De laatste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen

Er verandert veel als het gaat om zonnepanelen. Niet alleen veranderen regelingen en subsidies, ook de zonnepanelen zelf veranderen. De zonnepanelen die je nu koopt zijn anders dan de panelen die 10 jaar geleden werden verkocht. Wat is er zoal veranderd? En waar moet je rekening mee houden als je zonnepanelen wilt nemen?

Hier vind je de laatste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen!

De prijsontwikkeling van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in de loop der jaren steeds wat goedkoper geworden. In eerste instantie deed je er gemiddeld zo’n 10-12 jaar over om de zonnepanelen terug te verdienen. Tegenwoordig is dat teruggelopen tot ongeveer 8 jaar. Een van de oorzaken is dat de productie in een stroomversnelling is geraakt en er meer bedrijven zijn die zonnepanelen aanbieden. Een andere reden is dat ook zonnepanelen die gemaakt zijn in China tegenwoordig van goede kwaliteit zijn en een hoog rendement halen. Door de lagere productiekosten gaat de prijs van zonnepanelen gestaag omlaag.

Lees ook: Zo maak je makkelijk je eigen huis duurzaam en comfortabel

Subsidies en Btw-regeling

Er is geen nationale subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Wel zijn er initiatieven in verschillende gemeenten. Sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld een systeem waarbij je geld kunt lenen tegen een bijzonder lage rente om daarmee zonnepanelen aan te schaffen. Wat wel landelijk geldt, is dat je je BTW weer terug kunt krijgen. Effectief betekent dat 21% korting op je zonnepanelen.

Verbeterd rendement en opbrengst

Naast lagere kosten zijn de zonnepanelen ook kwalitatief flink verbeterd in de afgelopen jaren. Het rendement van zonnepanelen is omhoog gegaan. Dat heeft ook te maken met het ontwikkelen van betere omvormers die de energie efficiënter kunnen omzetten naar bruikbare stroom. Het rendement van het hele systeem is dus drastisch verbeterd. Daardoor kunnen ook zonnepanelen die niet de ideale hellingshoek of richting hebben, nog steeds genoeg opleveren om zichzelf terug te verdienen. Als je dan ook nog zoveel mogelijk energie bespaart in en rond het huis, kom je financieel altijd beter uit.

Dakpan-panelen en bifacial panelen

De laatste twee ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen zijn wat minder bekend. Aan de ene kant staan dakpan-panelen. Dit zijn kleine zonnepanelen die geïntegreerd zijn in dakpannen. Ze zijn helaas behoorlijk duur, maar ze zien er wel veel mooier uit dan gewone zonnepanelen. Aan de andere kant heb je nu bifacial panelen. Deze zonnepanelen leveren aan zowel de bovenkant als de onderkant van het paneel energie op. Dat is handig op een plat, witgeschilderd dak. Het terugkaatsende zonlicht levert dan nog eens 20% extra energie op.

Er zijn best veel ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen in de afgelopen paar jaren. Sommige van deze ontwikkelingen zijn interessant, andere wat minder. Zo zijn er nu ook varianten van zonnepanelen die wel heel goed zijn, maar zichzelf pas na 15 jaar terugverdienen. Ze zijn daardoor economisch gezien gewoon niet erg rendabel. Toch zijn er ook veel goede ontwikkelingen. Feitelijk zijn alle expert het erover eens dat het nu de ideale tijd is om zonnepanelen te kopen: de aankoop wordt nog gestimuleerd door de overheid en het is financieel aantrekkelijk.

Meer zonnepanelen:

Bekijk de 4 tips voordat je zonnepanelen plaatst
Zonnepanelen? Zorg voor de juiste verzekering!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *