Samen investeren in maatschappelijke winst én rendement
Laatst bijgewerkt op 25 september 2017
Laatste update op 25 september 2017
Weinig mensen weten dat de premies die jij aan je verzekeraar betaalt, worden belegd. Dat dat niet altijd duurzaam gebeurt, kun je zien in de Eerlijke Verzekeringswijzer. a.s.r., de Nederlandse verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen, staat al 4 jaar op de eerste plek. Jack Julicher, Directeur Beleggingen bij a.s.r., licht toe hoe dat werkt.
Jullie voeren campagne over hoe duurzaam jullie investeren; er wordt niet geïnvesteerd in kinderarbeid, wapenhandel en de tabaksindustrie. Waarin wel? En is dat rendabel?
We investeren vooral in bedrijven en landen die het goed doen als het gaat om bijvoorbeeld mensenrechten, arbeidsrechten en milieu. En dat doen we zeker rendabel. Denk aan investeringen in zonnepanelen of windparken, die essentieel zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Door de huidige technologie kunnen ze ongeveer hetzelfde rendement behalen als fossiele brandstoffen. Dat financieel rendement én maatschappelijk rendement prima samen gaan, blijkt ook uit het ontvangen van de toonaangevende Thomson Reuters Lipper Group Award die voor het tweede jaar op rij aan ons is toegekend als best presterende vermogensbeheerder van kleine fondshuizen.
a.s.r. investeert premies niet in kinderarbeid, wel in kinderonderwijs
Waarom worden premies überhaupt geïnvesteerd? Een verzekeraar hoeft toch niet veel méér winst te maken dan er nodig is om schades af te handelen en inkomsten te genereren?
Het beleggen van premiegeld is een noodzakelijk onderdeel om nu en in de toekomst afspraken met onze klanten na te komen. Denk aan klanten die een pensioen opbouwen. Die betalen nu premie om over 20 of 30 jaar een levenslange pensioenuitkering te krijgen. Datzelfde geldt ook voor verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden, en voor onze auto-, inboedel- en zorgverzekeringen. Om ervoor te zorgen dat we aan al deze financiële verplichtingen kunnen voldoen, zetten we een groot gedeelte van het geld niet op een spaarrekening, maar investeren we op een verantwoorde, duurzame manier. De beleggingswinst zorgt er onder andere juist voor dat de premies stabiel blijven en buffers voor eventuele slechtere jaren worden aangevuld.
a.s.r. investeert premies niet in wapenhandel, wel in groene energie
Hoe houdt een beursgenoteerd bedrijf principes qua duurzaamheid hoog; aandeelhouders streven toch gewoon naar winstmaximalisatie?
We zoeken steeds de juiste balans tussen de belangen van álle stakeholders, zoals klanten, aandeelhouders en medewerkers. Daarbij staat de continuïteit van het bedrijf op langere termijn centraal. En dit willen we bereiken door enerzijds onze aandeelhouders een aantrekkelijk maar ook duurzaam rendement te bieden en tegelijkertijd door een nuttige verzekeraar te zijn die verantwoord omgaat met de premies van klanten.
Wij geloven er in dat je op lange termijn juist meer rendement haalt (voor iedereen) als je duurzaam omgaat met de middelen die je hebt. En we zien dat bedrijven en landen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan op langere termijn beter gepositioneerd en minder risicovol zijn, zodat deze een hoger en duurzamer rendement zullen behalen. We willen investeren in de winnaars van de toekomst.
a.s.r. investeert premies niet in de tabaksindustrie, wel in nieuwe medicijnen
Jullie scoren van alle verzekeraars het best in de Eerlijke Verzekeringswijzer, vooral vanwege de uitstekende scores op het gebied van bosbouw, wapenhandel, mensen- en arbeidsrechten, corruptie, gezondheid en financiën. Hoe zit het met de scores qua klimaatverandering, bonussen, gendergelijkheid en vastgoed?
De Eerlijke Verzekeringswijzer is een onafhankelijke organisatie. Op sommige onderdelen stelt de Eerlijke Verzekeringswijzer hogere eisen dan onze klanten. Daarnaast scherpen ze de beoordelingscriteria regelmatig verder aan. Ook al staan we al 4 jaar achter elkaar op nummer 1, de criteria van de Eerlijke Verzekeringswijzer helpen ons om ons beleid voortdurend te verbeteren, ook op onderdelen waar we nog niet zo goed in zijn.
Ook geeft het ons inzicht in belangrijke maatschappelijke thema’s. Zo hebben we inmiddels stappen gezet om klimaatverandering tegen te gaan en dat zie je terug in recente investeringen in groene energie, klimaat neutrale kantoren en duurzame energie labels in de a.s.r. vastgoedfondsen. En met een portefeuille van 35.500 hectare zijn we de grootste private eigenaar van grond in Nederland, waarin ruimte is voor ondernemen, wonen, recreatie, waterbeheer en natuur.
Is het voor een leek mogelijk om inzicht te krijgen waar jullie precies in investeren? Is dit openbaar?
We hebben onze eigen spelregels opgesteld als het gaat om onze investeringen. Dat heet de ‘a.s.r. socially responsible investment policy’. Die staat op onze website en daarin kun je precies zien in wat voor bedrijven, landen en sectoren we wel en niet investeren en welke criteria daarvoor gelden. Jaarlijks geven we hierop een toelichting in het a.s.r. jaarverslag, ook dat is op de website te lezen.
Wat doet a.s.r. verder aan een betere, duurzamere wereld? Bijvoorbeeld op kantoor, of middels het nieuwe werken.
Een duurzame wereld betekent voor ons dat we niet alleen naar het milieu en ons investeringsbeleid kijken, maar bijvoorbeeld ook veel aandacht hebben voor duurzaamheid van onze producten en diensten, voor onze medewerkers en voor onze omgeving. Laat ik een paar voorbeelden noemen. We hebben de afgelopen jaren ons kantoor in Utrecht duurzaam gerenoveerd en volledig ingericht voor het nieuwe werken. Het resultaat is dat het nu een van de meest duurzame kantoorpanden van Nederland is en dat we het milieu minder belasten omdat medewerkers regelmatig thuis werken. Medewerkers kunnen zich ook inzetten voor de samenleving door deel te nemen aan maatschappelijke initiatieven om bijvoorbeeld gezinnen te helpen hun financiën op orde te krijgen of door gastlessen over geld op scholen te geven. Met onze verzekeringsproducten en diensten zetten we onder meer in op preventie en voorlichting.
Meer lezen:
> Eerlijke Verzekeringswijzer: zó investeert jouw verzekeraar jouw premie
> Zonder wapens geen oorlog, zo simpel is het.
> Hoe kan het dat niemand zich druk maakt om rokers?
> Kun je leven met het idee dat jouw premiegeld kinderarbeid financiert?
> Kijken: Sticks in gesprek met eindbaas (CEO) Jos Baeten
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.