Westelijk deel van Nederland meeste zonuren per jaar

zonuren nederland

Woon je in het westen van Nederland? Dan kun je jezelf rekenen tot inwoner van Nederland met het meeste aantal zonuren per jaar. Uit onderzoek van consumentencollectief UnitedConsumers op basis van weercijfers van het KNMI blijkt dat de zon hier het meest schijnt. Goed nieuws voor zonnepaneelhouders in deze regio’s.

Waar schijnt de zon het meest?

Aan de oostkant van het land moeten ze het met minder zonuren doen. De provincies Deelen, Heino en Eelde hadden het minst aantal zonuren van 2017. Hoe verder je naar het oosten trekt, hoe minder de zon zich laat zien. Aan de andere kant genoten de regio’s Vlissingen, De Kooy en Hoek van Holland het langst van de zon.
In de interactieve kaart hiernaast zie je direct dat de meetstations aan de kust jaarlijks van een stuk meer zon genieten. Hoe komt dat dan? Het weerfenomeen kustopklaring zorgt ervoor dat er minder wolken ontstaan boven de kustprovincies. Als de koudere lucht boven het water richting het land waait, voorkomt dit dat er wolken ontstaan. De windkracht bepaalt daarbij omvang van het wolkloze gebied.

De techniek achter zonnepanelen

Maar dit betekent natuurlijk niet dat het voor bewoners van Oost-Nederland nutteloos is om een zonnepaneel te installeren. De techniek in de panelen is zo ontworpen dat het paneel ook op bewolkte dagen zijn werk doet. Weliswaar minder, maar beter een beetje opbrengst dan helemaal niets.
Je kunt natuurlijk nooit voorkomen dat er schaduw op het je installatie valt. Daarom zorgt de zogenaamde bypassdiode ervoor dat de energie altijd optimaal door het paneel blijft stromen. Het sluit het beschaduwde gedeelte van het paneel af en beperkt de energiestroom tot het oppervlak waar de zon wel op schijnt.

Lees ook: Energie besparen doe je zo

Alles over je zonnepanelen

Benieuwd naar de werking van je (toekomstige) panelen? UnitedConsumers vertelt er alles over in deze interactieve infographic. Ga met je muis over de plusjes en kom alles te weten over de plaatsing, afmeting en werking van je zonnepanelen. UnitedConsumers is een consumentencollectief dat zich inzet voor goedkope energie in Nederland.

Meer Lezen?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Win het My Magic Mud tandpasta pakket

> Witte tanden binnen 2 weken!

> Natuurlijke ingrediënten: Kokosolie, Actieve kool en Bentoniet klei

> Vegan & Puur zonder fluoride

> Blijf op de hoogte van onze beste artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en je maakt automatisch kans!

 

U bent succesvol aangemeld.