Visolie als voedingssupplement én ook nog 's duurzaam
Laatst bijgewerkt op 17 april 2018
Laatste update op 17 april 2018
Visolie met Omega 3 is een voedingssupplement met alleen maar voordelen. En al helemaal in combi met Vitamine D.
Dat kan zelfs op een duurzame manier, wat weer extra voordelen geeft voor je gezondheid. Lees even met me mee…
Visolie en Omega 3, wat is het?
Wat is visolie?
Visolie is ten eerste een voedingssupplement. De stofjes die in visolie zitten, en waar het iedereen om gaat vanwege het bewijsbaar positieve effect op de gezondheid, zijn de “essentiële vetzuren”, EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) genaamd.
Yup, essentieel, omdat je lijf deze stofjes wèl nodig heeft maar zelf nìet kan aanmaken en omdat een langdurig tekort kan leiden tot hele waslijst aan klachten of erger.
Hoe wordt visolie gemaakt?
Voor veel merken wordt er extra vis voor gevangen, maar inmiddels (en gelukkig!) is er ook MSC-gecertificeerde visolie. Dan wordt er dus géén vis voor gevangen, maar wordt deze visolie gewonnen uit de snijresten van kabeljauwfilet. Een zeer duurzame manier qua visolie-winning!
Wat is Omega 3?
De Omega-3 essentiële vetzuren zijn zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren. EPA en DHA behoren tot deze Omega 3 vetzuren.
Hoe krijg je voldoende Omega 3 binnen?
De Westerse mens kan in theorie voldoende Omega 3 vetzuren via zijn of haar voeding toch zich nemen. Denk dan aan (wal)noten, groene (blad)groentes, lijnzaad, vette vis als zalm, makreel en vooral haring, en zelfs aan wild (yup, vlees). Maar door allerlei factoren (onder andere deze) is het veel te weinig (expert-artikel “Vitamine D” van Dr. Gert Schuitemaker) en schijnt de omzetting in ons lijf moeizaam en vaak ook helemaal niet te gebeuren. De remedie is dus, bijslikken.
En helemaal als je alléén de plantaardige oliën zoals lijnzaad en hennepzaad zou willen gebruiken, maar die bevatten alleen de Omega 3-vorm ALA. Je lijf moet dat dus nog zelf omzetten in DHA en EPA, maar laat ie dat nou niet efficiënt doen. Helaas helaas. Je bouwt dan dus al snel een (chronisch) tekort op. Remedie: bijslikken.
Tot slot, als je denkt goed te doen aan het eten van kweekzalm: nu.nl kopte in oktober jl. dat er ten opzichte van 5 jaar geleden, maar liefst 50% mínder Omega 3 in kweekzalm zit. Remedie: bijslikken.
De relatie tussen Omega 3 en Omega 6
Yep, naast het veel onbekendere Omega 9 (dat een enkelvoudig niet-essentieel vetzuur is), is er nog een essentieel, meervoudig zusje: Omega 6. Denk aan linolzuur en GLA.
En net als met je eigen familie, is de verhouding tussen 3 en 6 voor je gezondheid van belang: de verhouding 1:1 is de beste balans. Maar laat je nou in onze westerse lifestyle zo’n 10 tot 50x meer Omega 6 binnenkrijgen 🙁 Remedie: Omega 3 bijslikken.
Dit doet visolie voor jou
Voor jong en oud(er): visolie met Omega 3 (en Vitamine D) heeft heel veel gezondheidsvoordelen:
- Het optimaliseert de balans van vetzuren in je lijf;
- het is goed voor je hart en bloedvaten: het verlaagt je cholesterol, werkt bloeddrukverlagend, en het houdt je bloed op de goede ‘dunte’ ;
- het bevordert je weerstand, is ontstekingswerend en heeft een anti-allergische werking;
- het reguleert je hormoonhuishouding;
- bevordert de glucose- en vetstofwisseling;
- zorgt voor sterkere botten en soepele gewrichten;
- stimuleert de werking van je hersenen;
- is goed voor je ogen en zicht;
- en het verbetert ook nog ’s de geestelijke balans.
Serieus, wat wil je nog meer?
Visolie en Vitamine D
Nou, een combi met Vitamine D bijvoorbeeld. En dat kan. Als je vloeibare visolie neemt, krijg je ook Vitamine D binnen. En hoera, vooral in de winter is dat nóg belangrijker! Vitamine D in de visolie zorgt ervoor dat je botten en tanden sterk blijven, het helpt mee aan een goed afweersysteem en speelt een rol bij het behoud van sterke spieren.
Onze oma’s wisten dat al heel lang, en daarom kregen kinderen vroeger vooral levertraan na het eten. En dat goedje is weer helemaal terug – al dan niet met een lekkerder smaakje!
Kijk hieronder voor meer over vloeibare visolie.
Visolie voor veganisten
Nou hebben vegetariërs veelal geen probleem met olie van vis, maar veganisten kiezen dan graag voor een plantaardige variant: algenolie. Ik heb je al eerder in de artikel bijgepraat over plantaardige Omega 3, en de zeer matige omzetting tot EPA/DHA in je lijf. (En als er veganisten zijn met links naar onderzoeken die anders aanbevelen: reageren kan onder dit artikel, dank!).
Algenolie is natuurlijk voor iedereen goed, maar bedenk wel hier geen Vitamine D in zit, en dat een capsule duurzame visolie een hogere dosis Omega 3 bevat – en dus krachtiger en goedkoper is!
Visolie kopen?
Goed, je voelt je tekort al oplopen bij elke regel en je wilt gaan bijslikken. Maar waar koop je nou goede, en duurzame visolie… Waarom kies je niet voor deze kwalitatief goede, zuivere, vloeibare visolie met MSC-keurmerk met Omega 3 én Vitamine D van Arctic Blue? Het merk was één van de allereersten en is nog steeds één van de weinige merken die visolie met MSC-label kunnen leveren.
Nu tijdelijk
Bestel de vis-olie met 15% korting – gebruik code: DBW
Voordelen vloeibare visolie in dit Duo-pack:
- krachtiger en goedkoper dan capsule, want meer EPA/DHA per lepel
- mét vitamine D (zit niet in capsules visolie of algenolie)
- de subtiele smaak van sinaasappel is heel subtiel, en kan zelfs in je havermoutpap, yoghurt of smoothie dankzij de MSC productie-wijze, gebruikmakend van verse Noorse olie (heel koud, de olie wordt dus niet ranzig)
Toch liever algenolie kopen?
Prima natuurlijk. Dat kan ook van hetzelfde merk; de algenolie is rijk aan DHA en de capsules gemaakt zijn van zeewierextract!
Gebruik code DBW voor 15% korting op ’t gehele assortiment!
Liever iets anders kopen bij Arctic Blue?
DeBetereWereld-lezers ontvangen op het gehele assortiment (genoemde Duopack uitgezonderd) 15% korting! (Gebruik code: DBW)
We wensen jullie veel gezondheid!
Meer gezondheid?
Zitten is het nieuwe roken
Pure chocolade gezond voor iedereen?
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.