4 dingen die jij kan doen om ontbossing voor palmolie tegen te gaan

Wist jij dat palmolie in duizenden supermarktproducten is verwerkt? In voedsel maar ook in zeep, make-up en shampoo. En dat de helft van alle palmolie die in de Europese Unie binnenkomt als biobrandstof in de tank van de Europese auto’s terechtkomt? Dat is slecht nieuws voor het regenwoud en haar inwoners. Om al die palmolie te kunnen leveren, worden regenwouden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika gekapt om er palmolieplantages aan te leggen.

Arbeidskrachten op de plantage worden onderbetaald. En lokale bewoners van het regenwoud worden verjaagd van hun land. De komst van grote palmolieplantages is rampzalig voor de mensen en dieren die in het regenwoud leven. 

Gelukkig heeft Milieudefensie 4 dingen op een rijtje gezet die jij kan doen om de ontbossing voor palmolie tegen te gaan: 

1. Vervang je pindakaas en chocopasta 

Ben jij net als miljoenen andere mensen opgegroeid met een boterham met Calvé Pindakaas of Nutella? Helaas hebben we slecht nieuws voor je. Ook hier zit palmolie in. Bijna elke winkel heeft tegenwoordig wel pindakaas met 100% pinda. Lekker, beter voor de wereld en een stukje gezonder. Je Nutella vervangen is wat lastiger. In veel (biologische) chocopasta zit palmolie. Kijk het etiket na op de woorden plantaardige olie (palm), palmolie of palmvet. Een andere tip: tegenwoordig bestaat er choco hummus. Een veganistische variant van chocopasta zonder palmolie. Twee vliegen in één klap. 

2. Maak je eigen cosmetica 

Palmolie zit in veel voedselproducten maar ook in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Je kan palmolie vinden in make-up, zeep, cremespoeling, deodorant en shampoo. 27 procent van de totale palmolieproductie wereldwijd komt in schoonmaakmiddelen en cosmetica terecht. Helaas is het als consument erg moeilijk om te ontdekken of er ergens palmolie in zit. Wil je controleren of palmolie in een product zit, dan moet je je door een lange lijst met moeilijk namen worstelen.

Als je echt zeker wilt weten wat er in jouw product zit, dan maak je het product zelf. Er zijn vele blogs te vinden over het maken van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, zeep en shampoo. Lees bijvoorbeeld hier hoe je je eigen deodorant zonder palmolie maakt.

3. Stuur je bank een kaart 

We eten niet alleen palmolie, we stoppen er onbewust ook geld in. Zonder dat je het weet steken ABN AMRO, ING en Rabobank jouw spaargeld in bedrijven die het regenwoud kappen. De drie banken samen zijn de afgelopen 8 jaar betrokken bij 118 schandalen in de palmolie-industrie. De banken hebben tussen 2010 en 2018 minimaal 4,9 miljard euro (!) in 14 palmoliebedrijven gestoken. 

Dit moet stoppen. Vind jij dat ook? Laat de banken weten dat je dit niet eerlijk vindt. Binnen 2 minuten heb je de banken een kaart gestuurd.

4. Steun bewoners in tropische landen

De hoeveelheid regenwoud die al werd gekapt is gigantisch. Nog altijd worden elke seconde 169 bomen verwoest. Die vernietiging kunnen we samen stoppen.

Milieudefensie werkt op allerlei manieren om deze verwoesting tegen te gaan. Wij zetten druk op banken, spreken politici aan en helpen lokale bewoners. We ondersteunen bewonersgroepen en milieuorganisaties in tropische landen om ter plekke het regenwoud te behouden. Help mee het regenwoud te beschermen. Doneer een klein of groot bedrag.

Meer weten over palmolie en ontbossing. Kijk op milieudefensie.nl/red-het-regenwoud

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.