De juiste sportvoeding, de beste prestaties

Goede sportvoeding is de basis van de beste prestaties tijdens het sporten. Het is daarom een essentieel onderdeel van je trainingsplan om te bepalen welke voeding jou optimaal laat presteren. Elk lichaam is uniek, wat het nodig heeft aan energie en bouwstoffen dus ook. Verder is het ook van belang wat voor sport je doet en wat je wilt bereiken. Het lichaam van iemand die aan krachttraining doet, heeft andere behoeftes dan een marathonloper. Natuurlijk zijn er een aantal ‘basics’: eet vers, gevarieerd en vitaminerijk. Maar er valt nog meer winst te behalen uit je voedingspatroon.

Goede sportvoeding: de motor achter grote prestaties

Voedingssupplementen zijn bijvoorbeeld een belangrijke aanvulling. Door middel van supplementen kun je geconcentreerde voedingsstoffen zoals vitamines of eiwitten als een soort supershot innemen. Supplementen zijn meestal verkrijgbaar in tablet, capsule of poedervorm. In combinatie met een juist voedingspatroon kunnen ze net voor dat extraatje zorgen, waardoor je jezelf kunt overtreffen. Gebruik sportvoeding in supplementvorm dus niet als vervanging, maar als aanvulling om je lichaam optimaal te laten profiteren van voedingsstoffen.

Lees ook: Handig en intiem met een babydraagzak

Sportvoeding voor iedereen

Welke voedingssupplementen voor jou het beste werken hangt af van wat je ermee wilt bereiken: meer spiervolume of bijvoorbeeld meer energie. Je hebt echter ook sportvoeding waarin stoffen zitten die multi-inzetbaar zijn voor het sportende lichaam. Biotine oftewel vitamine B8 is zo’n multifunctioneel supersupplement. Het is een stofje dat de energie opname uit voeding van het lichaam optimaliseert. Hierdoor merk je bij gebruik van biotine een verhoging van je energielevel. Verder zorgt het voor de opbouw van je huid en haren. In welke voeding vind je deze vitamine? Lever, zalm, maar ook groenten zoals bloemkool, wortelen of bananen, sojameel, granen en gist bevatten bijvoorbeeld allemaal biotine. Het is dus erg belangrijk om deze voedingsmiddelen geregeld op het menu te zetten. Nadeel is dat door koken of bewaren van de voeding het biotine-gehalte daalt. Dat is vervelend. Daarom is het goed door middel van voedingssupplementen altijd te zorgen dat je aan de dagelijkse behoefte kunt voldoen.

Voedingssupplementen en meer

Er zijn veel verschillende voedingssupplementen waar je baat van hebt. Met name eiwitten zijn belangrijk tijdens diverse oefeningen. Eiwitten zorgen voor een goede opbouw van je spieren. Maar er zijn ook andere soorten van sportvoeding mogen waar je profijt van kunt hebben. Zo zijn er mensen die meer behoefte hebben aan een goede calorieshake, aminozuren of creatine. Welke extra voeding of suppelementen je nodig hebt is, geheel afhankelijk van je doel en de resultaten die je hoopt te behalen.

Als je naast extra voedingsstoffen ook behoefte hebt aan een uitgebalanceerd dieet, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er specifieke eiwitrijke en caloriearme diëten. Bepaal zelf wat je nodig hebt om jouw persoonlijke doelen te realiseren.

 

Meer lezen:
Stoer en oer-Hollands, de Easywalker
Een mooi gezicht, raamdecoratie op maat

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *