Energieneutraal wonen maakt je onafhankelijk

Een huis zonder energierekening ....

Voor wie alle mogelijkheden om energie te besparen al gerealiseerd heeft of voor wie in  één keer all the way wil gaan, is er nu energieneutraal wonen! Helemaal geen aardgas meer gebruiken voor het verwarmen van water, je huis of om te koken. Alle energie die je nodig hebt, wek je zelf op via je eigen dak of kavel. Met als resultaat een huis zonder energierekening.

Op naar een wereld zonder CO2-uitstoot

Het kan je moeilijk ontgaan zijn, want de kranten staan er vol van. We moeten de CO2-uitstoot drastisch terugdringen en daarom geen fossiele brandstoffen, zoals aardgas, meer gebruiken.

Bij bestaande huizen en gebouwen in Nederland is grote winst te behalen: samen veroorzaken ze bijna 40 procent van de totale C02-uitstoot. Daarom maken gemeenten plannen om hele wijken van het aardgas te halen en moeten vanaf 2020 alle nieuwbouwwoningen energieneutraal worden opgeleverd. Maar wat komt er dan in de plaats van het gasfornuis en de cv-ketel?

Mogelijkheden zijn eindeloos

Zonnepanelen om duurzaam elektriciteit op te wekken zijn bekend, maar technieken als warmtepompen, laagtemperatuur radiatoren, zonneboilersystemen, instant heaters een stuk minder. Dit terwijl veel van deze toepassingen al lang bestaan en inmiddels volwassen zijn geworden. Er is heel veel mogelijk, maar het vergt behoorlijk wat kennis en uitzoekwerk om een helder overzicht te krijgen.

Elk huis haar eigen recept

Bij ThuisBaas, een sociale onderneming en dochter van stichting Urgenda, hebben ze daar wat op bedacht: zijEnergieneutrale woning begeleiden het energieneutraal maken van een huis van A tot Z.

“Dat begint met een uitgebreid telefoongesprek over wat we doen en wat er mogelijk is,” zegt Wigger Verschoor. “Vanuit de bestaande situatie wordt het nieuwe energieneutrale systeem ontworpen. Ieder huis is immers – net als iedere bewoner- anders. Wat is bijvoorbeeld de precieze warmtebehoefte van een huis en het huishouden? Hoe is de status van de bestaande isolatie? Is er genoeg ruimte voor zonnepanelen en waar kunnen we nog meer ruimte vinden? Op basis van het naast elkaar zetten van verschillende scenario’s komen we uiteindelijk samen tot het juiste recept. Dan kan de uitvoering echt beginnen.”

Aardgasvrij appartement

Ook voor mensen die in een appartement wonen zijn oplossingen voorhanden. Bij gebrek aan eigen dak liggen zonnepanelen niet altijd voor de hand, maar aardgasvrij wonen is wel mogelijk. Bijvoorbeeld door middel van infraroodpanelen aan het plafond voor het verwarmen van de woning, een inductiekookplaat om mee te koken en een instant heater voor het verwarmen van water in de keuken en badkamer. De organisatie ThuisBaas kan op basis van deze drie elementen een plan op maat maken én het ook bij jou thuis uitvoeren. Kijk op: www.thuisbaas.nl/amsterdam-aardgasvrij of op de site van Thuisbaas.

Meer lezen over energie?

Energiepionier Ton Willemsen over duurzame, gezonde én renderende woningisolatie
Energie besparen doe je zo
20% duurzame energie in 2020

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *