Landal GreenParks en Greenchoice onderzoeken verduurzamen vakantiebungalows

Sinds oktober 2018 voert Landal  Twenhaarsveld in Holten een proef uit met twee bestaande vakantiebungalows die een groene make-over hebben gekregen. Parkmanager Rutger Cruiming: “Het is een pilotproject waarbij we de bungalows uit 1985 een duurzame face-lift hebben gegeven met het doel onze gasten te laten ervaren wat het betekent om duurzame maatregelen in te voeren in een vakantiewoning. We willen hen bewust maken en enthousiasmeren”.

De twee make-over bungalows worden via websites en brochures als een apart type bungalow gepositioneerd zodat gasten bewust voor dit type verblijfsaccommodatie kunnen kiezen. Concreet houdt het onder meer in dat de vakantiewoningen geen aardgasaansluiting meer hebben. Er wordt elektrisch gekookt met behulp van een inductiekookplaat. Verder zijn de bungalows voorzien van een warmtepompinstallatie en zijn ze extra geïsoleerd. In het interieur is bovendien gebruik gemaakt van een zitbank gemaakt van circulaire materialen en is voor de wanden duurzame muurverf gebruikt. Verder slapen gasten op duurzame boxspringmatrassen van AUPING. De elektriciteit is groen en wordt geleverd door Greenchoice.

lees ook: Steeds meer consumenten bereid extra te betalen voor duurzame producten of diensten

Duurzame Dialoog

Ter gelegenheid van de ingebruikname van de twee verduurzaamde bungalows organiseerde Landal Twenhaarsveld in Holten onder het thema Duurzame Dialoog een mini-congres waaraan deel is genomen door: MVO-Nederland, Gemeente Holten, WakaWaka, Dutch Green Building Council , Greenchoice en overige leveranciers. Ruim 40 deelnemers discussieerden over cruciale vragen als “Hoe moeten we duurzaamheid financieren en hoe maken we consumenten bewust?”

Balans vinden

Rutger Cruiming: “In de praktijk ontmoet je, op je weg naar de uitvoering van duurzaamheid, talloze dilemma’s. Neem een vakantiepark in het bos. In vergelijking met andere parken is het moeilijker om gebruik te maken van zonnecollectoren. Zo is bij ons pilotproject maar één bungalow voorzien van zonnecollectoren op het dak. Niet onbelangrijk is dat je bij bestaande vakantieparken te maken hebt met oudere type woningen (in vergelijking met nieuw te bouwen parken) waar je direct ‘state of the art’-voorzieningen kunt toepassen. In ons geval sta je voor de keuze bestaande woningen te verduurzamen of af te breken en voor nieuwbouw kiezen.”

Volgens Rutger Cruiming is het voor bestaande parken een uitdaging om de balans te vinden tussen bijvoorbeeld het comfort dat de gast verlangt en duurzaamheidsmaatregelen die in de toekomst nodig zijn. “Van onze gasten krijgen we bijvoorbeeld regelmatig de vraag waarom we in onze bungalows nog een open haard hebben. Dat is toch niet duurzaam?” Hier gaat het over de balans met gastbeleving, er zijn ook veel gasten waarbij de haard onlosmakelijk verbonden is met vakantiebeleving. In de twee verduurzaamde bungalows zijn in de woonkamer fotocollages aangebracht. Door middel van sfeerfoto’s wordt aan de gasten duidelijk gemaakt welke maatregelen in de woning zijn doorgevoerd.

Tweejaarlijkse audit Green Key

Landal Twenhaarsveld is Green Key Gold gecertificeerd. Deze audits (keuringen) worden om de twee jaar uitgevoerd. Het park wordt dan op een groot aantal punten beoordeeld, van horeca, parkshop tot technische diensten. Vragen als welke verf is gebruikt en met welke schoonmaakmiddelen wordt er gereinigd komen dan aan de orde. Rutger Cruiming: “Duurzaamheid komt eveneens tot uitdrukking in de keuze van de leveranciers. We kiezen als het even kan voor lokale leveranciers zoals vlees van Van Ommeren, ijs van ijsboerderij OANS, Sallands Bier etc.

Begin volgend jaar gaan we onze horeca verbouwen. Dat is een mooie aanleiding om duurzame toepassingen in te voeren”.

Al met al geeft LandalGreen Parks op meerdere fronten concreet inhoud aan haar duurzaamheidsbeleid. Zo is het park De Reeuwijkse Plassen het meest duurzame vakantiepark van Nederland en werden eind vorig jaar 74 energie neutrale vakantiewoningen gebouwd op Landal Mont Royal in Duitsland. In 2015 koos Landal voor de leverantie van 100% groene stroom van Greenchoice.

lees meer: 
Cacao en kokos in de tuin
4 dingen die jij kan doen om ontbossing voor palmolie tegen te gaan

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *