Wat eten we vandaag? Rode Biet!

Rode-biet

Zonnig smaakbommetje #2

Laatst bijgewerkt op 17 juni 2014

Laatste update op 17 juni 2014

In tegenstelling tot de courgettes [zie dag 1] met hun gladde donkergroene velletjes, kennen rode bieten de uitdrukking ‘liefde op het eerste gezicht’ niet. Ze zijn eerder ‘Het Beest’ dan ‘Belle’.

Verbreek de betovering door ze 20 minuten te laten badderen in kokend heet water. Ontdoe ze van hun verschrompelde velletje en hun intens paars-rode vruchtvlees komt tevoorschijn. De stof die deze ongelooflijke kleur veroorzaakt heet betanine [bron]. Deze bevat hoge concentraties ijzer, foliumzuur en vitamine C. Ook heeft het een zuiverend effect op de nieren en helpt het zieke cellen weer op te krabbelen. Voor de ‘Belles’ onder jullie: was je rode of bruine coupe met een flesje bietensap voor een extra portie glans en een sprankelende haarkleur.

wat eten we vandaag?

Rode bietensalade met geroosterde zonnebloempitten
Voor tijdens een zwoele picknick of als fris bijgerecht naast pitabroodjes met falafel. De zoete bietjes matchen verrassend goed met de bittere smaak van de rauwe witlof.

Bereidingstijd: 15 minuten (+20 minuten voor het koken van de bietjes)
Aantal personen: 4

Ingrediënten:
– 2 handjes zonnebloempitten
– 3 verse rode bieten
– 3 kleine stronkjes witlof
– Een bakje cherrytomaatjes
– Een halve komkommer
– Verse basilicum

Voor de dressing:
– 60 ml rode wijn
– Rijstazijn
– Een kleine citroen
– Grove mosterd
– Een bosje verse bieslook

Bereiding:
1. Was de aarde van de bietjes en kook ze in ruim water op middel vuur in 20 minuten gaar. Dit kun je het best doen op de avond voor de dag dat je de salade wil maken. Als je er gemakkelijk een vork in kunt prikken zijn ze gaar. Giet ze af met koud water en laat ze daarin afkoelen. Als ze de temperatuur van het koude water hebben overgenomen, kun je ze gemakkelijk schillen en in kleine blokjes snijden. Zet ze daarna een nachtje in de koelkast.
Stiekem kick ik keihard op de kleur van verdund bietensap:

Wat eten we vandaag?

2. Rooster de zonnebloempitten een paar minuten zonder olie in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur.
3. Pel de bladeren van de stronkjes witlof en verwijder de harde binnenste kern. Was de blaadjes en snijd ze fijn.
4. Snijd de cherrytomaatjes door de helft.
5. Snijd de halve komkommer in kleine blokjes.
6. Doe de witlof in een grote schaal, leg daar de stukjes biet en komkommer overheen. Maak er een kunstwerkje van met de halve cherrytomaatjes, geroosterde zonnebloempitten en verse basilicum.
7. Maak tenslotte de dressing door de rode wijn, een scheutje rijstazijn, het sap van de halve citroen en een theelepel grove mosterd goed door elkaar te mengen. Knip de bieslook in kleine stukjes en doe deze door de dressing. Serveer de dressing naast de salade.

Wat eten we vandaag?

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Geroosterde biologische zonnebloempitten zijn een goedkoop alternatief op de vrij prijzige – maar oh zo smakelijke – pijnboompitten. Als je helemaal goed bezig wil zijn, plant dan een aantal zaadjes met schil in je tuin of op je balkon en oogst een paar weken later je eigen zonnebloempitten. De bloeitijd van deze prachtige bloemen is van juli tot eind augustus. Waarschijnlijk zie je in eerste instantie een beetje op tegen het verwijderen van de schilletjes, maar het zal je verbazen hoe rustgevend het kan werken om een half uurtje in de huid van een jager en verzamelaar te kruipen. Misschien raak je enthousiast en staan er straks ook nog verse kruiden in je tuin of op je balkon.

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets smaakvols en bewusts wil verwennen, wil ik je met deze serie “Wat Eten We Vandaag?” hier op ‘De Betere Wereld’ inspireren met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een stuk fruit of groente in het zonnetje, dat volgens hun ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar zijn voor de oogst. Omdat ze in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Enjoy & een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Lees ook:
> Dag 1 – de Courgette (incl recept)
> Dag 3 – Kersen

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *