Isolatie tegen vocht

Kruipruimte isolatie is een zeer voordelige methode om je vloeren mee te isoleren. Als jij een kruipruimte hebt, dan zijn er twee manieren waarop je dit kunt laten uitvoeren. Is de kruipruimte hoog genoeg, dan kun je het isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer laten aanbrengen. Je hebt dan een volwaardige vloerisolatie met minimale overlast. Is jouw kruipruimte vochtig en staat er vaak water op de bodem, dan kun je beter de tweede methode laten uitvoeren. Bodemisolatie is een goede manier om je vloer beter mee te isoleren en tegelijkertijd problemen met vocht mee op te lossen.

Wat is bodemisolatie?

Het grootste probleem in vochtige kruipruimte is condensatievocht. Omdat de grond bloot is gesteld zal het water de luchtvochtigheid aanzienlijk verhogen. Als het water in deze lucht niet kan worden weggevoerd strijkt het neer op de muren en onder je vloer, met allerlei gevolgen van dien. Bodemisolatie wordt uitgevoerd door een isolatiemateriaal de kruipruimte in te spuiten totdat het een bepaalde hoogte heeft bereikt. Vaak zijn dit EPS-chips of –parels en schelpen worden hier ook veel voor gebruikt. De condensatie vindt nu niet meer plaats in de kruipruimte, maar in de isolatielaag, wat betekent dat de lucht droger en warmer wordt. Het klimaat in je kruipruimte verbetert en de oppervlakten kunnen drogen. Ook al is bodemisolatie geen volwaardige vloerisolatie te noemen, de vloer warmt op en je zal een besparing kunnen maken op je energierekening. En een gezond klimaat onder je woongedeelte betekent ook een verbetering in het comfort erboven.

Lees ook: De groenste stroomleveranciers

De kosten

Bodemisolatie is niet duur, maar kan dus wel een groot verschil maken in je kruipruimte. De prijs is afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en van de dikte waarop het wordt aangebracht. Uiteraard kunnen de prijzen per isolatiebedrijf ook enigszins verschillen. Onderstaande tabel geeft je een indicatie van waar je gemiddeld mee te maken kunt krijgen, inclusief plaatsing, materiaalkosten en btw.

Kruipruimte isolatiemethode Prijs per vierkante meter
Bodemisolatie met EPS €20 – €25
Bodemisolatie met schelpen €22 – €27

De materialen

Je hebt meestal de keuze tussen twee materialen, namelijk EPS, oftewel piepschuim, en schelpen. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen en het prijsverschil is klein.

  • Schelpen: zoek je een duurzaam en natuurlijk materiaal, dan zijn schelpen een goede keuze. Ze zijn ongevoelig voor vocht en door de vorm ontstaan er kamers met stilstaande lucht waardoor ze isoleren. Omdat schelpen niet drijven is het niet de beste keuze als er water in je kruipruimte staat. De isolatiewaarde gaat dan naar beneden als het grondwater stijgt.
  • EPS: piepschuim is een ideaal materiaal voor bodemisolatie, omdat het goed isoleert en volledig vochtbestendig is. Je kunt het laten toepassen in de vorm van parels of chips. Omdat deze drijven als er water omhoog komt, zal de isolatiewaarde dan niet verminderen. Daarnaast is EPS iets goedkoper dan schelpen.

Subsidies en de terugverdientijd

Er is op dit moment geen landelijke subsidie voor isolatiewerkzaamheden meer. Alleen Verenigingen van Eigenaren kunnen hier nog gebruik van maken, de rest van het budget is uitgeput. Je zou nog wel kunnen vragen bij je gemeente of provincie of daar een subsidie beschikbaar is voor dit soort energiebesparende maatregelen. De investering zelf levert je echter geld op, dus door bodemisolatie uit te voeren bespaar je. Deze besparingen helpen je de investering af te betalen en de tijd die daar overheen gaat wordt de terugverdientijd genoemd. Het feit dat er mogelijk geen financiële hulp beschikbaar is voor je, is dus geen reden om de bodemisolatie niet uit te laten voeren. Onderstaand vind je een tabel waarin je het rendement en de terugverdientijd voor bodemisolatie aantreft. Dit is gebaseerd op een gasprijs van €0,67 per kubieke meter en een geïsoleerde oppervlakte van 40 vierkante meter. Omdat bodemisolatie niet hoeft te worden herhaald, kun je na gemiddeld 10 jaar dus elk jaar kaal besparen.

Bodemisolatie Prijs per m2 Totaalprijs Rendement Terugverdientijd
Bodemisolatie Schelpen €22 – €27 €880 – €1080 3 m3/m2 = €80 11 – 13,5 jaar
Bodemisolatie EPS €20 – €25 €800 – €1000 4 m3/m2 = €107 7,5 – 9,5 jaar

De voor- en nadelen

Bodemisolatie heeft bepaalde voor- en nadelen. Deze kun je tegen elkaar afstrepen en zo zelf bepalen of dit de beste methode is voor jou.

+ Bodemisolatie kan vochtproblemen in je kruipruimte aanzienlijk verbeteren.
+ Bodemisolatie is relatief goedkoop.
+ Bodemisolatie hoeft niet herhaald te worden.
+ Bodemisolatie isoleert je vloer ook enigszins.
+ Bodemisolatie verdien je gemiddeld in 10 jaar terug.
+ Bodemisolatie is een ideale manier om je vloeren na te isoleren.
+ Het wooncomfort verbetert in de kamers boven je kruipruimte als je bodemisolatie laat uitvoeren.

– Bodemisolatie is geen volwaardige isolatiemethode voor je vloer.
– Het rendement van bodemisolatie is relatief laag.
– Nadat de werkzaamheden zijn afgerond kun je je kruipruimte niet meer betreden.
– Bodemisolatie wordt op dit moment niet meer gesubsidieerd.

Bekijk ook de mogelijkheden van gietvloeren i.c.m. vloerverwarming. Lees meer op: gietvloer prijs.

Een beter isolerend alternatief

Ben je toch op zoek naar volwaardige vloerisolatie, dan kun je het isoleren van de onderkant van je vloer overwegen. Dit kost gemiddeld €30 tot €50 per vierkante meter en je kruipruimte moet dan wel hoog genoeg zijn om in te werken. Het rendement is dan veel hoger, maar je lost er geen vochtproblemen mee op. Het is dan vaak wel beter om hier ook aandacht aan te besteden, bijvoorbeeld door een vochtwerend folie aan te brengen of om beide isolatiemethoden te combineren. Ook is het goed om aandacht te besteden aan de ventilatie van je kruipruimte. De beste manier om dit goed aan te pakken is door een isolatiespecialist naar je kruipruimte te laten kijken en te bepalen hoe je je vochtproblemen kunt oplossen en tegelijkertijd je vloer goed kunt laten isoleren.

Lees meer:
Rij bewust en check je auto accu
Hoe financier je zonnepanelen?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *