Boerhaavia wellness voor je urinewegen

ayurvedische kruiden

Ayurvedisch kruid in de spotlight

Boerhaavia diffusa is een Ayurvedisch kruid dat verlichting kan brengen als je moeite of pijn hebt bij het plassen. Als zich teveel vocht in je lichaam ophoopt kan er oedeem ontstaan, met ontsierende benen, voeten en enkels tot gevolg.

Drs. Jeroen Mei is Ayurvedisch therapeut en journalist. Hij publiceert regelmatig artikelen over de traditionele geneeskunde uit India: de Ayurveda*.

Wat is Boerhaavia?

Boerhaavia Diffusa is een in het Himalaya gebied in India en Sri Lanka veelvoorkomende plantensoort met sierlijkeboerhaavia diffusa bloemetjes. In gedroogde vorm worden de wortels sinds heugenis gebruikt vanwege de vochtafdrijvende (diuretische) eigenschap. In het Sanskriet wordt Boerhaavia ‘Punarnava’ genoemd, wat zoveel betekent als dat wat het lichaam steeds opnieuw vernieuwt. Punar betekent: telkens weer, en ‘nava’ staat voor nieuw. Boerhaavia wordt daarom in de Ayurveda een verjongingsmiddel genoemd (rasayana).

Lees ook: Ayurvedische Wijsheid.

Voordelen Boerhaavia extract

Het middel kent vele medicinale toepassingen, maar is vooral beroemd geworden vanwege bovengenoemde diuretische werking. Het vasthouden van water in het lichaam kan verschillende problemen geven, congestie van de longen en moeilijk en/of pijn bij het plassen. Maar ook leiden tot het opzetten van lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld de benen, voeten en enkels. Naast een superieur diureticum stimuleert Boerhaavia de eetlust, verlicht het verkoudheid, is het goed voor de ogen en wordt het middel door Ayurvedische artsen en therapeuten ingezet om artritis te verlichten en diabetes type 2 te behandelen.

Lees ook: Bacopa: Wellness voor je hersenen en geheugen.

Adequaat middel tegen oedeem

Oedeem is de ophoping van vocht in weefsel wat leidt tot een zwelling van een bepaald lichaamsdeel. Er is sprake van oedeem als je op de zwelling drukt en er vervolgens enkele seconden een putje in de huid achterblijft. Bij oedeem in de longen zijn hoesten en kortademigheid bekende symptomen. Boerhaavia stimuleert de doorstroming van water en bloed om de congestie te verminderen en de symptomen te verlichten.

Positief effect op de urinewegen

Boerhaavia bevordert de afvoer van teveel water in het lichaam door het stimuleren van de nieren om vervolgens viaboerhaavia de blaas vocht en afvalstoffen af te voeren. Bij problemen met plassen (urineretentie) of de blaas kan het middel daarom uitkomst bieden. Boerhaavia wordt in de Ayurveda ook gebruikt bij blaasontsteking.

Een goede spijsvertering en stofwisseling

Boerhaavia wakkert het ‘vuur’ in de maag aan en ontdoet het darmstelsel van overbodig vocht. Hierdoor bevordert het de stofwisseling en de vetverbranding. In de Ayurveda geneeskunde wordt het daarom ook gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2, waarbij vaak ook sprake is van overgewicht en vochtophoping.

Is Boerhaavia voor mij geschikt?

Gebruik Boerhaavia gerust ter ondersteuning van de werking van de urinewegen, blaas en nieren. Er zijn geen interacties met reguliere medicamenten bekend. Het middel mag niet gebruikt worden wanneer er sprake is van diarree. Als ‘bijwerking’ kan genoemd worden dat je vaker moet plassen, maar het is dan ook een diureticum. Raadpleeg bij acute problemen en chronische klachten altijd een arts of therapeut.

Gebruik

Boerhaavia kan op een dagelijkse basis gebruikt worden in een dosis van 500 mg tot 5 gram. Neem het na de maaltijd met een beetje water in.

Veilig Boerhaavia kopen

Boerhaavia extract is net als vele Ayurvedische kruiden steeds beter verkrijgbaar. Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd en wil je Boerhaavia Diffusa uitproberen? Kijk eens op Ecomarkt.nl, daar kun je voordelig, kwalitatieve Boerhaavia capsules kopen.

* Ayurveda is de enige niet reguliere geneeswijze die erkend wordt door de WHO.

Meer lezen over Ayurveda?

Triphala: wellness voor je darmen en spijsvertering
Win Bacopa capsules voor meer concentratie!
Groenlipmossel extract, een aanrader voor 50 plus

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.