Groen initiatief van Oranje Fonds

oranje fonds

Groen verbindt de buurt

Enkele jaren geleden waren de gevoelens van veiligheid en saamhorigheid in de Heiloose wijk Ypestein (Noord-Holland) flink afgenomen. Er was sprake vandalisme door een grote groep hangjongeren. Een bijzondere buurttuin op het aangrenzende landgoed van een GGZ instelling bracht hier verandering in. Over de verbindende kracht van groen…

De tuin is voor iedereen. Buurtbewoners en psychiatrisch patiënten van de lokale GGZ instelling werken zij aan zij. Jong, oud, met of zonder beperking. Het idee is dat iedereen zich welkom moet kunnen voelen. Vrijwilligers hebben rolstoelvriendelijke paden aangelengd en hoge plantenbakken getimmerd.

Buurttuin
Door te starten met activiteiten in en om de buurttuin worden verschillende groepen mensen actief uitgenodigd om ook aan andere activiteiten deel te nemen in de wijk. Er is veel betrokkenheid van omliggende scholen, de wijkvereniging, de GGZ- instelling en de gemeente Heiloo. Dorien Reiche, initiatiefneemster van de buurttuin is trots: “Het is fijn om te zien wat je met elkaar kunt bereiken. En hoeveel plezier je jezelf en andere mensen kunt geven door zoiets moois te maken. We zijn ook ontzettend trots op wat we al bereikt hebben. En we hebben nog plannen genoeg, zo zijn we nu al ver met de aanleg van een natuurspeelplaats op het terrein.”

Groen initiatief 
Het doel van de buurttuin is meer samenhang en onderlinge betrokkenheid tussen bewoners van wijk Ypestein. Daarnaast wil men door middel van activiteiten en ontmoeting bereiken dat er meer begrip en tolerantie is voor de cliënten van de GGZ instelling. En dat doel is bereikt. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, vertelt: “Wij steunen allerlei mooie sociale initiatieven die mensen in buurten met elkaar verbinden. Wij zijn dan ook blij dat wij met onze bijdrage dit initiatief een flinke stap verder hebben geholpen. Het is een prachtig voorbeeld van hoe een groen initiatief mensen bij elkaar kan brengen.”

Het Oranje FondsOranje fonds
Het Oranje Fonds brengt mensen bij elkaar. Dat doet het door jaarlijks duizenden sociale initiatieven te ondersteunen. Gelukkig zijn er in íedere buurt in ons Koninkrijk initiatieven waar mensen een hand uitsteken naar hen die dat nodig hebben. Vaak met de tomeloze inzet van vrijwilligers. Zij gaan op bezoek bij ouderen, zorgen dat buurthuizen blijven draaien of zijn een maatje voor mensen met een ziekte of beperking. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven bij met geld en kennis. Samen zorgen we dat iedereen mee kan doen. Vindt u dit ook belangrijk? Word Vriend of steun ons met een eenmalige gift via doneer.oranjefonds.nl of via NL70INGB0000888444 t.n.v. Oranje Fonds.

Meer weten? Neem dan een kijkje op oranjefonds.nl voor meer informatie.

Ook over verbinden:
>  Op Burendag ontstaan de mooiste dingen
>  Samen eten verbindt

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.