De voordelen en toepassingen van de menstruatiecup
Menstruatiecups voor de maandelijkse cyclus, je verwacht het niet. En toch wordt dit alternatief voor de berg wegwerptampons en -maandverband steeds populairder.
En terecht. Vooral als je niet echt fan bent van de free-bleeding movement maar toch van die plastic-houdende en chloorgebleekte meuk af wilt. Ik zal je vertellen waarom.
Wat is een menstruatiecup?
Het is een opvouwbaar, gemakkelijk mee te nemen, hygiënisch, gifvrij, goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor maandverband, inlegkruisjes en tampons. Met een menstruatiecup vang je inwendig het bloed op. Een menstruatiecup wordt meestal gemaakt van ‘medisch siliconen’ dat 100% veilig is voor je lijf. Dus kleurstof- en parfumvrij, hypoallergeen en natuurlijk goedgekeurd.
Kies je cup op Menstruatiecups.nl
Gevonden! Op deze site veel info en verkopen ze diverse herbruikbare menstruatiecups voor iedere vrouw. Volgens de initiatiefnemers blijkt uit 15 jaar ervaring dat je het beste kunt starten met de Freedom Cup, maar ik kan me voorstellen dat je bij de start eerst even in gesprek wilt met de -overigens uitstekende- klantenservice. Zij beantwoorden al je vragen (domme vragen bestaan niet!) en ondersteunen je bij het vinden van de juiste cup en het gebruik.
Op de site bestel je niet alleen losse cups, er zijn ook allerlei voordeelpakketten leverbaar zodat je nog meer bespaart. En gebruik bestelcode dbwq12018 en je ontvangt 10% korting.
Een variant zijn de platte, schijfvormige menstruatiecups of menstruatiedisks. Een softcup is niet herbruikbaar, maar biedt wel dezelfde voordelen voor je gezondheid als de herbruikbare menstruatiecup. Een ander belangrijk voordeel van deze softcup is dat je ermee kunt vrijen!
Bestel nu De Groene Cup Love pakket, en je kunt direct
aan de slag met een gezonde, bewuste cyclus!
Gebruik bestelcode dbwq12018 en ontvang 10% korting!
99% van het aanbod maandverband, inlegkruisjes en tampons is meuk
En met meuk bedoel ik: maandverband en inlegkruisjes worden gemaakt van chloorgebleekte houtvezels, plastic (PP), polyethyleen (tegen het lekken) en een gelletje van polyacrylaat dat als een malle absorbeert. MyGod! Voor tampons wordt rayon gebruikt, al dan niet in combi met chloorgebleekt katoen (dat ook nog ’s wereldwijd het meest met pesti- en herbiciden besproeide gewas is).
En dat gebruik je dan voor je intieme zone? Letterlijk ín je lijf? Absolute horror als je het mij vraagt.
Dan moeten we het ook nog even hebben over de verpakking: maandverband en tampons per stuk verpakt in plastic – je voelt wel aan dat het reguliere aanbod in de schappen al met al een flinke belasting is voor je lijf én de Aarde.
Let op: er zijn natuurlijk prettige uitzonderingen. Maandverband, inlegkruisjes en tampons van 100% biologisch katoen in een milieuvriendelijke verpakking zijn er van Natracare (30 jaar wereldmarktleider) en het hippere, Nederlandse Yoni.care. (Zie ook onderaan dit artikel.) Onder meer te koop bij Ecomarkt (daar heb je keuze uit ruim 7.000 bi0 food- en nonfood-producten).
Zo gebruik je een menstruatiecup
Welke menstruatiecup je ook wilt of test, het principe is hetzelfde. Je knijpt de cup dicht, vouwt het en schuif je het zorgvuldig naar binnen. Maar lees vooral de gebruiksaanwijzing goed door bij je eerste keer. Neem er vooral de tijd voor, wees zorgvuldig, mindful en lief voor jezelf. Het vergt misschien enige gewenning, maar dat gold ook voor je eerste tampon.
Afhankelijk van de zwaarte van je menstruatie(dag) is het raadzaam af en toe even te checken. Vooral tijdens de eerste keren dat je de cup gebruikt.
Als je de cup verwijdert, is er volgens gebruiksters geen enkele sprake van een bloedbad. Het blijft netjes in de cup zitten en je kunt de cup legen in het toilet. Spoel dan de cup schoon (als je niet thuis bent met wat water uit een waterflesje als De Dopper of reinig het met toiletpapier, dat is ook goed te doen en veilig). Daarna breng je de cup weer in.
Sporten met een menstruatiecup
Ik las wat blogs van vrouwen die een cup hebben getest tijdens het sporten. Zelfs 10 kilometers hardlopen was blijkbaar geen enkel probleem, terwijl de dame in kwestie wel tampons voelde zakken.
Je kunt er kennelijk (tja, ík kan het niet testen helaas) ook mee zwemmen, en dus ook mee de sauna in.
De menstruatiecup is afvalvrij en bespaart geld
Het gebruik zal de eerste paar dagen even wennen zijn. Je zult ook prettig verbaasd zijn als je je beseft dat je geen bebloede producten meer hoeft weg te gooien, en ook geen plastic verpakkingen.
Daarnaast, je bespaart gewoon heel.erg.veel.geld. Je geeft in je vruchtbare leven zo’n 25.000 euro uit aan ongesteld-zijn, het grootste deel aan de hygiënische producten. HolyMoly!
Die cup heb je dus in no-time terugverdiend.
Voordelen menstruatiecup
Nog even alles op een rijtje:
- 100% veilige, medisch siliconen
- duurzaam: geen afval
- goedkoop: jarenlang gebruik
- hygiënisch
- minder vaak verschonen vanwege de grotere inhoud
- zeer geschikt voor sport, zwemmen en in de sauna
- veel vrouwen ervaren minder pijn tijdens de cyclus
Menstruatiecup kopen
Er zijn verschillende merken en modellen cups te koop, ook voor tieners. Dat doe je bijvoorbeeld bij Green Jump, de Groene Cup of kies uit het fijne assortiment van Menstruatiecups.nl.
En nogmaals, je hebt de aanschaf er snel uit.
Wasbaar inlegkruisje bij je menstruatiecup
Toch wat meer zekerheid, bijvoorbeeld in het begin? Snap ik. Kies dan voor wasbaar maandverband/inlegkruisje. Vergelijk het met een wasbare luier, maar dan veel fijner en zonder de zooi.
Er zijn nog andere producten hoor, maar wellicht daarover een andere keer meer.
Meer menstruatie perikelen (of liever, juist géén):
Yoni legt meukvrije tampons, inlegkruisjes en maandverband in schappen AH
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.