Duurzaam jouw woning verwarmen? De vijf beste tips!

Duurzaam verwarmen: gebruik natuurlijke energiebronnen effectief

Laatste update op 15 februari 2019

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning duurzaam te verwarmen. Duurzaam verwarmen houdt in dat je van natuurlijke energiebronnen gebruikmaakt om warmte te creëren, in plaats van fossiele brandstoffen, zoals gas of aardolie. Je benut bij duurzaam verwarmen bijvoorbeeld het zonlicht of aardwarmte om de temperatuur te verhogen en/of water in huis te verwarmen. Maar ook kun je duurzaam verwarmen door te kiezen voor duurzaam isolatiemateriaal, zoals papiervlokken. Hierdoor warmt het huis sneller op en wordt de warmte langer vastgehouden. De kachel kan dan lager worden gezet of langer uit blijven staan. Dit zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot aanzienlijk omlaag gaat. Het beste is natuurlijk een combinatie van uiteenlopende maatregelen op het vlak van duurzaamheid. Maatregelen die gezamenlijk tot een fikse besparing op de energienota en een verkleining in de ecologische voetprint gaan leiden. Mooi geschreven, denk je misschien, maar hoe kan ik nu snel en effectief het klimaat in mijn woning verduurzamen? Hieronder vind je vijf toepassingen om jouw huis op een duurzame manier te verwarmen.

1. Installeer een warmtepomp

Het beste advies om duurzamer te verwarmen, is het installeren van een goede warmtepomp. De warmtepompen van Nefit staan bijvoorbeeld bekend om hun efficiënte energiebesparing. Met een bodemwarmtepomp bespaar je al snel 500 tot 600 euro per jaar op de energienota. Daarnaast draag je een steentje bij aan een schoner milieu omdat je minder CO2 de lucht in slingert. De warmtepomp is een lange termijn investering, maar dan zit je wel voor jaren ‘gebakken’. Kijk ook eens naar de subsidies de gemeente verstrekt aan mensen die warmtepompen laten plaatsen.

Lees ook: Houtvezels: wat zijn het en wat kun je ermee?

2. Plaats een goede thermostaat

Vandaag de dag zijn er diverse slimme thermostaten op de markt die zorgen voor een zeer efficiënte energietoevoer. Zij regelen de warmte in huis en op tijden dat je in bed ligt, op het werk bent of geniet van een (duurzame) vakantie, zal de thermostaat automatisch de temperatuur laten dalen. Zo bespaar je natuurlijk enorm veel gasverbruik en beloon je jezelf met een fikse korting op de nota’s van jouw energieleverancier.

3. Benut het zonlicht optimaal

Door het aanbrengen van meerdere zonnepanelen op het dak kun je heel gemakkelijk energie opwekken. Zonne-energie is een zeer duurzame en milieuvriendelijke manier om aan de stroom voor de verwarming van jouw optrekje te komen. Met de gewonnen elektra kun je de warmtepomp aansturen, maar ook water verwarmen om mee te douchen. Zonlicht slim benutten kan ook door een groot dakraam te plaatsen of te kiezen voor een lichtkoepel. Zo kun je het huis nog duurzamer op temperatuur brengen!

4. Verwarm jouw slaapkamer niet

Een simpele maar effectieve methode om duurzamer te stoken, is om ruimtes waar je niet of nauwelijks bent niet te verwarmen. Zo is het zinloos om ’s nachts de slaapkamer te verwarmen. Je slaapt immers toch? En overvloedige frisse lucht in de slaapkamer is gezonder en zorgt voor een betere nachtrust. Ook die eetkamer, garage of een ander vertrek in het huis waar je nauwelijks komt hoeft niet klokje rond een knus temperatuurtje te hebben. Verwarm deze wanneer het echt nodig is en zet op de andere dagen de radiator uit.

5. Isoleer de muren met papiervlokken

Het isoleren van de muren met papiervlokken is een mooie recente en duurzame trend. Papier is een goedkoop maar effectief isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat het huis langer op temperatuur blijft en je dus voorkomt dat je onnodig aan het stoken bent. Dat scheelt uitstoot en tientallen of wel honderden euro’s op jaarbasis.

Lees meer:
Bespaarbazaar: Uw specialist op het gebied van zonnepanelen en energiebesparing
Isolatie tegen vocht

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *