Stressssss: Dit is er tegen te doen!

stres-doemdenken-omdenken-rust

Stop met doemdenken, begin met ‘omdenken’ (blog)

Hoe ironisch… Mijn opdracht om een artikel te schrijven over stress zorgt ervoor dat ik ineens de ongemakken ervan ervaar: stress! Mijn hoofd zit vol met allerlei belemmerende gedachten zoals: Kan ik presteren onder tijdsdruk? Zal mijn artikel goed genoeg zijn? Of mijn favoriet: ik moet rust vinden! Iets ‘moeten’ van jezelf of een ander, voelt nooit fijn.

Vaak leidt het tot het verstikkende gevoel dat stress met zich meebrengt. Ik denk dat een ieder dit gevoel wel kent. Te veel stress kan zelfs leiden tot een zware burn-out of andere ziekteverschijnselen. Reden genoeg om op onderzoek uit te gaan naar manieren voor verlichting van deze zware last!

Zet je gedachten op papier
Stress veroorzaakt vaak alleen maar meer stress doordat we gaan zitten stressen over het feit dat we stress hebben. Gevolg: nog meer negatieve gedachten waar we nu juist van af willen!  Een goede manier die vooral door veel schrijvers wordt gebruikt bij een blokkade is het zomaar klakkeloos opschrijven van alles wat er op dat moment in je opkomt. Wat voel je? Waarom voel je dat? Wat houdt je bezig? Door het wegschrijven van je gedachten verlicht je jezelf van stress. Een belangrijk punt hierbij is dat je je schrijfsels niet bekritiseert. Niemand anders krijgt het te lezen, het is puur een hulpmiddel om je hoofd op te schonen.

Stop met doemdenken, begin met ‘omdenken’
Vaak zijn we geneigd om bij stress te veel te denken in de ‘wat als’ vorm in negatieve zin, zoals: Wat als ik wordt ontslagen? Wat als ik die opdracht misloop? Wat als ik failliet ga? Deze ‘wat als’ gedachten leiden naar een negatief en angstig toekomstscenario. Je kunt deze vragen beter ombuigen naar een positief scenario: Wat als ik opslag krijg? Wat als ik die grote partner binnenhaal? Wat als ik succesvol wordt? Dit ‘omdenken’ zal je al een veel beter gevoel geven!

stres-doemdenken-omdenken-rust

Bewegen is leven!
Bij stress produceert je lichaam het hormoon adrenaline. Door te sporten of simpelweg te bewegen zorg je ervoor dat dit hormoon wordt afgebroken. Daarbij worden er allerlei geluks-stofjes in je hersenen aangemaakt waardoor je je meer ontspannen voelt. Een lange wandeling in de frisse buitenlucht doet mij bijvoorbeeld altijd goed! Het geeft me het gevoel even weg te zijn uit de dagelijkse sleur. Daarbij doe je in de buitenlucht meer verse zuurstof op dan in de sportschool.

Verwen jezelf
Probeer het allemaal niet zo zwaar te nemen en zorg dat je genoeg ‘quality time’ met jezelf besteedt. Ga lekker naar de sauna of neem een ontspannende nek- of rugmassage. Vaak zorgt stress voor pijn in de nek. Het is bewezen dat massage net als sport, de aanmaak van endorfine en oxytocine stimuleert. Deze stofjes zorgen voor ontspanning en geven een blij gevoel. Tevens zorgt een massage voor meer energie waar we allemaal nog meer van nodig hebben in de gure wintermaanden.

Adem in, adem uit…
Door middel van onze ademhaling kunnen we ons lichaam in stresssituaties sneller tot rust brengen. Vaak ga je door stress oppervlakkiger ademhalen waardoor je alleen maar vermoeider raakt. Het beste is om vanuit de onderbuik te ademen. Deze volgende ademhalingsoefening kan helpen bij stress: Ga plat op je rug liggen met je knieën gebogen en voeten op de grond. Plaats je hand op je onderbuik en adem in en uit op elke vijf tellen. Zorg hierbij dat je buik uitzet als je inademt en inkrimpt als je uitademt. Doe dit net zolang tot je je meer ontspannen voelt. Yoga, pilates of tai chi zijn ook hele krachtige meditatie-tools om stress te reduceren. Bij meditatie hoef je niet perse met gebedshouding in kleermakerszit op een magisch kussen in de wierookwalm te zitten. Kies een meditatiebeoefening die het beste bij jou past. Pas als jij je er lekker bij voelt zal het werken.

stres-doemdenken-omdenken-rust

Vitaminen, mineralen en vooral geen suiker
Bij stress verbruikt je lichaam waardevolle vitaminen en mineralen in een rap tempo. Deze tekorten dienen te worden aangevuld. Zorg dat je vooral veel vitamine C, calcium, magnesium en vitamine B tot je krijgt. Deze vind je terug in bladgroenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden.

Daarbij kun je het beste zo min mogelijk zoetig-heden eten want suiker verstoort de hormoonbalans waardoor er alleen maar meer stresshormonen vrijkomen en de zin in zoet vermeerderd. Deze vicieuze cirkel moet je juist zien te voorkomen. Daarbij kan een ontspannende kruidenthee ook altijd helpen om stress te verlichten.

Blog door Rosella van der Meijden, www.dieperinhetnu.nl

 

Lees ook:
> De keuringsdienst van de aarde: natuurcosmetica
> Yoni: Chemicals are not for pussies!
Blog: de 10 Geboden voor ZelfLiefde

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.