Vind de beste sportschoenen onder de sneakers

De populairste schoenen en dit al een aantal jaren, zijn de sneakers. Niet moeilijk want het zijn de meest comfortabele schoenen. Daarom zijn het blijvers en zullen ze niet snel van de troon gestoten worden. Maar er zijn grote verschillen tussen sneakers. Sommigen zien er sportief uit maar zijn eigenlijk niet geschikt om ermee aan sport te doen. Doe je dat toch, dan riskeer je blessures of versnelde slijtage van de gewrichten. Welke zijn nu de echte sportschoenen onder de sneakers? Dat zochten wij voor je uit.

Voor sneakers vast ingeburgerd raakten, waren het echte sportschoenen die je alleen droeg bij het sporten. Was de sportles afgelopen, dan trok je de sportschoenen uit, stak ze in je sportzak en wisselde ze onmiddellijk in voor een paar leren schoenen. Toen eind jaren 90 hiphop doorbrak, werd de sneaker gebombardeerd van sportartikel naar hippe, trendy schoen. Grote sportmerken gingen eerst nog in zee met bekende sporters als Michael Jordan om hun collectie te promoten maar het duurde niet lang of ze klopten aan bij muzikanten. Tegenwoordig heeft elke mode-ontwerper, ook degene die geen sportkleding ontwerpt, een sneaker in zijn assortiment. Sterren als Rihanna en Kanye West promoten sneakers met hun naam erop.

Elke sport zijn sneaker

Nu de sneaker meer een modeverschijnsel is en minder een praktische schoen, bedoeld om te sporten, is het onderscheid niet altijd duidelijk. Nochtans zijn goede sneakers heel belangrijk bij het sporten. Sporten met slechte sneakers kan zware en pijnlijke gevolgen hebben zoals ontstekingen van de pees onder de voetzool, ontsteking van de achillespees, overbelaste en pijnlijke knieën en (scheen)beenontsteking. “Het model dat het meest geschikt is voor een sporter, hangt af van de sport die hij zal beoefenen. Er zijn trekking- en wandelschoenen, hardloopschoenen, schoenen voor bergbeklimmen en klimmen, fitness- en binnenloopschoenen, tennisschoenen, golfschoenen, voetbalschoenen en skate-schoenen”, somt Florian Felsing van ALLABOUTHIM op.

Kijk naar de zool

Sneakers zijn gemaakt van leer, stof en synthetische materialen zoals rubber om een grotere flexibiliteit te bevorderen. Ze zijn speciaal ontworpen om fysieke activiteiten zo optimaal mogelijk uit te voeren en om schokken op te vangen zodat de gewrichten niet te veel belast worden. Dat alleen een leuk kleurtje of een trendy print de sneaker maakt, hebben ook de grote designers begrepen. Ze besteden nu meer en meer aandacht aan de zool. Als je kleine rimpels of beschadigingen ziet aan de zool van jouw sneaker weet je dat het tijd is voor een nieuw paar.

Belangrijk is dat je je sportschoenen niet te klein koopt. Als je sport, glijdt je voet enkele millimeters tot een centimeter naar voor. Als je de schoenen te krap koopt, zal je blaren en blauwe nagels krijgen. Welke sneaker voor jou geschikt is, hangt af van je gewicht. Als je veel weegt, koop je best een sportschoen met een tussenzool die de schokken beter zal opvangen. Als je veel wil sporten, bespaar dan niet op een goed paar sportschoenen. Hoewel ze maar om te sporten zijn, zal je bij een goedkoop paar meer geld uitgeven aan een kinesist achteraf.

De toekomst is 3D

De nieuwste trend in sportschoenen zijn 3D-geprinte sneakers. Die werden het eerst echt zichtbaar tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Adidas schonk toen aan de sporters die een podiumplaats behaalden, een paar 3D-geprinte sneakers. De zogenaamde ‘midsole’ was samen met de zool 3D geprint. De eerste resultaten met de 3D-geprinte sneakers zijn nog niet optimaal en dat merk je aan de beoordelingen. Die zijn niet helemaal positief. Het is immers niet gemakkelijk voor een 3D-printer om flexibel materiaal goed te produceren. Belangrijkste is dat er volop mee geëxperimenteerd wordt en dat het dus niet lang meer zal duren eer de eerste betaalbare en kwalitatieve 3D-sneaker in de rekken ligt. De kans dat jouw volgende paar schoenen gemaakt zijn zonder lijm en naden wordt groter met de dag.

Lees meer:
Vegan schoenen

Hardlopen op barefoot schoenen

5 tips om je conditie te verbeteren

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *