Zo leer je hoe je brein en gedachten werken

Het kan in veel verschillende functie ongelooflijk interessant zijn om meer over de werking van het brein en de gedachten te leren. Zeker wanneer jij jezelf in een leidinggevende, motiverende of inspirerende functie bevindt is dit soort kennis essentieel. Jij kunt deze kennis namelijk toepassen om anderen de juiste boodschappen mee te geven. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer leiders een NLP opleiding volgen: een verdieping in de facetten van neuro linguistisch programmeren.

Wat is NLP?

De afkorting NLP staat voor neuro linguistisch programmeren: methodieken en theorieën die toegepast worden om effectiever te kunnen communiceren en gedrag te kunnen beïnvloeden. We nemen de wereld namelijk allemaal waar via onze zintuigen; en toch reageert iedereen anders op de buitenwereld. Het interne proces dat deze zintuiglijke waarnemingen omzet in een bepaalde reactie en een bepaald gedrag, wordt onderzocht in NLP om hier vervolgens specifieke technieken voor te ontwikkelen. Deze technieken kunnen op praktische manier toegepast worden om gedrag op een bepaalde manier te sturen: zowel voor jezelf, als voor anderen.

Waarom NLP?

Wanneer je NLP toepast word je jezelf bewust van waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag zodat je veranderingen in je communicatie makkelijker door kunt voeren. Wanneer jij precies weet hoe je brein en je gedachten werken, wordt het natuurlijk een stuk makkelijker om deze te sturen en effectieve verandering te bewerkstelligen. Zo kun je conflicten sneller oplossen, betere interventies doen, effectiever communiceren en samenwerken, betere relaties aangaan en onderhouden, mensen sneller en dieper beïnvloeden, irritaties en weerstand makkelijker aanpakken en de anderen om je heen beter en makkelijker begrijpen. Je kunt een NLP opleiding volgen, maar er zijn ook een aantal interessante gratis workshops te vinden waar je vast kennis kunt maken met het concept.

Voor wie is NLP?

NLP is vooral geschikt en interessant voor mensen die effectiever willen kunnen communiceren, inspireren, motiveren, coachen en begeleiden. Over het algemeen zijn dit mensen die geïnteresseerd zijn in hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook mensen die hier op zakelijk vlak iets mee kunnen: een trainer, een coach of een leidinggevende bijvoorbeeld. Je vindt dan ook veel NLP opgeleiden terug in medische beroepen of beroepen waar omgegaan moet worden met regeldruk, het vinden van balans, leidinggeven en het samenwerken met collega’s .

Hoe beter jij de werking van je eigen brein en gedachten begrijpt, hoe beter jij de reacties en gedragspatronen van anderen kunt begrijpen. En dat brengt in welke situatie dan ook allerlei voordelen met zich mee.

Lees ook:

Hoe duurzaam is jouw tandenborstel?

Spouwmuurisolatie rendement duurzaam

Duurzaam autorijden: autodelen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *