Paracetamol: (on)veilig?

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller bij pijn en koorts onder de Nederlandse bevolking. Het pilletje is vrij verkrijgbaar bij de drogist, supermarkt en apotheek. Zwangere vrouwen, baby’s, kleine en opgroeiende kinderen krijgen deze veelal toegediend, omdat paracetamol veilig zou zijn. Maar ook volwassenen gebruiken de pijnstiller en koortsverlager regelmatig. Nu blijkt echter steeds vaker dat paracetamol niet zo veilig is als we dachten. Zeker zwangere vrouwen, baby’s en kleine kinderen moeten hiermee oppassen. Maar ook voor volwassenen blijken er steeds meer negatieve gevolgen te bestaan.

door Sanne Knijn, Voedingsdeskundige en auteur

Zwangere vrouwen

Zo blijkt uit onderzoek dat paracetamol tijdens de zwangerschap de kans op autisme bij het kind vergroot (Avella-Garcia 2016). Andere ongewenste zwangerschapseffecten zijn zwangerschapsvergiftiging (verhoogde bloeddruk, pre-eclampsie), longembolie en trombose (Rebordosa 2010). Zwangere vrouwen zetten paracetamol veelal in bij hoofdpijn en spierpijn. Maar wist je dat paracetamol alleen maar tijdelijk de symptomen maskeert? Het verhelpt het probleem niet. De oorzaken van spierpijn en hoofdpijn zijn vaak een vochttekort of een tekort aan magnesium. Door dit aan te vullen, ga je écht aan de slag met verhelpen van het probleem. Meer hierover: www.vitaalvanstart.com. Ook is gebleken dat gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een verhoogde kans op ADHD en verwante aandoeningen bij het nageslacht (Liew 2014). Hoe dit kan? Paracetamol bereikt de placenta en kan daardoor van invloed zijn op de hersenontwikkeling van de foetus.

Lees ook: Lever reinigen: de voordelen

Baby’s en kinderen 

Bevolkingsstudies suggereren dat gebruik van pijnstillers astma, allergie (Beasley 2008) en nierschade (Yue 2014) bij kinderen veroorzaakt. Baby’s die tijdens de eerste zes maanden na de geboorte paracetamol toegediend krijgen, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van astma (Magnus 2016). Pas hiermee op. Er bestaan homeopathische zetpillen die je als alternatief kunt gebruiken bij baby’s en kinderen. En verder: blijf je kindje dragen en troosten. Moederliefde is de beste pijnstilling die bestaat!

Volwassenen

Paracetamol blokkeert niet alleen fysieke pijn, maar ook de capaciteit tot empathie met de pijn van anderen (Mischkowski 2016). Empathie reguleert het gedrag voor het eigen welzijn en die van anderen. Vraag jezelf ook af of je een koortsverlager wilt inzetten. Koorts is een natuurlijke reactie van je lijf om de bacteriën en/of virussen te bestrijden. Als je je koorts kunstmatig verlaagd, kan dat nog wel eens nadelige gevolgen hebben zoals bij griep langer ziek zijn en eventueel zelfs een grotere kans op overlijden (Earn 2014).

Tips:

Accepteer wat er is. Doorvoel je pijn en wees lief voor jezelf. Ga altijd op zoek naar de oorzaak van je pijn. Heb je hulp nodig? Kijk op mijn website voor tips bij klachten of neem vrijblijvend contact met me op.

Lees meer: Hoofdpijn, wist je dat…

Lees meer: Kleur in je voeding geeft moeders en baby’s een goede start

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *