Duurzaam verzekeren

huisdier-duurzaam-verzekeren-polis-groene verzekering

Naast de Eerlijke Bankwijzer nu ook instrument om beleggingsbeleid verzekeraars te vergelijken

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een nieuw initiatief dat gelanceerd is om jou te helpen een duurzame bewuste keuze te maken op verzekeringsgebied. Via de website kun je erachter komen hoe een bepaalde verzekeringsmaatschappij omgaat met zaken als mensenrechten, arbeidsrechten en dierenwelzijn.

Het gezamenlijke initiatief van Oxfam Novib, Pax Christi, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming stelt zich ten doel om het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen te verduurzamen. De scores in de Eerlijke Verzekeringswijzer gaan alleen over het beleid van de maatschappijen en niet over het gedrag. Voor sommige onderwerpen bestaat nog geen beleid dus is het maar de vraag hoe een bepaalde verzekeringsmaatschappij iets aanpakt. Maar ook als er wel bestaand beleid is, voert De Eerlijke Verzekeringswijzer praktijkonderzoek uit. De wijzer roept jou als consument op om -waar relevant- een klacht of compliment naar jouw verzekeraar te sturen.

Lees ook: Zo maak je makkelijk je eigen huis duurzaam en comfortabel

Beleid

Tros Radar heeft onlangs ook aandacht besteed aan de Eerlijke Verzekeringswijzer. Met als conclusie dat de grootste verzekeringsmaatschappijen in Nederland nog heel wat kunnen verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Wel scoren twee verzekeraars, Aegon en ING, goed op het gebied van mensenrechten. ING raakte net als andere banken echter eerder in opspraak wegens financiering van wapenhandel. Volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer is het wapenbeleid van ING twijfelachtig. ING sluit producenten van controversiële wapens en bedrijven die wapenembargo’s negeren uit. Het beleid geldt echter alleen voor handelsfinanciering dus wapenleveranties van overige bedrijven aan controversiële regimes zijn niet uitgesloten.

Doelstelling

De doelstelling die de Eerlijke Verzekeringswijzer hanteert, is hoopvol. Zo zijn er bijvoorbeeld belangrijke veranderingen doorgevoerd na het lanceren van de Eerlijke Bankwijzer in 2009. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een specifiek soort verzekering te vergelijken via de Eerlijke Verzekeringswijzer. Het vergelijkingssysteem werkt namelijk via het selecteren van de naam van een bepaalde verzekeringsmaatschappij en geeft dan een score per onderwerp weer.

verzekering-huisdier-duurzaam-polis

‘Groene’ verzekeringen

De Betere Wereld is natuurlijk ook benieuwd naar de stand van zaken op het gebied van ‘groene’ verzekeringen. In de zoektocht komen we een aantal interessante verzekeringen tegen. Zo zijn er ook voor huisdieren verzekeringen die het overwegen waard zijn. PetPlan, Proteq en OHRA bieden huisdierverzekeringen aan. Een specifieke ‘groene’ huisdierverzekering bestaat op dit moment nog niet.

duurzaam-verzekeren-medische verzekering

Agis en Delta Lloyd bieden een vegapolis aan die speciaal voor vegetariёrs en vleesverlaters bedoeld is. Ohra heeft een zorgverzekering genaamd ONEtoONE waarmee de klant een weeskind in Tanzania via een zogenaamde “microverzekering” ook van medische zorg voorziet.

Volkswagen-e-up!

De bij het grote publiek als ‘duurzaam’ bekend staande ASN Bank en de Triodos Bank bieden nog geen verzekeringen aan. United Insurance biedt als tussenpersoon onder de merknaam Groene Verzekering een autoverzekering met premiekorting aan voor bestuurders die elektrisch of hybride rijden.

Het bedrijf De Groene Verzekering te Gasselte biedt zelfs een zonnepaneelverzekering aan naast uitvaartverzekeringen. Zo kun je bij De Groene Verzekering bijvoorbeeld een uitvaartverzekering afsluiten met een dekking voor een natuurbegrafenis.

De Betere Wereld zal in een later stadium nogmaals aandacht besteden aan de Eerlijke Verzekeringswijzer om te kijken welke resultaten er inmiddels behaald zijn.

Bronnen

www.eerlijkeverzekeringswijzer.nl
www.degroene-verzekering.nl
www.groeneverzekering.nl
www.vegapolis.nl
www.oneforone.nl

Meer lezen?

Interview met a.s.r. verzekeringen over duurzaam investeren
Zonder wapens geen oorlog, zo simpel is het.

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *