MyStyle test: de Fairphone

fairphone

Van Congo tot China, en (toch) bijna 100% fair...

MyStyle is een groep van 40 jonge bloggers die duurzame producten test op hun (h)eerlijkheid, gebruiksvriendelijkheid, prijs en kwaliteit. Van fashion tot food en van gadgets tot beauty. MyStyle test het voor je uit!

Vandaag test ik, Mirthe, de Fairphone.

€325 betalen voor iets dat nog helemaal niet bestaat: het bestellen van een Fairphone was een bijzondere ervaring. Terwijl ik wachtte, ontwikkelde het Fairphoneteam de eerste eerlijkere telefoon. Dat is geen overbodige luxe. Arbeidsomstandigheden in fabrieken (en mineraalmijnen – Red.) zijn vaak slecht en laatst verscheen er zelfs een bericht in de krant over een kind van 15 dat overleed in een Apple-fabriek. Een leven zonder smartphone kan ik me bijna niet meer voorstellen, maar dit soort verhalen laten me twijfelen.

Van Congo tot China
Na een paar maanden lag mijn Fairphone eindelijk in de brievenbus. Het begon al goed: de verpakking was gemaakt van gerecycled papier en bedrukt met inkt op sojabasis. De Fairphone is niet 100% fairtrade, maar doet het op sommige punten een stuk beter dan de alternatieven. Een gedeelte van de grondstoffen komt uit mijnen in Congo die niet bijdragen aan de financiering van conflicten. De telefoons worden gewoon gemaakt in China, maar er is een fonds opgericht dat geld investeert in het welzijn, de arbeidsomstandigheden en de lonen van de werknemers. Daarnaast investeert Fairphone in recycling van oude telefoons. Transparantie is ook een prioriteit: je kunt precies zien waar elke euro naartoe gaat en er is een lijst waarop staat waar ieder onderdeel vandaan komt.

fairphone

De telefoon
Veel verstand van technische specificaties heb ik niet, maar ik verwacht wel bepaalde dingen van een smartphone: apps die het snel werken, een goede camera en mooi design. De Fairphone heeft een groot scherm en een fijne indeling, de foto’s zijn zeker Instagram-proof en alles werkt snel. Verder is er plaats voor twee simkaarten en er zit een fijne ‘peace of mind’ functie op, waarmee je alle notificaties voor een paar uur uit kunt zetten: ideaal voor iedereen die werk en privé gescheiden wil houden of gewoon even klaar is met de mensheid.

Helemaal eerlijk is de telefoon nog niet, maar de eerste stappen zijn er. Sinds de opkomst van Tony’s Chocolonely hebben steeds meer chocolademerken een Fairtrade logo op de verpakking kunnen zetten. Ik hoop dat de Fairphone het begin is van eerlijkere elektronica!

Prijs & meer info
Score: 5 van de 5 sterren
Prijs: € 325
Website: www.fairphone.com

Lees ook:
>  MyStyle test de duurzame koptelefoon
>  MyStyle test de Gloveables 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *