Afvallen met bruin vet, een zwaar ontbijt en een koude douche

Bruin vet

Je hebt vast wel eens gehoord dat het beter is om goed te ontbijten en ’s avonds laat niet meer te snacken. Een nieuwe studie bevestigt dit. Wil je afvallen of op gewicht blijven? Je eetritme blijkt een hele belangrijke rol te spelen. Door zware en lichte maaltijden op de juiste manier over de dag te verdelen kan je meer energie verbranden met behulp van bruin vet.

Bruin en wit vetweefsel

De meeste zoogdieren (en ook wij mensen) beschikken over twee typen vetweefsel, namelijk bruin en wit vet. Wit vetweefsel is ‘normaal’ vet waar energie wordt opgeslagen in de vorm van lichaamsvet als je teveel hebt gegeten en/of te weinig beweegt. Bruin vet daarentegen genereert voornamelijk lichaamswarmte door suiker en vetzuren te verbranden. Bruin vet heeft de bruinige kleur te danken aan het aantal mitochondriën. Dit zijn celstructuren (dit kan je zien als de organen van cellen) die verantwoordelijk zijn voor de verbranding. Oftewel het zijn de stookkacheltjes van je lichaam.

Bruin vet is goed doorbloed zodat voedingsstoffen voor de verbranding kunnen worden aangevoerd en de vrijgekomen warmte beter kan worden verspreid door het lichaam.

Het ritme van bruin vet

De activiteit van de stookkacheltjes (mitochondriën) in het bruine vet kan enorm verschillen. In de ochtend zijn ze namelijk actiever dan in de avond. Hoe later op de dag, hoe minder actief. In de nacht worden ze juist weer actiever met het hoogtepunt als je ’s morgens weer uit je bed komt. Het vermoeden is dat het met je biologische klok te maken heeft die wordt aangestuurd door daglicht.

De energie die vrijkomt van een maaltijd in de ochtend wordt hierdoor beter verbrand dan van een maaltijd in de avond, met als gevolg dat er ook minder wit vetweefsel wordt aangemaakt in de ochtend. Dit verklaart tevens andere studies, waarin mensen die evenveel eten maar op een later tijdstip van de dag minder gewichtsverlies hadden.

Het advies dat hieruit volgt is om stevig te ontbijten, matig te lunchen en licht te dineren en de snacks in de avond te laten staan. Let op: dit is natuurlijk geen vrijkaartje om je ’s morgens rond te eten aan koek en snoep! Ongeacht het tijdstip is het belangrijk om vooral gezond te eten.

Van wit naar bruin vet

Is het mogelijk om meer bruin vet te krijgen en dus ook meer te verbranden? Het antwoord is ja! Alhoewel dit deels genetisch is bepaald heeft je leefstijl hier ook zeker invloed op. Één manier is om meer te bewegen (zucht). Door meer te bewegen zet je lichaam wit vet om in bruin vet. Sport je nog niet? Probeer dan een sport te vinden die je leuk vind. Zit je veel (op het werk)? Zorg er dan voor dat je in beweging komt. Mensen die veel stilzitten hebben namelijk meer wit vet. Af en toe even de benen strekken doet je lichaam (en geest) goed.

Verder wordt er ook meer bruin vet aangemaakt bij blootstelling aan kou. Bruin vet houdt ons namelijk warm, en als het koud is hebben we hier meer van nodig. Als we het koud hebben zetten we de verwarming hoger en trekken we meer kleding aan, terwijl het eigenlijk best goed is om het af en toe een beetje koud te hebben.

Koud douchen of een ijsbad nemen is dus zo gek nog niet. Je maakt niet alleen meer bruin vet aan, je verbetert ook je doorbloeding en remt ontstekingen. Bovendien kan het helpen tegen stress en een depressie. Je lichaam maakt dan namelijk endorfine aan, dat de afgifte van stresshormonen remt en de afgifte van gelukshormonen (dopamine en serotonine) stimuleert.

Dus wanneer neem jij een koude douche?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *