Een elektrische auto importeren: zo werkt dat

Met onderstaande tips is een elektrische auto importeren een goede optie

Een mooie auto kost geld. Hoe meer eisen je stelt, hoe duurder de auto wordt. Als je graag een elektrische auto wilt, dan ben je meestal nog meer geld kwijt. Je kunt ook een tweedehandse auto kopen. Maar een (elektrische) auto importeren, is ook een optie. Dit geldt overigens niet alleen voor nieuwe auto’s maar ook tweedehands. Onderstaand vind je een stappenplan hoe je een auto het beste kunt importeren.

Oriënteren

De voordelen van elektrisch rijden zijn voor veel mensen reden genoeg om een elektrische auto te overwegen. Omdat deze over het algemeen duurder zijn, is een goedkopere methode om er één te importeren. Voordat je heel Europa gaat rondrijden kun je je het beste eerst even oriënteren. Zorg dat je drie tot vier auto’s in één regio selecteert. Mocht er wat zijn dan kun je altijd in de buurt naar een andere auto gaan kijken. Wees wel kritisch als je online naar auto’s zoekt. Als je een onderbuik gevoel hebt dat er iets niet aan een auto klopt, sla hem dan over.

Lees ook: Zo maak je makkelijk je eigen huis duurzaam en comfortabel

Afspraak maken

Als je een paar auto’s hebt die je wil gaan kijken, maak dan een afspraak met de verkopers. De kans is groot dat je een behoorlijk eind moet rijden. Dan is het wel handig als je zeker weet dat het bedrijf open is. En ook of de auto nog te koop staat. Het klinkt wellicht allemaal logisch. Maar vaak is er sprake van een andere taal. Dan is het lastiger om even te bellen. Een bericht per e-mail is dan wel makkelijker.

De verkoop

Als je de auto hebt bekeken en een proefrit hebt gemaakt, kun je de auto kopen. Als je dit gaat doen dan is het zaak dat je goed voorbereid bent. Omdat je de auto het beste direct mee kunt nemen, moet je dus kunnen betalen en overschrijven. Ondanks dat een elektrische auto per kilometer goedkoper gaat worden is dat nu nog niet zo. Zeker als je uit buitenland moet komen. En het vereist veel onderzoek om zeker te weten dat je voldoende laadstations tegenkomt.

Vervoer naar Nederland

Een auto waar je geen tijdelijk (Europees) kenteken voor kan krijgen, mag niet eens zelf rijden. Dit is meestal het geval, dus wees voorbereid. Neem direct een autoambulance mee, of ga met een oprijauto. Dan kun je in geval van het kopen, de auto direct probleemloos meenemen. Een oprijauto (bus met oprijplateau) is het makkelijkst, zeker als het om een grotere afstand gaat.

Importeren

Als de auto in Nederland is, mag je er nog niet mee rijden. Je moet namelijk nog het een en ander organiseren:

  1. Er moet een kentekenonderzoek worden aangevraagd bij het RDW;
  2. Je moet een apk organiseren voor de auto;
  3. Er moet belastingaangifte gedaan worden voor het bepalen van eventueel resterende BPM. Deze aangifte moet direct worden voldaan;
  4. Je moet een kentekenplaat laten maken, dit kan pas één week na de belastingaangifte;
  5. Zonder verzekering mag je de weg niet op, dus moet je er één afsluiten.

De belastingdienst meldt zich binnen enkele weken bij jou voor de motorrijtuigenbelasting. Vind je het lastig om dit allemaal zelf te regelen, dan kun je altijd terecht bij importbedrijven.

Een auto importeren is goed te doen, maar je moet wel goed voorbereid zijn. Het actuele aanbod in buitenland is samen met het binnenlandse aanbod veel groter. De kans dat je de elektrische auto vindt, die jij wenst, is groter dan wanneer je alleen in Nederland zoekt.

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.