1 op 4 Nederlanders eet minder vlees na het zien van nieuw televisieprogramma

• Nieuw onderzoek laat zien dat 65% van de Nederlandsers vlees eet, maar meer dan de helft (53%) geeft aan te hebben overwogen om minder of geen vlees te eten
• Bijna een derde (28%) geeft aan minder of geen vlees meer te zullen eten na het zien van het uitdagende nieuwe televisieprogramma Travel with a Goat
• Het onderzoek naar de eetgewoonten van Nederlanders kondigt de lancering van een nieuw programma aan dat de ethiek achter het eten van vlees ter discussie stelt
• Nederlanders zijn dierenvrienden: meer dan de helft (52%) van de respondenten geeft aan dat zij een alpaca zouden behoeden van het slachthuis als zij persoonlijk verantwoordelijk zouden zijn voor het lot van het dier

10 januari 2019 – Ondanks de groeiende populariteit van vleesvervangers en vegetarische voedselopties onder Nederlanders, laat een landelijk onderzoek van YouGov zien dat 87% van de respondenten het nog altijd acceptabel vindt voor mensen om vlees te eten. Bijna een derde (28%) van de vleesetende Nederlanders nemen zich echter voor om minder of geen vlees meer te eten na het zien van de nieuwe tv reality-serie Travel with a Goat.

Lees ook: De Vegetarische Slager en Unilever gaan samen verder

Het dier redden of slachten?

Het onderzoek is in opdracht van wereldwijde content creator en televisiezender Insight TV uitgevoerd onder duizend Nederlandse respondenten om zo de huidige opvattingen over vleesconsumptie in kaart te brengen. Het onderzoek kondigt tevens de lancering aan van hun nieuwe provocerende serie Travel with a Goat. Het programma daagt internationale foodie influencers uit om vier dagen samen te reizen met ofwel een geit, alpaca, schaap, varken of ezel die gefokt is voor de slacht door prachtige locaties in Zuid-Amerika, Afrika, Azië of Europa. Vervolgens moeten ze de beslissing maken om het dier te redden of te laten slachten. Het programma heeft ook een Nederlands tintje: een van de deelnemers is de Nederlandse Niels Oosthoek, bekend van het YouTube-kanaal Gierige Gasten.

Voedselkeuzes van Nederlanders

Het onderzoek wijst uit dat de meeste Nederlanders nog niet helemaal klaar zijn om vlees volledig uit hun dieet te verbannen, maar dat ze wel bewust bezig zijn met hun voedselkeuzes en opties. 6% geeft aan helemaal geen vlees te eten en 21% verklaart flexitariër te zijn en dus regelmatig bewust geen vlees te eten. De respondenten in de leeftijd van 18-24 jaar zijn de generatie die het meest tegen vlees eten is (16%).

Maar liefst 37% van de Nederlanders gaf aan dat meer kennis en bewustzijn over de voordelen voor de gezondheid en voedingswaarden zou kunnen bijdragen aan het verminderen van hun vleesconsumptie. Op de tweede plek kwam meer begrip over dierenwelzijn als grootste beweegreden om minder vlees te eten (31%).

Ondanks dat 65% van de Nederlanders zichzelf omschrijft als vleeseter, geeft ruim een derde (38%) aan dat ze zelden of nooit nadenken over waar hun vlees vandaan komt tijdens het boodschappen doen. Toch geeft een kwart (25%) van de ondervraagden aan dat ze intensieve veehouderij zorgwekkend vinden.

Wanneer de respondenten wordt gevraagd zelf te besluiten over het lot van de dieren, verkiest ruim de helft van de Nederlanders de ezel (53%) en alpaca (52%) te redden, boven de meer gangbare boerderijdieren zoals de geit (42%), het schaap (39%) en het varken (35%).

Frank le Mair, Executive Producer, Insight TV, zegt: “Travel with a Goat is een programma dat elke Nederlandse consument zou moeten kijken. Deze nieuwe serie probeert kijkers oog in oog te brengen met de beslissingen op leven en dood achter elke dagelijkse eetgewoonte, om zo de discussie over de ethiek van veehouderij en het consumeren van dieren te stimuleren, zonder voorkeur voor een bepaalde opvatting. Ondanks dat het onderzoek uitwijst dat veel Nederlanders nog altijd graag vlees eten, laten de resultaten ook zien dat veel ondervraagden na het zien van het programma de hoeveelheid vlees die ze eten zouden heroverwegen. Het is een gezonde discussie om te voeren en de vraag is: vrijheid of feestmaal, wat zou jij doen?”

De Britse deelneemster Sophie Faldo voegt toe: “Het deelnemen aan dit programma heeft me veel bewuster gemaakt over het welzijn van dieren die zijn gefokt voor de slacht. Door te reizen en leven met een dier en uiteindelijk inbreng te hebben in zijn dood wordt je geconfronteerd met de realiteit van hoe vlees op je bord belandt. Dit is zeker een populair onderwerp voor discussie, dus ik moedig kijkers aan om te kijken en zelf hun mening vormen.”

Wanneer te zien

Bekijk Travel with a Goat exclusief op Insight.tv en KPN kanaal 38/692 vanaf maandag 14 januari om 21.00 uur.

Vrijheid of feestmaal, wat zou jij doen?
Travel with Goat Trailer

Dit onderzoek is gedaan door YouGov die het landelijke onderzoek heeft uitgevoerd onder 1000 Nederlandse respondenten in de leeftijd van 18-65 door te vragen naar hun huidige opvattingen over het eten van vlees.

Lees meer:
SuperRoots, plantaardig alternatief voor suiker dat ook nog eens de darmwerking bevordert!
Matcha als alternatief voor koffie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *