In balans met Schusslerzouten

celzouten

Verslag van een VIP-reis

Ziekten en kwalen worden op celniveau altijd veroorzaakt door een tekort aan zouten ofwel mineralen. Aanvulling van de juiste celzouten is dus de sleutel tot herstel. Dit is in een notendop het principe achter de celzoutentherapie van
Dr. Schüssler; terug naar de basis
.

Door Nanny Schutte

We werden uitgenodigd voor een tweedaagse persreis rond celzouten. Ik was sceptisch; ik voel me prima zònder voedingssupplementen, vitaminepreparaten, smeersels etc. en behoor dus niet tot de doelgroep van fabrikanten en handelaren van gezondheidsproducten. De (zeer goede en gezellige!) reis bood echter volop gelegenheid voor kritische vragen en zinvolle gesprekken.

celzouten

College
In de VIP-bus onderweg naar het homeopatisch laboratorium , gelegen in Rheda-Wiedenbrück (zo’n 70 km ten zuiden van Osnabrück), worden we voorzien van de basiskennis over celzouten. Wat moet je je daarbij voorstellen? Zoiets als tafelzout? Nee, celzouten zijn chemische verbindingen van mineralen zoals ijzer en magnesium, die in het lichaam voorkomen. Het gaat dan om niet-organische stoffen (dus zonder koolstof), die het lichaam niet zelf kan aanmaken en dus toegediend moeten worden. Tot frustratie van veel homeopaten vond Dr. Schüssler rond 1865 uit dat een goed functioneren van ons lichaam gebaseerd is op slechts twaalf celzouten (zie kader). Daarbij gaat het steeds om balans; een teveel van het één gaat ten koste van het ander. Zo komt er in ons land, met een overschot aan melkproducten en dus aan calcium, toch veel botontkalking voor. Eenvoudig omdat onze cellen als het ware ‘verdrinken’ in de melk. Calcium phosphoricum (celzout nr. 2) kan dit neutraliseren, ofwel in balans brengen. Celzouten zijn voorwaardelijk voor opname van bouwstoffen.

Duwtje in de rug
De belangrijkste elementen voor onze gezondheid liggen natuurlijk in voeding en gebitsverzorging, beweging, psychisch welzijn en slaap. Als gevolg van genetische afwijkingen, onvolwaardige voeding, gifstoffen, elektromagnetische straling en overbelasting/stress kunnen echter gemakkelijk tekorten aan ceminimumlzouten ontstaan.
Met behulp van de Schüsslerzouten kun je het natuurlijk herstelproces van je lichaam ondersteunen, of het desgewenst voorbereiden op prestatie. En omdat lichaams-processen sterk met elkaar samenhangen, wordt meestal een combinatie van twee of meer celzouten geadviseerd. Uitgangspunt is echter de ‘Wet van het minimum’, ofwel het principe van de zwakste schakel.
Dit wordt gevisualiseerd door een watervat met gebroken schotjes.

Welkom
In de fabriek, een zelfvoorzienend pand, worden we ontvangen en voorzien van overkleding; een witte jas, een ‘badmuts’ en blauwe slofjes over de schoenen. Na ontsmetting van onze handen worden we, hip en incognito, rondgeleid door de brandschone hallen. Het productieproces gaat gepaard met veelvuldige controle, zo blijkt, eindigend in het magazijn waar de handig genummerde tabletjes torenhoog staan opgestapeld.
Ze zijn niet de enige fabrikant van Schüsslerzouten, maar wel één die ze als smelttabletjes in de juiste dosering levert, zodat ze via het speeksel onmiddellijk kunnen worden opgenomen door de cellen. Ook worden er geen toevoegingen gebruikt dan alleen lactose (melksuiker) en aardappelzetmeel. Deze tabletjes zijn daarom absoluut onschadelijk.

laboratorium

Spiegel
We ontvingen allen een complete set basiscelzouten
(nr. 1 t/m 12), mèt praktische gids “In balans met Schüsslerzouten” (Margit Müller-Frahling), waarin de werking van alle zouten uitgelegd wordt. Achterin een handige alfabetische lijst met kwalen en bijbehorende zouten. Als gezegd voel ik me prima – geen klachten. Maar hé, daar staat ook ‘gespleten haarpunten’ in de lijst. Die had de kapper enkele weken geleden veelvuldig weggeknipt. En, zo is uitgelegd, disbalans uit zich allereerst in haar, huid en nagels.
Er wordt verwezen naar celzout nr. 9 en 11. Ik blader naar de uitleg van nummer 9 en lees het gedeelte over de relatie met de persoonlijkheid: “Je hebt vast wel eens meegemaakt dat iemand je iets wilde opdringen en dat je je daartegen verzette. Of omgekeerd: je hebt zelf geprobeerd een ander (‘voor zijn eigen bestwil’) tot iets te dwingen. En hoe heb je dat ervaren? Was je kwaad omdat de ander niet volgens jouw denkbeelden handelde? (…) Om meer te presteren en een doel te bereiken zetten we onszelf onder hoge druk. Daarbij negeren we onze levensbehoeften.” Bij nummer 11 lees ik over “mensen die er alles aan doen om een band in stand te houden uit angst voor een breuk. Daarbij blijven hun eigen mogelijkheden om zich te ontwikkelen onbenut. Het ‘zure’ gevoel daarover komt in hun innerlijk terecht (…).”
Ai, de spiegel van de kapper werd ineens wel heel helder, zal ik maar zeggen… Ik ben om.

De twaalf basiscelzouten kunnen (liefst op advies van een gespecialiseerd arts of therapeut) worden aangevuld met nog vijftien zouten, die pas de laatste decennia ontdekt zijn:
13. Kalium arsenicosum
14. Kalium bromatum
15. Kalium jodatum
16. Litium chloratum
17. Manganum sulfuricum
18. Calcium sulfuratum
19. Cuprum arsenicosum
20. Kalium aluminium sulfuricum
21. Zincum chloratum
22. Calcium carbonicum
23. Natrium bicarbonicum
24. Arsenum jodatum
25. Aurum chloratum natronatum
26. Selenium
27. Kalium bichromicum

Schüsslerzouten zijn verkrijgbaar in de gezondheidswinkels en drogisterijen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.