Vroeger werd er gedacht dat de realisatie van een spouwmuur bij een woning meer dan voldoende was om een uitstekende, isolerende werking te kunnen realiseren. Inmiddels weten we dat dit niet correct is. Het principe van de spouwmuur heeft immers betrekking tot het feit dat er tussen de twee met elkaar verbonden muren stilstaande lucht aanwezig is. Deze stilstaande lucht zou eigenlijk het verlies van warmte uit de woning moeten tegenhouden. In de basis valt hier absoluut iets over te zeggen, maar toch is gebleken dat deze werkwijze weinig succesvol is. Een niet geïsoleerde spouwmuur laat dan ook erg veel warme lucht door waardoor je zomaar kan worden geconfronteerd met een hoge energiefactuur. Gelukkig kan er door het toepassen van spouwmuurisolatie heel wat van het warmteverlies voorkomen worden. We vertellen je graag alles over het spouwmuurisolatie rendement op deze pagina.
1. Is spouwmuurisolatie plaatsen wel echt nodig?
Er bestaat bij veel mensen in eerste instantie nog steeds de nodige twijfel of het plaatsen van spouwmuurisolatie nu wel of niet noodzakelijk is. Deze vraag heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er vroeger vanuit werd gegaan dat het voldoende was om gewoon een ruimte met stilstaande lucht te voorzien tussen de binnen- en de buitenmuur. Het betreft hier de zogenaamde ‘spouw’. Dit leek op het eerste zicht inderdaad een prima idee, maar al snel werd duidelijk dat het dat toch helemaal niet is. Dit heeft alles te maken met het feit dat bouwmaterialen over een enigszins poreus karakter beschikken. Hierdoor ontstaat er toch nog steeds heel wat warmteverlies wat je uiteraard bij voorkeur zal willen voorkomen.
Lees ook: Vloerisolatie kopen
Wil je dus met andere woorden kunnen genieten van een echt duurzame woning en bijgevolg ook een zo scherp mogelijke energiefactuur? In dat geval mag het duidelijk zijn dat het voorzien van spouwmuurisolatie altijd een absolute aanrader is. Heb jij ook besloten om de spouwmuur van je huis te laten isoleren? In dat geval is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat er op de markt tal van verschillende isolatiematerialen beschikbaar zijn die je hiervoor kan gebruiken. Welke is nu echter de meest duurzame van alle mogelijkheden?
2. De duurzaamheid van spouwmuurisolatie
Belangrijk om rekening mee te houden is dat je geen duurzame woning zal creëren enkel en alleen door gebruik te maken van spouwmuurisolatie. Je moet deze vorm van isolatie dan ook vooral zien als een onderdeel van een groter geheel. Isoleer dus niet alleen je spouwmuur, maar kijk in het bijzonder ook naar het plaatsen van dakisolatie. Deze twee vormen van isolatie samen kunnen er in de praktijk voor zorgen dat de isolatiewaarde van je woning werkelijk zeer aanzienlijk kan worden opgewaardeerd. Het mag dan ook duidelijk zijn, ondanks het feit dat spouwmuurisolatie plaatsen de duurzaamheid van je woning altijd ten goede komt moet het wel gezegd dat ze bij voorkeur wordt toegepast in combinatie met andere vormen van isolatie. Alleen op deze manier weet ze haar optimale potentieel echt te benutten.
Denk ook meteen aan het isoleren van je ramen met hr glas. Wellicht is er ook een subsidie isolatieglas beschikbaar.
Het isoleren van de spouwmuur van je woning kan er in de praktijk voor zorgen dat er heel wat warmteverlies wordt voorkomen. Veel mensen gaan er namelijk nog altijd vanuit dat het voldoende is om het dak van hun woning te isoleren. Dat is echter niet zo. Warme lucht staat er om bekend over een stijgende werking te beschikken. Dit zorgt er voor dat ze vooraleer het dak te bereiken eerst langs de muren omhoog trekt. Wanneer deze muren niet zijn geïsoleerd is het reeds mogelijk om op deze manier ongeveer 25 procent aan warme lucht verloren te zien gaan. Dit betekent concreet dat je door het isoleren van de spouwmuur een besparing kan realiseren tot wel 25 procent op de energiefactuur. Dit is natuurlijk erg mooi meegenomen.
3. Wat met de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?
Het rendement dat je met behulp van spouwmuurisolatie kan realiseren is zoals aangegeven altijd deels afhankelijk van de mate waarin ook de rest van het huis is geïsoleerd. In het meest optimale geval levert spouwmuurisolatie een bijdrage van zo’n 25 procent in de besparing die gerealiseerd kan worden op de energiefactuur. Dit zorgt er voor dat de terugverdientijd van een investering in spouwmuurisolatie gemiddeld zo’n 3 à 4 jaar bedraagt. Het spreekt echter voor zich dat je ook in de jaren volgend op de terugverdientijd nog steeds kan blijven genieten van de aantrekkelijke besparing op je energiefactuur. Dit zorgt er voor dat een investering doen in spouwmuurisolatie in de praktijk altijd een zeer aan te raden keuze is.
4. Extra rendement door premies en subsidies
Een extra financieel voordeel uit spouwmuurisolatie kan worden gehaald door het benutten van premies en subsidies. Op deze manier is het uiteraard mogelijk om het investeringsbedrag en daarmee ook de terugverdientijd aanzienlijk in te korten. Dit zorgt er voor dat het rendement nog hoger kan komen te liggen, althans op de middellange tot lange termijn. In ieder geval, ben je op zoek naar een mogelijkheid om de duurzaamheid van je woning te verbeteren zonder dat je daarvoor echt een grote investering moet doen? Dan is het altijd de moeite waard om daarvoor te kijken in de richting van spouwmuurisolatie. Bekijk ook de mogelijkheden van een subsidie spouwmuurisolatie.
Lees meer:
Isolatie tegen vocht
Zonnepanelen maken Amsterdam een stuk groener