Hoi hooikoorts! Bye hooikoorts!

Ken je de Pollenkalender al?

Hooikoortsachtige klachten op dit moment? Tranende ogen, loopneus? Dan zijn het vermoedelijk de pollen van de planten die op dit moment bloeien. Gelukkig kun je er heel wat tegen doen, ook zonder medicijnen. Dit zijn de tips.

Ken je allergie & Weet de hoeveelheid

Weet jij al waar je allergisch op reageert? Via een huid- of bloedtest kom je hier makkelijk achter; vraag je huisarts er maar naar.
Vervolgens kan je met die kennis en het checken van de hoeveelheid pollen in de lucht via een hooikoortsverwachting-online er preventief iets aan doen.

Lok het niet uit

Tja, overduidelijk dat je niet naast een wespennest moet gaan picknicken als je allergisch reageert op een wespensteek. Maar je moet ze maar de kost geven, al die mensen die toch lekker in gemaaid gras gaan liggen ondanks hun graspollenallergie. Dat is natuurlijk vragen om klachten en niet verstandig.

Bril op & Smeren

Eenmaal buiten kan je jezelf goed beschermen: gebruik een zonnebril die goed om je ogen aansluit en zo het meeste stuifmeel tegenhoudt. En smeer een 100% natuurlijk verzorgingsproduct of een zon-product met mineraalfilter rond je neusvleugels om de prikkelingen tegen te houden.

Sport je schoon

Sporten met prikkelende luchtwegen is maar behelpen – misschien zelfs benauwend. Toch moet je maar gaan, het levert je meer gezondheidsvoordelen op. Zoek de beste tijd en de beste plek uit. Na een regenbui is het prima sporten in de buitenlucht! En natuurlijk kan je altijd nog de gym in. Wel steeds even je outfitje wassen!

Op naar berg of zee!

In de stad heb je zo’n 4x minder stuifmeel dan op het platteland. Maar het beste vier je je vakantie aan zee of in de bergen.

Een stuifmeelarm huis

Ook binnen in huis kan je van alles doen. Wat dacht je van speciale horren, de zogenaamde antipollenhorren, als je toch de ramen wilt openen?! Je huis luchten kan je trouwens het beste ‘s ochtends vroeg doen, of direct na een regenbui.

Slaapkamer pollenvrij

Was je haar en kleding wat vaker. Douche voordat je gaat slapen en stofzuig je slaapkamer.

Vermijd prikkelende stoffen

Klachten verergeren door tabaksrook, verflucht, huisstof, chloor, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen en planten.

Wrijven helpt niet

Bij jeuk, niet wrijven. Je kunt jeukende ogen verminderen door er een vochtig washandje op te leggen.

Gebruik (toch) medicijnen

Klachten verlichten met antihistaminica. Er zijn veel (natuurlijke en synthetische) zelfzorgmiddelen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld om je verstopte neus te behandelen, of jeukde ogen te bestrijden. Soms pakken ze alle klachten aan. Als je geen fan bent van tabletten slikken, zijn er ook neussprays en oogdruppels verkijgbaar.

Check de Pollenkalender

Zoek de bloeiende pollenplanten op in de Pollenkalender, klik op een foto en bekijk de video’s. Bioloog Maurice Martens leert je de pollenplanten herkennen waar je allergisch voor zou kunnen zijn. De Pollenkalender en nog veel meer pollennieuws is te vinden op www.pollenkalender.tv

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.