Boerhaavia wellness voor je urinewegen

verzuring

Ayurvedisch kruid in de spotlight

Boerhaavia is een Ayurvedisch kruid dat verlichting kan brengen als je moeite of pijn hebt bij het plassen. Als zich teveel vocht in je lichaam ophoopt kan er oedeem ontstaan, met ontsierende benen, voeten en enkels tot gevolg.

Drs. Jeroen Mei is Ayurvedisch therapeut en journalist. Hij publiceert regelmatig artikelen over de traditionele geneeskunde uit India: de Ayurveda*.

Wat is Boerhaavia?

Boerhaavia Diffusa is een in het Himalaya gebied in India en Sri Lanka veelvoorkomende plantensoort met sierlijkeboerhaavia bloemetjes. In gedroogde vorm worden de wortels sinds heugenis gebruikt vanwege de vochtafdrijvende (diuretische) eigenschap. In het Sanskriet wordt Boerhaavia ‘Punarnava’ genoemd, wat zoveel betekent als dat wat het lichaam steeds opnieuw vernieuwt. Punar betekent: telkens weer, en ‘nava’ staat voor nieuw. Boerhaavia wordt daarom in de Ayurveda een verjongingsmiddel genoemd (rasayana).

Lees ook: Ayurvedische Wijsheid.

Voordelen Boerhaavia

Het middel kent vele medicinale toepassingen, maar is vooral beroemd geworden vanwege bovengenoemde diuretische werking. Het vasthouden van water in het lichaam kan verschillende problemen geven, congestie van de longen en moeilijk en/of pijn bij het plassen. Maar ook leiden tot het opzetten van lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld de benen, voeten en enkels. Naast een superieur diureticum stimuleert Boerhaavia de eetlust, verlicht het verkoudheid, is het goed voor de ogen en wordt het middel door Ayurvedische artsen en therapeuten ingezet om artritis te verlichten en diabetes type 2 te behandelen.

Lees ook: Bacopa: Wellness voor je hersenen en geheugen.

Bacopa: Wellness voor je hersenen en geheugen

Adequaat middel tegen oedeem

Oedeem is de ophoping van vocht in weefsel wat leidt tot een zwelling van een bepaald lichaamsdeel. Er is sprake van oedeem als je op de zwelling drukt en er vervolgens enkele seconden een putje in de huid achterblijft. Bij oedeem in de longen zijn hoesten en kortademigheid bekende symptomen. Boerhaavia stimuleert de doorstroming van water en bloed om de congestie te verminderen en de symptomen te verlichten.

Positief effect op de urinewegen

Boerhaavia bevordert de afvoer van teveel water in het lichaam door het stimuleren van de nieren om vervolgens viaboerhaavia de blaas vocht en afvalstoffen af te voeren. Bij problemen met plassen (urineretentie) of de blaas kan het middel daarom uitkomst bieden. Boerhaavia wordt in de Ayurveda ook gebruikt bij blaasontsteking.

Een goede spijsvertering en stofwisseling

Boerhaavia wakkert het ‘vuur’ in de maag aan en ontdoet het darmstelsel van overbodig vocht. Hierdoor bevordert het de stofwisseling en de vetverbranding. In de Ayurveda geneeskunde wordt het daarom ook gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2, waarbij vaak ook sprake is van overgewicht en vochtophoping.

Is Boerhaavia voor mij geschikt?

Gebruik Boerhaavia gerust ter ondersteuning van de werking van de urinewegen, blaas en nieren. Er zijn geen interacties met reguliere medicamenten bekend. Het middel mag niet gebruikt worden wanneer er sprake is van diarree. Als ‘bijwerking’ kan genoemd worden dat je vaker moet plassen, maar het is dan ook een diureticum. Raadpleeg bij acute problemen en chronische klachten altijd een arts of therapeut.

Gebruik

Boerhaavia kan op een dagelijkse basis gebruikt worden in een dosis van 500 mg tot 5 gram. Neem het na de maaltijd met een beetje water in.

* Ayurveda is de enige niet reguliere geneeswijze die erkend wordt door de WHO.

Meer lezen over Ayurveda?

Win Bacopa capsules voor meer concentratie!
Groenlipmossel extract, een aanrader voor 50 plus

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

Toon de 1 reacties
  1. Joke schreef:

    Ik heb een chronische ziekte n.l. Interstitiele Cystitis, een chronische ontsteking van de blaas, zonder dat er een bacterie zit. Ik ben 2 jaar pijnvrij geweest ondat ik een anti-deppresiva Amitriptyline slikte. Nu ik gestopt ben, heb ik weer meer pijn. Is Boerhaavia geschikt voor mij.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

> Zo blijf je op de hoogte van alle trends op het gebied van  healthy lifestyle!

> Maak je kans op mooie prijzen!

> Ontvang je recepten waarbij het water je in de mond loopt!

> Als nieuwsbrief abonnee krijg je super scherpe aanbiedingen van biologische producten!

Ontvang tijdelijk bij inschrijving het gratis vegan magazine cadeau!

 

U bent succesvol aangemeld.