Nederlandse smart city-app gaat internationaal

BARCELONA/NOORDWIJK – Als het gaat over smart cities wordt al snel gedroomd over sensoren die mensenstromen analyseren of verwarmde wegen die sneeuw doen smelten. Maar een slimme stad kan niet zonder betrokken inwoners. De app Fixi, die burgers in staat stelt om problemen in de openbare ruimte bij de gemeente te melden, is inmiddels bij meer dan vijftig Nederlandse gemeenten in gebruik. Op het Smart City Expo World Congress in Barcelona wordt de app gepresenteerd aan een internationaal publiek.

Het denken over smart cities heeft de neiging snel te vervallen in dagdromen en luchtfietserij. Daarin leggen de belangen van inwoners het dikwijls af tegen de wens van beleidsmakers om voorloper te zijn. Een gemiste kans, want de eerste winst ligt niet in technologische hoogstandjes, maar simpelweg in het adequaat omgaan met problemen in de openbare ruimte. Alledaagse zaken als omgewaaide bomen, wateroverlast, overvolle prullenbakken, hondenpoep of losliggende stoeptegels hebben een groot effect op hoe inwoners de leefbaarheid van hun gemeente ervaren.

Automatiseringsspecialist Decos uit Noordwijk en Nederlandse gemeenten vonden dat het anders kon. Samen bedachten zij daarom een app waarmee inwoners razendsnel meldingen over de openbare ruimte kunnen doen bij hun gemeente. Gebruikers maken een foto van het probleem en dienen deze digitaal in bij de gemeente. De gemeente kan er dan meteen mee aan de slag. Is het probleem opgelost, dan maakt de gemeente daar een foto van en wordt deze aan de indiener gestuurd. Inmiddels werken meer dan vijftig Nederlandse gemeenten met Fixi.

Geen toekomstmuziek

Na de succesvolle uitrol in Nederland is het tijd om de app te presenteren aan een internationaal publiek. Dat zal eind november gebeuren op de Smart City Expo World Congress in Barcelona. Daar dingt Fixi ook mee naar de felbegeerde World Smart City Award.

Beleidsmakers uit de hele wereld komen in Barcelona samen om de innovatie rondom slimme steden een impuls te geven. “Ook in Barcelona zal het veel gaan over sensoren en slimme robots”, zegt Wendy van Duijvenvoorde van Decos. “Maar dat mag geen excuus zijn om de smart city te blijven zien als vrijblijvende toekomstmuziek. Met Fixi laten we zien dat steden nú al slagen kunnen maken in het verhogen van de burgerparticipatie en het verbeteren van de leefomgeving.”

Decos heeft als doel om ‘global’ te gaan met de app. “De eerste stap is het vergroten van onze naamsbekendheid onder de buitenlande gemeentes”, aldus Van Duijvenvoorde. “Ook willen erachter komen bij welke landen er interesse is naar snelle oplossingen voor de openbare ruimte. Het wordt interessant om te zien of in Barcelona, Kopenhagen en Beijing vergelijkbare uitdagingen spelen als in de Nederlandse gemeenten die Fixi gebruiken. Doordat Fixi een cloud-based oplossing is, is het gemakkelijk en flexibel in te richten voor welke gemeente dan ook.”

Over Fixi

Met de interactieve app Fixi verhogen gemeenten op laagdrempelige wijze de burgerparticipatie. Daarmee worden meldingen sneller opgelost en wordt de tevredenheid van inwoners verhoogd. Voor meer informatie: www.decos.nl/product/fixi en www.fixi.nl.

 

Lees ook:

Duurzaam jouw woning verwarmen? De vijf beste tips!

Eerste Nederlandse waterstof taxivloot met 35 Toyota’s Mirai

Europese Milieuzones in Nederland: een overzicht

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.