Pagudpud: de schoonste en groentste regio van de noord Filipijnen

Eigenlijk is alles hier perfect!

Biologisch voedsel uit eigen tuin, vriendelijke mensen, witte stranden en een prachtige zee. Deze week zitten we in Pagudpud, de schoonste en groenste regio van de noord Filipijnen.

Door Jessica Scheper

Het is 6 uur ’s ochtends en ik ben klaarwakker. Over een half uurtje komt de zon op. Ik schiet in mijn comfortabele yogi broek (nog uit Thailand, best shopping ever) en glip de schuifdeuren van ons basic maar schoon (op de kakkerlak na) kamertje uit.

“Morning ma’am”, een van de vriendelijke staffleden lacht me toe. “Morning!”. Ik ga zitten op het verzorgde groene gras van het Kapuluan Vista Resort aan de Blue Lagoon. Klaar voor een spectaculair schouwspel; de zonsopgang. Bergen op de achtergrond, de zee voor me uitgestrekt…een licht briesje. De lucht kleurt roze en goudgeel tegelijk. Een perfect moment.

Eigenlijk is alles hier perfect. De natuur is schitterend, schoon en super groen. De mensen zijn oprecht vriendelijk. Het eten is heerlijk (vegetarische hamburgers van zeewier ter grootte van een volwassen mannenhand). Er zijn nog geen hordes toeristen; ’s nachts hoor je krekels in plaats van drum & bass. En voor de actieveling zijn er surfboards te huur (en regelmatig mooie golven), mountainbikes, scooters, en rustige wandelpaden.

2esessieB_kleinIMG_2570

Later verkennen we op een scooter de omgeving. De wegen zijn uitstekend en het is overal rustig. We stoppen bij een groot windmolen park, een van de toeristische ‘attracties’. Voor ons Nederlanders vrij normaal om te zien, maar wat goed dat ze investeren in hernieuwbare energie. Er ligt bovendien geen vuiltje langs de weg. De burgemeester heeft een ‘anti littering law’ ingesteld. En die werkt!

Het Kapuluan Vista Resort is wat dat betreft de kers op de taart. Het uitzicht is waanzinnig mooi, net als het resort zelf. Je betaalt 10 euro voor een basic kamertje met alleen een bed. Als je luxer wilt slapen, betaal je rond de 40 euro.

IMG_2437IMG_2478

Ze recyclen hier alles; plastic, glas, papier. Van overgebleven voedsel wordt compost gemaakt. Elke ochtend eten we hier een vers eitje uit eigen ren. Met kruidenthee, ook uit eigen tuin. De zonsopgang is een van de mooiste die ik ooit heb gezien. En bijna elke dag staan er voor de deur golven.

We besluiten om wat langer te blijven. Ik weet nu al dat het moeilijk wordt om hier weg te gaan…

IMG_2611IMG_2615

Andere must-do’s:

– Ga met de trike (motor met zijspannetje) naar Saud Beach. Als het hard waait aan Blue Lagoon, is het vaak rustiger in Saud Beach. Probeer vooral de Pagudpud Pasta (pasta met tomatensaus, parmezan, garnalen en fish rolls) voor 3 euro in het Evangeline Beach Resort.

– Geniet van de wandeling door de rijstvelden naar de Kapulugan Waterfalls, 15 mins rijden van Blue Lagoon.

– Terug richting Manilla? Neem de bus, rijd (in ongeveer 6-12 uur, afhankelijk van het verkeer en de staat van de bus) langs de westkust naar beneden en verblijf een paar dagen in het San Juan Surf Resort vlakbij San Fernando. Als je van surfen houdt, of het wilt leren, dan zit je hier goed.

Meer weten over deze reis? Kijk op www.greenglobesurfer.com.

Lees ook:
Eet je gezond in Chiang Mai, Thailand
> Blog over vrijwilligerswerk in Thailand
> Yoga, superfoods en snorkelen op Koh Tao

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *