Duurzaam online kleding kopen… En de retours dan?

Terwijl de beste presterende modeketens meer dan 80.000 producten aanbieden, bieden de grootste eerlijke kledingketens in Nederland niet meer dan 1000 producten aan. Dit zorgt dat eerlijke kleding soms aardig lastig te vinden is. Het aanbod is er, maar dat zit soms diep verstopt, en dat moet veranderen.

Dutch Sustainable Fashion Week

Om de eerlijke merken een podium te bieden gaat aanstaande vrijdag de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) van start. Hier zullen meer dan 60 ethisch verantwoorde merken zich twee weken lang van hun beste kant laten zien. Behalve dat ieder merk zich onderscheidt op uiterlijk, doen ze dat ook op duurzaamheid. En dat kan soms best ingewikkeld zijn. Want wat is duurzaam, en wat niet?

Lees ook: Een duurzame garderobe voor iedereen?

Nederlandse merk Alchemist en schoenenmerk Mipacha

Zo zorgt het Nederlandse merk Alchemist dat hun kleding op een zo duurzaam mogelijke manier wordt geproduceerd, terwijl het schoenenmerk Mipacha juist focust op ondersteuning van de lokale bevolking in Peru. Beide geweldig, maar met meer dan 60 merken die allemaal hun eigen vorm van duurzaamheid hebben, kan dat al snel onoverzichtelijk worden.

SilkSage

Het nieuwe eerlijke mode platform SilkSage dat lanceert op 5 oktober denkt daar een oplossing voor te hebben gevonden.
Op SilkSage worden de beste eerlijke merken aangeboden op een gepersonaliseerde manier. Bezoekers kunnen aan de hand van 5 categorieën gemakkelijk zien waar een merk zich mee bezig houdt en waarom. Zo heb je ecologisch duurzaam, diervriendelijk, ethische geproduceerd, lokaal, en sociaal ondersteunend. Op die manier word je als bezoeker een handje geholpen in het maken van je duurzame keuzes.

Juiste maten bestellen

De oplettende lezer denkt meteen, oh nee… online kopen? Maar dan zit ik met de retours. Ook daar hebben de TUDelft alumni over nagedacht. Doormiddel van het inzetten van slimme technologie willen ze retours terugdringen. “Geschat wordt dat meer dan 50% van alle retours worden veroorzaakt door bestelling van verkeerde maten. Door bezoekers te helpen met het kiezen van de juiste maten door middel van slimme technologie valt er dus een groot gedeelte te besparen”. Aldus Imre Gelens, de technische oprichter van het platform.
Nu staat die oplossing nog in de ontwikkeling, maar er wordt hard aan gewerkt. Tot die tijd wordt voor iedere verzending een boom geplant – óók als je pakketje terug moet worden gestuurd; super duurzaam online shoppen dus!

Als je ook een kijkje wilt nemen, dan zal je even moeten wachten op 5 oktober. Op de openingsdag van de Dutch Sustainable Fashion Week wordt het platform geopend voor publiek. Wij zijn benieuwd!

Lees meer:
Good Boom Lipcolors: Natuurlijke kleurexplosie op je lippen
Schoenen ruilen of recyclen: de voordelen op een rij

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *