BMW vergemakkelijkt thuisladen

BMW-opladen

Makkelijk en beter voor het milieu

BMW pakt uit op de Consumer Electronics Show CES in Las Vegas en presenteert een aantal innovaties die thuisladen makkelijker en voordeliger maken.

De Duitse autofabrikant begint de presentatie met een slimme oplaadservice. BMW i Home Charging Services benut bij voorkeur stroom van zonnepanelen, als die aanwezig zijn. Bij het ontbreken daarvan kiest het systeem voor laden tijdens de uren met het goedkopere nachttarief. Het systeem van de Home Charging Services kiest niet alleen automatisch voor de voordeligste stroom, de BMW i3-rijder kan ook zelf een laadperiode instellen, zodat hij overbodig laden voorkomt. De oplaadservice van BMW i zorgt er dus voor dat de energiekosten zo laag mogelijk zijn. In de Verenigde Staten is het mogelijk te besparen bedrag geschat op wel 800 dollar (670 euro) per jaar. Het systeem is geïntegreerd in het elektriciteitsnetwerk en maakt gebruik van diverse online datasystemen.

“BMW is de eerste autofabrikant die een dergelijke oplaadservice aanbiedt”, zegt BMW Project Manager Julian Lienich. “Het doel is elektrische mobiliteit zo voordelig mogelijk te maken met gebruik van groene energie, zonder dat gebruikers er enig omkijken naar hebben.”

BMW I CharceForward
Medio 2015 start in Californië een pilot met honderd BMW i3-gebruikers. Onder het motto ChargeForward onderzoekt BMW gedurende achttien maanden het laad- en rijgedrag van de deelnemers aan de pilot. Op basis van de onderzoeksgegevens kan BMW de Home Charging Services verder ontwikkelen. In het onderzoeksprogramma wordt verder onderzocht in hoeverre de batterijen van elektrisch aangedreven BMW’s en MINI’s ’s avonds en ‘s nachts, als ze bij huis staan, ook zijn in te zetten als buffer voor opslag van (zonne-)energie. De groene stroom is dan te benutten voor aanvullende elektriciteitsvoorziening in huis. BMW i Home Charging Service is vanaf 2016 beschikbaar. Een soortgelijk systeem maakt gebruik van accu’s die niet meer in de auto bruikbaar zijn, maar als energieopslag voor thuis nog een tweede leven krijgen.

Inductieladen
Behalve de Home Charging Services presenteert BMW op de beurs ook een systeem dat inductieladen thuis in de eigen garage mogelijk maakt. Het bestaat uit twee magneetspoelen: de ene is in de garagevloer gemonteerd en de andere aan de onderkant van de auto. De overdracht van stroom (met een laadsnelheid van 3,3 kWh) geschiedt dus draadloos, via een afwisselend magnetisch veld.

Het opladen van een lege batterij van de BMW i8 duurt ongeveer twee uur en dat is gelijk aan de tijd voor opladen met het gebruikelijke laadsnoer. Het proces verloopt bovendien helemaal automatisch, zodra het voertuig boven de magnetische spoel is geparkeerd. De elektromagnetische straling rond de auto is zeer beperkt, zelfs minder dan die van een inductieplaat van een fornuis. Wanneer het inductielaadsysteem productierijp is, is nog niet bekend.

Bron: zerauto.nl

 

Lees ook:
> BMW en Toyota nemen het op tegen Porsche’s 918 Spyder
> Zes redenen waarom Jordanië op je bucketlist hoort

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *