Circulaire economie: kijken, kijken, niet kopen

circulaire economie

Wij Nederlanders staan bekend als een prijsbewust volkje. We zijn kritische en bewuste consumenten. De circulaire economie lijkt ons daarom op het lijf geschreven. In dit systeem voorkomen we verspilling én vervuiling. Op www.circulairondernemen.nl vind je hiervan al veel goede voorbeelden. Wat wij als consumenten daarmee te maken hebben?

Denk aan lenen, leasen en meer moois:

Circulaire economie
Nog een relatief nieuw, maar sterk opkomend fenomeen: de circulaire economie. In plaats van produceren voor gebruik door consumenten waarna spullen afval worden, doen in de circulaire economie merken en producenten hun best om producten en diensten zó te ontwikkelen dat grondstoffen en materialen herbruikbaar blijven.

Samenwerken
De reden dat circulaire businessmodellen zo in opkomst zijn? Producenten merken dat grondstoffen steeds moeilijker te krijgen zijn. Daarnaast besparen zij op kosten door minder afval te produceren en kunnen ze restproducten zelfs verkopen. Hoe dat werkt? Denk aan stoelen die zo in elkaar zitten dat je onderdelen eenvoudig kan vervangen, wasmachines die eigendom blijven van een producent en kleding dat na dragen weer goed kan worden hergebruikt als materiaal voor een nieuwe collectie.

Ingewikkeld? Nee.
Ook consumenten profiteren: dankzij lease, leen- en deelconcepten gebruik je producten en diensten. Dat scheelt aanschafkosten. Vaak spreek je onderhoudscontracten af. Geen verlopen garantie op de T.V. meer dus. Door je spijkerbroek leasen en outfits lenen kan je iedere keer iets ‘nieuws’ aan, zonder die enorme verzameling spullen én je draagt dat steentje bij aan de betere wereld, zonder in te leveren op kwaliteit of gemak.

Circulair ondernemen
Dat de circulaire economie ons echt iets biedt laten de inspirerende ondernemers, medewerkers en bedenkers op www.circulairondernemen.nl ons wel zien. DeBetereWereld-redacteur Erwin deelt komende tijd de mooiste, leukste of meest aansprekende circulaire producten met je!

Iris-Carolina de Gruijter
Community manager MVO Nederland
www.circulairondernemen.nl

 

Meer Circulair Ondernemen:
>  Circulair design voor kiteboard
>  Bundles financiert 230 circulaire wasmachines
>  Circulair design voor highend hoofdtelefoon

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *