Detox je menstruatieproducten: maak betere keuzes voor je lichaam en de planeet

Wat we op onze huid aanbrengen is een van de grootste oorzaken van schoonheidsproblemen voor vrouwen, maar hoe bewust zijn we over het effect van menstruatieproducten op ons lichaam?

Weet jij wat er allemaal in je maandelijkse hygiëneproducten zit?

Als je een traditioneel merk gebruikt is de kans groot van niet, maar dat komt zelden door jou. Het is niet verplicht om de samenstelling van menstruatieproducten op de verpakking te melden. Fabrikanten kunnen allerlei ingrediënten in hun producten stoppen, zonder dat jij als consument hier iets van af weet.

Gewone tampons zijn gemaakt van een mix van katoen en rayon, een zeer absorberende vezel. Het is zelfs zo effectief dat het niet alleen menstruatiebloed absorbeert, maar ook het beschermende slijmvlies van de vagina, wat leidt tot irritatie. Rayonvezels zijn kort en kunnen dus gemakkelijk van de tampon loslaten. Dit betekent dat vezels makkelijk in het lichaam kunnen achterblijven als je de tampon verwijdert. Huisartsen moeten vaak de afgezette vezels verwijderen voordat ze een uitstrijkje kunnen uitvoeren.

Hoe zit het met maandverband en inlegkruisjes?

Weinig mensen realiseren zich dat een gewoon pakje maandverband dezelfde hoeveelheid plastic bevat als vier plastic draagtassen! Gewoon maandverband is vaak ook gevuld met parfums, onnodige kleurstoffen en van aardolie afgeleide gels – een cocktail van giftige ingrediënten bij onze intieme delen. Het is geen verrassing dat zoveel vrouwen elk maand last hebben van huidirritatie.

Zelfs katoenproducten zijn niet noodzakelijk de oplossing. Katoen is bekend als het meest met pesticiden bespoten gewas ter wereld. Als het katoen in je producten niet biologisch is, is er een grote kans dat het glyfosaat bevat. Om het katoen mooi wit te maken wordt het gebleekt met chloor, die het bijproduct dioxine produceert. Zowel glyfosaat als dioxine zijn kankerverwekkend.

Biologisch voor jezelf en de planeet

Door biologische en natuurlijke maandverband producten te kiezen, kun je je blootstelling aan deze synthetische materialen en chemicaliën drastisch verminderen. Tegelijkertijd, profiteer je van een comfortabel en ademend alternatief dat beter is voor je lichaam en een lichte voetafdruk op de planeet achter laat.

Natracare is een vertrouwd merk dat deze keuze voor vrouwen al 30 jaar aanbiedt. Hun tampons, maandverband en inlegkruijes zijn gemaakt van natuurlijk, plantaardig materiaal. Ze zijn uiteraard plastic-, geur- en chloorvrij. Natracare is volledig transparant over zijn ingrediënten, alles wat erin zit, staat dus op het pak.

Natracare staat voor transparantie, daarom zijn de producten gecertificeerd door onder andere de Vegetarian Society, Soil Association Organic en Nordic Ecolabel.

Meer informatie vind je op www.natracare.com.

Lees meer:

De menstruatiecup bespaart je veel geld en afval

Tijden veranderen, tijd voor een NEE tegen plastic

Je cyclus plasticvrij? Natuurlijk! (win)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *