Genieten van de zon? Pas je tuin erop aan!

Nergens geniet je meer van de zomer dan in het door jezelf aangelegde paradijsje. Maar pas je wel op? Te veel van het goede is nou ook weer niet de bedoeling.

Wie te veel zon opvangt, kan daar behalve verbranding nog meer nare gevolgen aan overhouden op de lange termijn. En je weet, in Nederland kan het weer zomaar omslaan. Maar dat zou niet moeten betekenen dat je halsoverkop naar binnen moet vliegen zodra het begint te plenzen. Ja, oké, als ook de temperatuur daarbij ook flink daalt misschien wel.

Hoe dan ook, de elementen zijn er om rekening mee te houden, blijkt maar weer – hèhèhèh, ‘weer’. Waarom zou je dan niet een comfortabele overkapping in je tuin neerzetten? Bij een te grote hoeveelheid zonlicht trek je je hieronder terug en kun je alsnog van de aangename temperatuur genieten. En datzelfde geldt ook wanneer de regen met bakken uit de lucht komt vallen.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een overkapping gaat neerzetten. Zeker zodra je ervoor kiest om deze zelf te gaan ontwerpen en opbouwen. Maar maak je geen zorgen, we gaan ze allemaal bij langs.

Locatie

Tja, die weet jij zelf het beste. Welke plek in jouw tuin vangt het meeste zonlicht op? Nou, daar zet je dus je overkapping neer. Zonneklaar, lijkt ons zo.

Die locatie vertelt je echter ook wat voor model je moet hebben. De ene overkapping is bedoeld als aanbouw, oftewel direct tegen je gevel. De ander kan ook op zichzelf staan. Mocht de ideale plek voor je overkapping zich middenin je gazon bevinden, dan is een pergola altijd een verstandige keuze.

Materiaal

Zo, je hebt bepaald waar je overkapping komt te staan. Maar waar moet die van worden gemaakt? Mocht je niet veel kaas hebben gegeten van metaalbewerking, dan kunnen we hout heel erg aanraden. Kies dan wel een soort uit die lang meegaat en tegen de elementen is opgewassen. Hout staat bovendien heel mooi bij het groen van je tuin. Niet dat wij weten hoe die eruit ziet, daar gaan we domweg vanuit. Het mooie van hout is bovendien dat je de kleur ervan eenvoudig aan kunt passen met een likje verf.

Bovenkant

Dat je een overkapping hebt, wil niet zeggen dat er geen zonlicht doorheen kan komen. Kies bijvoorbeeld voor een bovenkant van glas met een uitklapbaar scherm of een diffuse kunststof die de stralen in beperkte mate doorlaat. Mocht je je helemaal af willen schermen, dan komen gebruikte dakpannen misschien beter van pas. Al is het maar om het authentieke karakter ervan!

Heel veel plezier en succes met de bouw van je overkapping.

 

Lees ook:

De laatste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen

Energie opwekken met een eco-zonnepark; goed voor mens én milieu.  🐝

Verantwoord genieten met een buitenkachel

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *