittige kruiden in de pasta en het stevige vruchtvlees van de pompoen en zoete aardappel, zit je al vol voordat je je afvraagt waar het vlees is gebleven.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Wat eten we vandaag? Rode kool!
> Wat eten we vandaag? Raapjes!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.