Hoe zit het met verzekeren bij autodelen?

SnappCar, car2go, MyWheels, Greenwheels, BlaBlaCar, ConnectCar: deelinitiatieven en -platformen schieten als paddenstoelen uit de grond. In no-time heb je een auto of een rit geregeld. Steeds meer mensen lijken autodelen als alternatief voor hun eigen auto te zien. Wil je ook autodelen? Dan is het slim om op de hoogte te zijn van de regels rond autodelen en verzekeren.

Is mijn eigen autoverzekering geldig?

Als je je (bestel)auto een keer uitleent aan een bekende, is je auto gewoon verzekerd met je autoverzekering. Maakt de lener schade? Dan val jij terug in schadevrije jaren. Daardoor kan de premie van je autoverzekering stijgen. Soms betaal je ook een eigen risico voor de reparatie van je auto. OHRA biedt met Clixx de mogelijkheid om hier een autoverzekering per dag voor af te sluiten, zodat deze kosten (deels) vergoed worden.
Je auto delen via een platform valt niet onder je eigen autoverzekering. De verzekeraar weet namelijk niet welke bestuurders er in de auto gaan rijden en draagt dus een hoger risico. Als je je auto deelt of een auto leent via een platform als Snappcar of MyWheels krijg je er in de meeste gevallen een autoverzekering bij. Die is geldig zolang je de auto leent. Maakt de lener of huurder schade aan je auto? Dan geldt de verzekering van het platform en moet je hier ook de schade melden. Lees altijd van tevoren de voorwaarden van het platform door, zodat je weet waar je wel en niet voor verzekerd bent.

Als je auto deelt op eigen initiatief of met een groep bekenden, is het slim om van tevoren te informeren bij je verzekeraar of dit is toegestaan. Houd er rekening mee dat je voor een deelautoverzekering een hogere premie betaalt. Het kan ook zijn dat je verzekeraar aanvullende voorwaarden stelt. Denk hierbij aan een maximum aantal bestuurders, het aanstellen van één persoon die verantwoordelijk is voor de premiebetaling en/of het uitsluiten van bepaalde bestuurders.
Let op: ook de Belastingdienst stelt regels rond het autodelen. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Verzeker je voor pechhulp, rechtsbijstand en de inzittenden

Deel je een auto via een deelplatform? Dan ben je meestal automatisch verzekerd voor pechhulp. Vaak hebben zij in hun voorwaarden ook een inzittendenverzekering opgenomen en regels over hoe het zit met jouw rechten en plichten bij conflicten. Als dat niet het geval is, of als je je auto op eigen initiatief deelt, is het fijn om aanvullend verzekerd te zijn.

Pechhulp
Als je met een deelauto en passagiers langs de weg komt te staan, wil je natuurlijk dat pechhulp goed geregeld is. Dat geldt ook als je je auto aan iemand anders uitleent. Daarom is het handig om een pechhulpverzekering voor de auto af te sluiten. Tip: verzeker de auto op kenteken en niet op persoon.

Rechtsbijstandverzekering
Als je een rechtsbijstandverzekering voor verkeer afsluit, ben je in bijna alle gevallen verzekerd voor juridische hulp als je een meningsverschil hebt over het gebruik en bezit van je auto. Goed om te weten: niet alle verzekeraars verzekeren rechtshulp als je je auto deelt. Neem daarom eerst contact op met je verzekeraar om zeker te weten of dit vergoed wordt.

Inzittendenverzekering
Neem je passagiers mee om te carpoolen of via BlaBlaCar? Dan is het handig om een inzittendenverzekering te hebben. Met een ongevallen inzittendenverzekering verzeker je jezelf en je medepassagiers bij een ongeluk met overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg. Zelfs als je als bestuurder het ongeluk hebt veroorzaakt. Je verzekeraar keert dan een vast bedrag uit aan de persoon met blijvende invaliditeit en bij overlijden aan de nabestaanden.
De schadeverzekering inzittenden is een uitgebreidere variant van de ongevallen inzittendenverzekering. Met de schadeverzekering krijg je als bestuurder en als passagier behalve letselschade ook schade aan kleding en bagage vergoed. Het uitbetaalde bedrag staat gelijk aan de werkelijk opgelopen schade.

Meer?
Elektrische auto importeren, zo werkt dat
Elektrische auto verzekeren: waar moet je op letten?

 

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *