Wat eten we vandaag? Courgette!


Zonnig smaakbommetje #1
.

Glanzend vers uit de vruchtbare grond, zo kleurrijk dat je de vitaminen kunt zien zitten. Een explosie van smaak als je je tanden er in zet, doordat ze hebben kunnen baden in écht zonlicht. Zo sexy zijn biologische seizoensgroenten en -fruit. Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets smaakvols en bewusts wil verwennen, ga ik je inspireren met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een stuk fruit of groente in het zonnetje, dat volgens hun ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar zijn voor de oogst. De productie is energiezuinig, omdat ze in de open – vaak Nederlandse – grond groeien. Hierdoor zien ze zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en hoeven ze geen slopende wereldreis met het vliegtuig of ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Vandaag open ik deze gloednieuwe rubriek met de courgette, die onze boeren van juli tot en met september oogsten. Volgens de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal vraagt de courgette zelfs het hele jaar door weinig energie bij de productie. Dit broertje van de komkommer, pompoen en meloen is volgens het HAK Groente Instituut vooral beroemd om z’n grote gehalte aan foliumzuur en vitamine C. Volgens het Voedingscentrum een gouden combinatie, omdat je lichaam vitamine C nodig heeft om foliumzuur op te nemen. Foliumzuur zorgt voor een sterk hart, gezonde bloedvaten en een goed functionerend zenuwstelsel. Kies voor een kleinere biologische variant voor een intense smaak.

couscous courgette

Couscoussalade met gebakken courgette

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 1 kleine courgette
– 1 kleine pompoen
– 1 rode of witte ui
– 2 teentjes knoflook
– Komijnzaadjes
– Zwarte peper
– Rozijnen
– 150 gram couscous
– Zout
– 3 takjes verse munt
– 3 takjes verse peterselie
– Olijfolie

Eventuele garnering:
– Rucola
– 1 citroen
– Brokjes geitenkaas
– 4 walnoten in schil

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de courgette in flinterdunne plakjes.
3. Snijd de pompoen open, schep de pitten er uit, was ze en leg ze te drogen in de vensterbank. Ik zal je in een volgend recept uitleggen wat je daar voor wonderlijke dingen mee kunt beleven. Snijd daarna het vruchtvlees in blokjes. Als je voor de biologische variant kiest is schillen niet nodig; de schil wordt zacht in de oven.
4. Pel de ui en de teentjes knoflook. Snijd de ui in partjes en pers de knoflook fijn in een knoflookpers.
5. Doe de courgette, pompoen, ui en knoflook in een ovenschaal met een flinke scheut olijfolie en strooi er naar smaak zwarte peper en komijnzaad over.
6. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven. Schep het mengsel elke vijf minuten even om en let er op dat de pompoen niet te zacht wordt.
7. Doe de couscous in een hittebestendige kom. Kook wat water in een waterkoker en giet dit over de couscous tot deze net onder water staat. Voeg een snufje zout en een eetlepel olijfolie toe en roer dit door de couscous.
8. Pak nog een grote hittebestendige kom en doe hier de rozijnen in. Giet hier ook een laagje heet water overheen en laat ze een paar minuten wellen.
9. Verwijder de takjes van de verse munt en peterselie en snijd de bladeren zo fijn mogelijk.
10. Giet de rozijnen af en gooi de couscous, de groenten uit de ovenschaal en de verse kruiden bij de gewelde rozijnen. Roer dit alles goed door elkaar.

Heb je bezoek of wil je indruk maken op jezelf? Garneer het gerecht dan met brokjes geitenkaas. Kraak de walnoten – dan weet je zeker dat ze onbewerkt en vol smaak zijn – en leg ze bovenop. Serveer met een handje rucola en een halve citroen om het gerecht nog meer pit te geven.

Tip uit de keuken van De Betere Wereld:
Dit gerecht is koud ook ontzettend goed te eten. Na een nachtje in de koelkast heb je een koningenlunch of zelfs –ontbijt; maak je meteen een mooi statement tegen voedselverspilling.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Lees ook:
> "Wat eten we vandaag? Dag 2, de Rode Biet"

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *