Test: Is jouw huis goed beveiligd?

gsm alarmsysteem, draadloos alarm, draadloos alarmsysteem

Hoe vaak is er bij jou in de buurt ingebroken? Heb je geen idee, weet je wel het antwoord, of ben je zelf ooit slachtoffer geweest van inbraak? Je denkt misschien dat jouw huis goed beveiligd is, maar is dat wel zo? Misschien heb je al een draadloos alarmsysteem, toch is het mogelijk dat er nog steeds zwakke punten zijn. Doe de test en ontdek wat je nodig hebt voor een optimale beveiliging in huis.

Test jouw huis op veiligheid

Laten we beginnen met een eenvoudige checklist met twaalf vragen:

 1. Is er verlichting aan de voorzijde van de woning?
 2. Is er verlichting aan de achterzijde van de woning?
 3. Lijkt de woning bewoond tijdens afwezigheid?
 4. Is de voordeur voorzien van een veiligheidsslot?
 5. Is de achterdeur voorzien van een veiligheidsslot?
 6. Is de poort voorzien van een veiligheidsslot?
 7. Zijn deuren en ramen voorzien van anti-inbraak strips?
 8. Is er een (draadloos) alarmsysteem aanwezig?
 9. Is er een beveiligingscamera aanwezig?
 10. Werkt het alarm ook bij stroomuitval?
 11. Wordt je ook verwittigd van een incident wanneer je niet thuis bent?
 12. Is er een WhatsApp (of andere) buurtgroep actief?

Hoe vaak heb je ‘nee’ als antwoord gegeven? Als je niet twaalf maal ‘ja’ hebt geantwoord is jouw huis mogelijk niet voldoende beveiligd tegen inbraak. Je hoeft nog niet in paniek te raken, als jouw buren lager scoren zullen inbrekers wellicht eerst daar een bezoek brengen. Uiteraard wil je niet alleen een veilige woning voor jezelf, je wilt dat de hele buurt veilig is. Werk daarom samen met de buren om de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor dieven. Je hoeft dit gelukkig niet allemaal zelf uit te zoeken, met onderstaande maatregelen is jouw huis voortaan ook goed beveiligd!

Dit heb je nodig voor een goede beveiliging in huis

Licht

Inbrekers houden niet van licht, meer licht betekent daarmee ook meer veiligheid. Met de huidige generatie LED verlichting vallen de energiekosten reuze mee, je kunt gebruik maken van lampen met bewegingsdetectie en zonnecellen. Licht in huis schrikt ook af, laat de verlichting op een timer werken als je op vakantie gaat. Zo lijkt de woning altijd bewoond. Met een elektrische gordijnrails kun je de raamdecoratie eveneens automatisch laten functioneren. Daar heb je dus profijt van wanneer je thuis bent én op vakantie!

Een alarm

Dat spreekt voor zich, een alarm zorgt ervoor dat inbrekers op de loop gaan en dat de bewoners verwittigd worden. Een draadloos alarmsysteem zoals de Somfy One is een alles-in-één oplossing met licht, geluid, camera en internetverbinding die je een notificatie zal sturen via de smartphone of tablet. Ook als je niet thuis bent.

Sensoren op ramen en deuren

Alarmsystemen zien veel, maar niet alles. Geef ze extra ‘voelsprieten’ door sensoren aan te brengen op ramen en deuren. Deze slimme sensoren sturen een melding naar het centrale alarm wanneer de sensor geactiveerd wordt. Zo kun je alle zwakke punten in huis veiliger maken.

Een camera met herkenning

Een standaard camera neemt beelden op die je later kunt analyseren. Met slimme software is het mogelijk om honden direct te onderscheiden van mensen. Zo voorkom je dat het alarm steeds afgaat wanneer er een huisdier voor de camera loopt. Het is ook mogelijk om gezichten te herkennen, en deze later door te sturen naar de autoriteiten als daar om gevraagd wordt.

Online opslag

Een SD kaart of HD recorder heeft ook geen onuitputtelijke opslagcapaciteit. Daarnaast is het mogelijk dat inbrekers de beveiligingscamera stuk maken of zelfs stelen! Een IP beveiligingscamera stuurt beelden direct door naar een opslag in de cloud, die vervolgens overal ter wereld is te bekijken door iemand met toegang tot deze persoonlijke account. Uiteraard werkt dit op basis van een beveiligde verbinding.

Mobiele notificaties

Je wilt uiteraard niet de hele dag op jouw telefoonscherm staren om te kijken of er iemand voor het raam staat met een klauwhamer en schroevendraaier. Als het draadloos alarmsysteem is voorzien van bewegingsdetectie kun je direct een notificatie laten doorsturen naar jouw smartphone. Daarmee kun je dus ook een stil alarm instellen om inbrekers niet direct op de hoogte te stellen dat je ze in de gaten hebt. Zo kun je bijvoorbeeld extra bewijsmateriaal verzamelen of de politie bellen.

Melding bij stroomuitval

Je hebt een prachtig draadloos alarmsysteem maar de stroom valt uit. Het draadloos alarm werkt niet meer, de wifi verbinding stopt, weg met jouw beveiliging dus. Of toch niet? Er zijn producten die werken op basis van een GSM alarmsysteem die bij uitval een tekstbericht sturen naar jouw mobiele telefoon. Die ontvang je zelfs wanneer je op vakantie bent in het buitenland. En er zijn ook alarmsystemen met een backup accu die uren, dagen of zelfs weken blijft functioneren zonder verdere stroomvoorziening. Na ontvangst van het tekstbericht kun je direct maatregelen nemen.

Ben jij geslaagd voor de test, of valt er nog wel wat te verbeteren? Betrek indien mogelijk ook zeker de buren bij jouw strategie en maak de hele straat veiliger. Daar profiteert iedereen van!

Lees ook:

Beveilig je huis met een bewakingscamera

Gezond, veilig en duurzaam watergebruik

Dit mag er niet ontbreken in je eigen thuiswerkplek

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *