Supplementen bij stress – volgens orthomoleculair apotheker Dr. Gert Schuitemaker

suppletie bij stress

Vitamine C, een vitamine apart

Weet u wat de overeenkomst is tussen een wespensteek, een kwallenbeet of zelfs een verblijf op de intensive care? Welnu, onder dergelijke hoge stressomstandigheden treedt er een sterke daling op van de vitamine C-spiegel in het bloed. Dat is belangrijk om te weten. Maar wat nog belangrijker is: waarom gebeurt dit en helpt vitamine C om je teweer te stellen tegen dit soort vormen van stress?

supplementen bij stressLaten we als voorbeeld een wespensteek nemen. Denk dan direct aan vitamine C en wel in hoge doses! Natuurlijk probeer je zo snel mogelijk de angel te verwijderen en de pijn te verzachten door het wondje te deppen met (tijm)azijn en eventueel de binnenzijde van een huislookblad of een gesneden ui op de wespensteek te leggen. Maar probeer zeker ook zo snel mogelijk 1000 mg tabletten vitamine C te bemachtigen (neem ze mee op reis!). Slik direct vijf tot tien tabletten en vervolgens elk uur er één tot drie. Wanneer u uw darm hoort rommelen, zit u aan de bovengrens van de dosering. Dit is tegelijkertijd een teken dat u de toediening kunt minderen. Reageer hetzelfde in geval van een kwallenbeet.

Vitamine D schromelijk onderschat

Maar nu de stress op de intensive care, bijvoorbeeld in geval van bloedvergiftiging. Uiteraard is dit het terrein van speciaal opgeleide artsen en hun team. Mogelijk zijn ze op de hoogte van het geven van vitamine C per infuus, maar de kans is groot dat ze het niet toepassen. Dat is bijzonder jammer, want er worden al proeven mee gedaan en één onderzoek in de Verenigde Staten, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Chest liet verbluffende resultaten zien. Maar de behandelingsprotocollen waar Nederlandse artsen zich in principe aan moeten houden, reppen niet over vitamine C-infusen. In het Amerikaanse onderzoek onder leiding van de IC-arts dr. Paul Marik werden 94 patiënten bestudeerd die een levensbedreigende bloedvergiftiging hadden.
Het kwam erop neer dat de 47 patiënten die naast de standaardbehandeling bovendien een vitamine C (met vitamine B1) per infuus kregen toegediend in vergelijking met 47 patiënten met alleen de standaardbehandeling, een bijna vijf keer grotere kans hadden op overleving. Een verpleegkundige vertelde dat de meeste vitamine C-patiënten na 12 uur al voor vijftig procent beter waren en dat sommige al na 24 tot 48 uur bij wijze van spreken gewoon de deur uitliepen. Het laat zien hoe krachtig vitamine C in stresssituaties
kan zijn.

Hierover op de hoogte blijven? Via de nieuwsbrief van de auteur van ‘Gezond met Voedingssupplementen’?
www.gezondmetvoedingssupplementen.nl


Meer van orthomoleculair apotheker Dr. Gert Schuitemaker:

Supplementen voor de bloeddruk
Over Multivitaminen

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte, en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *