Hebben katten ook hooikoorts?

Veel mensen zijn allergisch aan katten. In de buurt van een poes beginnen ze te niezen, te snotteren of krijgen ze de tranen in hun ogen. Maar wist je dat katten ook allergisch kunnen zijn? Kattenallergieën kunnen zich uiten in verschillende vormen. Ze kunnen maag- en darmklachten vertonen of niezen en proesten. Vertoont je kat symptomen van allergie, dan zijn er verschillende trucjes om de klachten weg te nemen.

Kattenliefhebsters weten wel wat ze moeten doen als ze zwanger zijn: zo weinig mogelijk contact maken met hun geliefde huisdier. Strelen mag nog maar de kattenbak uitkuisen is uit den boze. De dokter kijkt aan de hand van een bloedtest na of je de kattenziekte hebt. Toxoplasmose is de wetenschappelijke benaming daarvoor. Wanneer je Toxoplasmose oploopt tijdens de zwangerschap kan je baby besmet raken. De complicaties zijn niet min, zoals hersenafwijkingen en oogproblemen.

Ook katten kunnen Toxoplasmose oplopen door het eten van rauw vlees of organen, of als ze in contact komen met besmette kattenpoep. Ze kunnen ook besmet raken door besmette muizen op te eten. De meeste katten worden niet ziek van Toxoplasmose maar sommigen krijgen er toch lichte diarree van. Als een kat geïnfecteerd is geweest met Toxoplasmose kan ze het geen tweede keer meer krijgen.

Jeukende pootjes

Nu de lente weer in het land is, voel je de lentekriebels misschien niet alleen in je buik maar ook in je neus. Als de pollen door de lucht vliegen, duiken ook de eerste symptomen van hooikoorts op. Het klinkt misschien vreemd maar ook katten kunnen allergisch zijn aan pollen, grassen, bomen en schimmels. Ongeveer 15 procent van de honden en katten kunnen in de lente net als hun baasjes ten prooi vallen aan hooikoorts en allergische reacties, dat melden Amerikaanse dierenartsen. Een kat met hooikoorts kan je herkennen aan de volgende symptomen. Het dier heeft tranende oogjes of jeuk. Sommige katten krijgen jeukende pootjes nadat ze op het gras hebben gelopen en gaan op hun pootjes kluiven. Ze krijgen korstjes op hun vacht of ademen moeilijker, zoals bij astma.

Er zijn verschillende manieren om je voorzorgen te nemen en het lijden van je huisdier te verzachten: gebruik een vochtige doek om de pollen en schilfers uit de vacht te verwijderen, en doe dat verschillende keren per dag. Geef je kat supplementen met visolie. Omdat die omega-3-vetzuren bevatten, kunnen ze reactie op allergenen verzachten. Ook de dierenarts kan je middeltjes voorschrijven tegen de hooikoorts.

Biologische dierenvoeding

Sommige dierenliefhebbers geloven in de kracht van biologische dierenvoeding. Zo geloven ze bij de Buddy’s Bite, een fabrikant van biologische dierenvoeding, niet dat toegevoegde vitaminen, mineralen en andere sporenelementen, een volwaardig alternatief bieden voor de variatie aan stoffen in natuurlijke producten. Het zou helpen tegen voedselallergieën, ook een veel voorkomende klacht bij katten. “Een voedselallergie ontstaat als het immuunsysteem hevig reageert op bepaalde bestanddelen in voedingsstoffen”, legt Linda van der Kroon van DIERENFEITJES uit. “Een veel voorkomende allergie bij katten is de allergie aan eiwitten in lamsvlees, rundsvlees, tarwegluten en soja. Sommige katten zijn allergisch aan plantaardig voedsel, dat is immers niet hun natuurlijk voedingspatroon. Velen zijn ook allergisch aan koemelk.”

Voedselintolerantie

Net zoals bij mensen is er geen lijn in te trekken waarom sommige katten wel allergisch zijn en andere niet. Het is ook niet zo dat als je kat al jaren goed reageert op bepaald voedsel het daar niet plots allergisch aan kan worden. Verwar voedselallergie niet met voedselintolerantie. De klachten lijken heel erg op elkaar maar bij voedselintolerantie kunnen ze zich soms pas na een paar dagen uiten. Dat komt omdat de klachten veroorzaakt worden door het ontbreken van de juiste enzymen die in bijvoorbeeld kip of lactose zitten.

Lees meer:

Vegavoeding voor huisdieren

Hoi hooikoorts! Bye hooikoorts!

Deze verzorgingsproducten zijn allergeen-vrij (win!)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *