Wat suppletie kan doen bij pijnlijke gewrichten of artrose

omega 3 vetzuren

Tekst: Gert Schuitemaker, Orthomoleculair apotheker

Vette vis is rijk aan omega-3, vitamine D en jodium.  Om maar enkele essentiële voedingsstoffen te noemen. Maar eet je wel voldoende vis?

Gert SchuitemakerWaarschijnlijk niet. Daarom is suppletie zo belangrijk. Onder meer voor je gewrichten …

Link met de gewrichtsziekten artrose en reumatoïde artritis

Gewrichtsklachten en pijnlijke gewrichten zijn niet uitsluitend een lokaal probleem, schrijf ik in mijn boek “Gewrichten en voeding”. De conditie van het gehele lichaam telt. Dat heeft onder meer te maken met de zogenaamde ‘stille ontsteking’ (lage graad ontsteking). De stille ontsteking staat in relatie tot diabetes type-2 en hart- en vaatziekten. De link met de gewrichtsziekten artrose en reumatoïde artritis kwam ruim tien jaar geleden aan het licht. Onderzoekers toonden toen een sterke parallel aan tussen het ontstaan van verkalking (calcificatie) in de bloedvaten en die in de gewrichten.

artrose in handen

Stille ontsteking, en ontstekingsremmende supplementen

De stille ontsteking is moeilijk te lokaliseren. Het kan zich in alle weefsels in het lichaam voordoen, vooral in het vetweefsel van te zware mensen. We kunnen ons gezond voelen, terwijl stille ontsteking als een veenbrand onze lichamen teistert en langzaam de ontwikkeling van ziekten bevordert.

De Amerikaanse gezondheidsjurist dr. Barry Sears, voorzitter van de Inflammation Research Foundation, schreef hierover: “Stille ontsteking blijft, anders dan de klassieke ontsteking, onder de waarneembare pijngrens. Het gevolg is dat niets wordt ondernomen om het te stoppen, zodat het jaren kan aanhouden.” Sears stelt dat er geen medicijn is dat de stille ontsteking kan opheffen. “Maar er bestaan anti-ontstekingsdiëten en ontstekingsremmende voedingssupplementen die dit wel kunnen.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en
blijf op de hoogte van nieuwe artikelen van Gert Schuitemaker

De meest gebruikte, eenvoudige en goedkope test om een (stille) ontsteking vast te stellen, is een bepaling van de bloedwaarden van het C-reactieve proteïne (CRP). Elke arts kent deze laboratoriumtest. CRP is een niet-specifieke ‘biomarker’ voor ontstekingsactiviteit. Vergelijk het met een waarschuwingslampje op het dashboard van je auto.

De CRP-spiegel in het bloed wordt sterk beïnvloed door voeding. Een Amerikaanse studie vond bijvoorbeeld dat vrouwen die grote hoeveelheden hoog-glycemische koolhydraatrijke voedingsmiddelen aten, zoals aardappelen, ontbijtgranen, witbrood, cake en witte rijst, sterk verhoogde CRP-spiegels hadden. Aanbevolen is daarom een lagere consumptie van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen, zoals snelle koolhydraten en linolzuur.

omega 3 vetzuren

Vitamine D en omega 3 uit vette vis

Terwijl linolzuur het ontstekingsproces bevordert, gaat koudgeperste olijfolie ‘extra vierge’ dit juist tegen. Dit geldt ook voor de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Visoliecapsules zijn daarom bij uitstek ontstekingsremmende voedingssupplementen.

Vette vis is ook de belangrijkste bron in onze voeding van vitamine D. En ook vitamine D is belangrijk voor de gewrichten. Daarnaast voorkomt het valpartijen bij ouderen. Daarom is dit mijn algemene advies ter preventie, als aanvulling op een gezonde voeding:

  • extra vitamine D, zeker in de winter: 2000 IE ofwel 50 mcg per dag.
  • extra visolie wanneer je weinig vette vis eet: een capsule met 500 tot 1000 mg visolie, die 300 tot 600 mg omega 3-vetzuren (EPA en DHA) bevat.

MSC-gecertificeerde Visolie met Omega 3 én Vitamine D?
Nu 2 halen, 1 betalen + gratis verzending +
20% extra korting voor DBW-lezers!

Dit advies geldt voor gezonde personen, ter algehele ondersteuning.
In mijn boek “Gewrichten en voeding” geef ik nog allerlei aanvullende adviezen bij specifieke gewrichtsziekten, zoals artrose en reumatoïde artritis.

Voor meer informatie: www.gewrichtenenvoeding.nl

Andere artikelen van Gert Schuitemaker:

> Multivitaminen, volgens orthomoleculair apotheker dr. Gert Schuitemaker
> Hoezo “voedingsmythes”?
> Vitamine D schromelijk onderschat
> Interview dr. Gert Schuitemaker: Eerst voeding dan medicijnen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *