Op Burendag ontstaan de mooiste dingen

burendag

Landelijk fenomeen wat in het teken staat van verbinden

Op zaterdag 26 september 2015 organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds de 10e editie van Burendag. Burendag is een feest waarop buren gezellig samen komen onder het genot van een goede kop koffie en iets goeds doen vóór, in of mét de buurt.

Wat ooit begon als een dag waarop 500 buurten mee- deden, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Inmiddels vieren ieder jaar ruim 1 miljoen men- sen Burendag. Op 19 juni jl. gaf Koning Willem-Alexander het start- sein voor de tiende Burendageditie op 26 september.

Burendag
In 2006 vierden we voor het eerst Burendag in Nederland. Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een landelijk fenomeen dat in het teken staat van het vieren en bevorderen van contact tussen buren. Het Oranje Fonds is sinds 2008 medeorganisator. Het brengt met Burendag mensen dichter bij elkaar, wat buurten socialer en leuker maakt. De Burendagactiviteiten variëren van het aanleggen van een buurtmoestuin tot een spelletjesmiddag en van een buurtquiz tot het samen opruimen van zwerfvuil.

Meer contact door Burendag
Uit onderzoek blijkt dat het daar niet bij blijft. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, vertelt ver- der: “Betrokkenheid in ons land begint met je fijn voelen in je eigen buurt. Burendag is dan ook een heel mooi startpunt voor meer samenhang. 40% van Burendag-deelnemers uit eerdere jaren geeft aan dat door Burendag meer contact in de buurt ontstaat. Ze kennen meer mensen (73%) en praten vaker met elkaar (62%). Ook bedenken zij vaker nieuwe plannen om iets te veranderen in de buurt (25%) en zorgen zij voor elkaar bij ziekte of ouderdom (17%). Wij onder- steunen buurtorganisaties na Burendag dan ook graag met hun initiatieven.”

burendagHet Oranje Fonds steunt sociale initiatieven en bevordert zo contact en verbinding tussen groepen mensen. Ook met Burendag brengt het mensen dichter bij elkaar. De gedachte is dat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoe- ten. Van der Giessen: “We hopen dat zo veel mogelijk buurten meedoen met deze jubileumeditie en zich aanmelden via www.burendag.nl.”

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds brengt mensen bij elkaar. Dat doet het door jaarlijks duizenden sociale initiatieven te ondersteunen. Gelukkig zijn er in íedere buurt in ons Koninkrijk initiatieven waar mensen een hand uitsteken naar hen die dat nodig hebben. Vaak met de tomeloze inzet van vrijwilligers. Zij gaan op bezoek bij ouderen, zorgen dat buurthuizen blijven draaien of zijn een maatje voor mensen met een ziekte of beperking. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven bij met geld en kennis. Samen zorgen we dat iedereen mee kan doen. Vindt u dit ook belangrijk? Word Vriend of steun ons met een eenmalige gift via doneer.oranjefonds.nl of via NL70INGB0000888444 t.n.v. Oranje Fonds.

Meer weten? Neem dan een kijkje op oranjefonds.nl voor meer informatie.

Ook over verbinden:
>  Vredesweek2015: vrede verbindt
>  Samen eten verbindt

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *