Duurzame dakisolatie: welke opties zijn er

Het is algemeen bekend dat het plaatsen van dakisolatie één van de beste energiebesparende ingrepen is welke je kan doen aan je woning. Dat gezegd zijnde is het echter wel zo dat dakisolatie tegenwoordig in verschillende vormen op de markt is terug te vinden. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag welke vorm van dakisolatie nu precies het meest duurzaam is. Met andere woorden, als jij er tegenwoordig voor zou kiezen om het dak van je huis te laten isoleren, van welk isolatiemateriaal dien je dan bij voorkeur gebruik te maken? Wij zochten het voor je uit en hebben onze bevindingen opgenomen op deze pagina!

Welk isolatiemateriaal voor duurzame dakisolatie?

De belangrijkste keuze welke je dient te maken bij het duurzaam isoleren van het dak van je woning heeft uiteraard betrekking tot het isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Door de jaren heen zijn er dan ook verschillende soorten van duurzame dakisolatie op de markt verschenen. Wij hebben de belangrijkste duurzame isolatiematerialen welke gebruikt kunnen worden voor het isoleren van je dak alvast even op een rijtje gezet.

Lees ook: Spouwmuurisolatie rendement duurzaam

1.) Dakisolatie met cellulose.

  • Het eerste duurzame isolatiemateriaal welke kan worden gebruikt voor het isoleren van je dak is zogenaamde ‘cellulose’. Het betreft hier eigenlijk papier dat wordt vermalen tot er kleine vlokken ontstaan. In de praktijk is het niet alleen mogelijk om deze vlokken te gebruiken voor het duurzaam isoleren van je dak, ook voor het isoleren van je muren evenals vloeren kan je hier zonder probleem gebruik van maken. Cellulose heeft niet alleen als voordeel dat het een zeer duurzaam isolatiemateriaal is, daarnaast is het ook nog eens vrij voordelig in aankoop. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap.

2.) Dakisolatie met EPS.

Het is lang niet mogelijk bij alle isolatiematerialen die er op de markt verkrijgbaar zijn, maar EPS kan wel degelijk op maat worden gesneden. Dit heeft als gevolg dat er eigenlijk slechts een zeer beperkte hoeveelheid aan materiaal verloren zal gaan. Daarnaast zorgt de harde structuur van EPS er ook nog eens voor dat ze uitstekend hergebruikt kan worden. In de praktijk valt ze dan ook tot wel vijf keer te recycleren. Je kan er rekening mee houden dat je gemiddeld gezien een prijskaartje betaalt van tussen de 12 en 15 euro per vierkante meter. In ruil voor deze kostprijs kan je rekenen op ongeveer 10 centimeter aan isolatiemateriaal. EPS kan niet alleen worden gebruikt als dakisolatie, maar ook voor het isoleren van de gevel evenals de vloer die zich in je woning bevindt.

3.) Dakisolatie met BioFoam.

  • BioFoam is een duurzaam isolatiemateriaal waarvan de eigenschappen vergelijkbaar zijn met deze van EPS. Het bijzondere aan BioFoam is echter dat ze is geproduceerd met behulp van plantaardige grondstoffen. Dit zorgt er voor dat BioFoam zich de eerste schuimisolatie mag noemen welke is gemaakt van biologisch en bijgevolg ook oneindig materiaal. Niet alleen is BioFoam een ongelofelijk duurzaam isolatiemateriaal, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze biologisch afbreekbaar is. Het is niet alleen mogelijk om gebruik te maken van BioFoam voor het isoleren van je dak, daarnaast kan je ze eveneens gebruiken als spouwmuurvulling evenals zoldervloerisolatie.

Hoeveel kost duurzame dakisolatie?

Inmiddels ben je dus op de hoogte van de verschillende soorten duurzame dakisolatie die er op de markt zijn terug te vinden. Dat is natuurlijk interessant, maar de volgende vraag welke je, je ongetwijfeld zal stellen heeft betrekking tot de kostprijs die aan deze isolatie verbonden is. Wat dat betreft is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het onderlinge prijsverschil tussen de verschillende duurzame isolatiematerialen behoorlijk kan oplopen. Wij hebben de verschillende mogelijkheden samen met hun gemiddelde kostprijs alvast even voor je op een rijtje gezet door middel van de hieronder terug te vinden prijstabel.

Type duurzame dakisolatie Gemiddelde kostprijs
Cellulose dakisolatie Gemiddeld 12 euro per vierkante meter
EPS dakisolatie Gemiddeld 13 euro per vierkante meter
BioFoam dakisolatie Gemiddeld 20 euro per vierkante meter

Bovenstaande maakt dus duidelijk dat BioFoam dakisolatie in de praktijk veruit het duurste, duurzame isolatiemateriaal is waar je gebruik van kan maken. Daar tegenover staat wel dat het een vorm van isolatie is welke over een haast honderd procent duurzaam karakter beschikt. Dit maakt het dan ook absoluut het overwegen meer dan waard.

Besparen op duurzame dakisolatie

Het mag duidelijk zijn dat duurzame dakisolatie vaak alles behalve voordelig is. Is het voor jou ook belangrijk dat je het dak van je woning op een zo duurzaam mogelijke manier kan isoleren, maar beschik je slechts over een beperkt(er) budget? In dat geval is het op meerdere manieren mogelijk om te besparen op het kostenplaatje met betrekking tot jouw duurzame dakisolatie. Het is bijvoorbeeld altijd aan te raden om offertes van verschillende dakdekkers met elkaar te vergelijken. Op deze manier kan je reeds een mooie besparing realiseren. Ook door een beroep te doen op de diensten van een isolatiespecialist uit de buurt is het mogelijk om een extra financieel voordeel te kunnen bemachtigen. Zo kan het isoleren van jouw dak met behulp van duurzame dakisolatie steeds extra voordelig gebeuren.

Lees meer:
Vloerisolatie kopen
Isolatie tegen vocht

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *