Supplementen voor de bloeddruk

suppletie

Deel 6 uit de serie ‘Eerst voeding dan medicijnen’ - door orthomoleculair apotheker dr. Gert Schuitemaker

Bloeddrukverlagers behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen. Terwijl aanpassing van de voeding én suppletie ook kunnen helpen.
Zo hebben de laatste jaren diverse voedingssupplementen gunstige effecten laten zien in onderzoek.

suppletie

Eén van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten is een hoge bloeddruk ofwel ‘hypertensie’. Wanneer de bloeddruk 160/100 mmHg is, dan is dat zeker reden om daar iets aan te doen. Met het ouder worden gaat de conditie achteruit, wat meestal resulteert in een verhoging van de bloeddruk. Vaststaat dat een verhoogde bloeddruk de kans op een hartinfarct vergroot. Dat is geen wonder, want een hogere druk draagt bij aan een grotere belasting van hart en bloedvaten. Echter: hoge bloeddruk is geen ziekte, maar een teken dat er iets mis is in het lichaam. Zo kan dit wijzen op tekorten aan bepaalde mineralen. Daarom is gezonde voeding aangevuld met supplementen belangrijk, want de Nederlandse voeding levert in het algemeen te weinig van deze mineralen. Uiteraard helpt een betere leefstijl ook mee, zoals stevig wandelen of joggen.

Dit doet suppletie voor pijnlijke gewrichten en artrose

Momenteel wordt vooral gehamerd op het verlagen van zout (natrium) om de bloeddruk te verlagen. Dan gaat het niet zozeer om het beetje zout wat iemand op zijn eitje strooit. Het gaat juist om het minderen van gezout voedsel zoals kant-en-klaar-producten en blikvoedsel. Eet je in plaats daarvan meer groente en fruit, dan snijdt het mes aan twee kanten: minder natrium en meer van de mineralen kalium en magnesium. Deze laatste twee zijn bekende bloeddrukverlagers en gaan de werking van natrium tegen! Het gaat om het herstellen van de balans tussen de natrium (zout) enerzijds (verlagen) en kalium en magnesium anderzijds (vooral verhogen). We hebben op een dag een aantal grammen kalium nodig. Bananen (neem alleen biologische!) staan bekend als een belangrijke bron, vooral de rijpe bananen. Als tafelzout zijn er ook mengsels te koop met daarin minder natrium en aangevuld met kalium.

Minstens zo belangrijk is magnesium, het ‘vriendje’ van kalium. Ook magnesium werkt bloeddrukverlagend en is, naast groente en fruit als bron, als voedingssupplement aan te bevelen. In 2012 werd het nog eens bevestigd in een wetenschappelijk overzicht. Hierin werden de resultaten van 22 studies opnieuw onder de loep genomen. De in totaal bijna 1200 proefpersonen kregen gedurende 3 tot 24 weken dagelijks 120 tot 973 mg magnesium. Het beste resultaat werd bereikt met een dagelijkse inname van minimaal 370 mg magnesium.

 Hier vind je pure magnesium olie

Studies hebben aangetoond dat ook visolie de bloeddruk kan verlagen. Er is vooral onderzoek gedaan met hoge doseringen: méér dan 3 gram omega-3 per dag. Recente resultaten laten zien dat ook een lage dosis effectief kan zijn. Hierbij gaat het om een hoeveelheid omega-3 die overeenkomt met de consumptie van twee tot drie porties vette vis per week, of een dagelijkse inname van twee capsules met visolie.

suppletieGeïnteresseerd in wat een gezonde leefstijl kan doen voor uw risico van hart- en vaatziekten? Lees dan ‘Het Gouden Boekje voor het Hart’.

www.goudenboekjevoorhethart.nl

Nog meer van Gert Schuitemaker:

Hoezo “Voedingsmythes”?
Interview met dr. Gert Schuitemaker: Eerst voeding, dan medicijnen

 

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte, en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.