Duurzame verlichting trends in 2018

Bij de term duurzame verlichting staan een aantal zaken centraal: een lange levensduur, minimaal energieverbruik en een verminderde impact op het milieu. Door de technologische ontwikkelingen wordt de grens van wat duurzaam is steeds verder verlegd. De duurzame verlichting trends in 2018, vind je hier.

Online winkelen

We gaan steeds minder de deur uit om specifieke aankopen te doen. Het internet biedt ons alle keuze en geeft ons alle mogelijkheden om de beste optie te vinden. Je ziet dan ook dat mensen steeds vaker hun lampen online bestellen. Tientallen webshops bieden verlichting in alle soorten en maten aan. Twijfel je of je de juiste keuze hebt gemaakt, dan kijk je gewoon even wat ze ergens anders aanbieden.

LED verlichting

LED lampen zijn op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting. Waar een aantal jaar geleden spaarlampen de meest energiebesparende optie waren, hebben nu LED lampen deze plaats overgenomen. Ze zijn wat kostbaarder in aanschaf, maar een LED lamp verbruikt gemiddeld zo’n 65% mínder energie dan andere verlichting. Alle energie van de LED lamp gaat naar waarvoor het bedoeld is: verlichting. De lamp kent dan ook geen ‘opwarmtijd’ zoals spaarlampen dat kennen en wordt niet warm. Doordat de LED lamp niet warm wordt, houdt het meer energie over om te verlichten. Daarbij gaat een LED lamp gemiddeld zo’n 30 jaar (!) mee, en dat maakt het de eenmalige investering meer dan waard. Na zijn 30-jarige levensduur mag de LED lamp ook gewoon in de prullenbak.

Bewegingsmelders

Een andere technologische ontwikkeling op het gebied van energie besparen, is het gebruik van bewegingsmelders. Hiermee gaat verlichting aan zodra je de ruimte betreedt, en weer uit zodra er geen beweging geconstateerd wordt. Dit is helemaal gemakkelijk in seniorenwoningen. Met deze technische ontwikkelingen kunnen senioren langer thuis blijven wonen.

Slimme verlichting

Slimme verlichting automatiseert de verlichting in je woning. Alle lampen worden aangesloten op een centraal systeem en dit systeem is dan weer via app of afstandsbediening te besturen. Er zijn veel lampen beschikbaar met kleurwisselingsmogelijkheden. Dit betekent dat je met een druk op de knop, de sfeer in de hele woning naar eigen hand kan zetten. Een zachte paarse gloed in de badkamer bijvoorbeeld, of een vrolijk geel tijdens een feestje.

Het is natuurlijk ongelooflijk gemakkelijk om vanaf de luie stoel alle lampen in huis te kunnen besturen, maar het is ook nog eens duurzaam. Het slimme verlichtingssysteem kan lampen namelijk ook op afstand dimmen. Heb je even wat minder verlichting nodig, dan zet je de lichtsterkte gewoonweg wat lager: en dit bespaart weer energie.

 

Lees ook:

Van bezit naar gebruik: over delen, circulair en afvalvrij
Bespaar op je telefoon: kies een refurbished

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.