Duurzaam vakantie vieren in het Zwarte Woud

Ben je echt, echt toe aan vakantie? Vergeet dan de drukke vliegvelden en volgeplande verre rondreizen, maar kies voor een duurzame vakantie in het noordelijke Zwarte Woud. Je vindt er spectaculaire wandelroutes (met of zonder alpaca J), vele kuuroorden, verrassende overnachtingsplekken en echt slow food. En ben je toe aan nieuwe inzichten? Beklim het 45 meter hoge Baumwipfelpfad en zet je blik op oneindig terwijl je over de boomtoppen staart.

In Japan is het de normaalste zaak van de wereld dat je arts je shinrin-yoku voorschrijft. Vrij vertaald: een bad nemen in het bos. De Japanners gebruiken bosbaden als therapie. Het laat je bloeddruk dalen en stresshormonen uit je lijf verdwijnen.

Avontuurlijke wandelroutes

In het noordelijk deel van het Zwarte Woud is bosbaden een koud kunstje. Al is het moeilijk kiezen tussen de tientallen goed bewegwijzerde wandelroutes. Ga je voor de wilde katten-wandeling, de bosbessenroute of de route voor filosofen? Wij kozen voor de eerste. Dat zelfs onze kinderen van zeven en negen de zeven kilometer lange wandeling zonder mokken liepen, zegt wel iets. Geen pad is recht, stromende beekjes zijn nooit ver weg en klimmen en klauteren horen erbij. Elke stap voelde als een avontuur.

Boomtoppenwandeling

‘Geef die boom eens een duw!’, roept onze gids op het Baumwipfelpfad, zo’n vijftien meter boven de grond. En ja hoor, de tientallen meters hoge spar naast het pad komt in beweging. Even later zwiept de boom meters heen en weer. Ongelofelijk dat je zo’n woudreus door te duwen met je blote handen in beweging kunt zetten! Dat je met zoiets kleins, zoiets groots in beweging kunt zetten … In mijn hoofd borrelen filosofische gedachten op. Is dat het effect van het bosbaden? Dat je weer ruimte in je hoofd krijgt voor nieuwe gedachten?

Met een rotvaart

Even later valt onze mond opnieuw open als we bovenop de 45 meter hoge boomtoren staan. Het groene (Zwarte) woud strekt zich voor ons uit. Adem in, adem uit. We nemen even de tijd om de weidsheid in ons op te nemen. En eerlijk is eerlijk, ook om moed te verzamelen. Want om naar beneden te gaan, kiezen we niet voor het pad, maar voor de glijbaan. Een ijzeren buis die als een spiraal in het hart van de toren naar beneden kronkelt. ‘Whaaaaaaaah!’. Met een rotvaart roetsjen we één voor één naar beneden. Doen we toch nog wat stresshormonen op in het Zwarte Woud!

Ook duurzame vakantie vieren in het Zwarte Woud?

Overnachten
– Slapen aan het strand? Ja heus! Verblijf in één van de geschakelde vakantiehuizen ingericht naar de elementen water, aarde, hout, lucht en vuur, met een eigen strandje/beekje voor de deur, www.schwarzwaldstrand.de
– Onderdompelen in Duitse Gemütlichkeit? Kies voor Kleinenzhof. Met camping, hotel en appartementen. De gastvrije eigenaar heeft een warm hart voor duurzaamheid. Scheur rond op de e-bikes en geniet van Schwarzwalderkirschtorte gebakken door Mutti,  www.kleinenzhof.de

Eten
– Echt slowfood uit de streek eet je in Landgasthof Löwen, www.hotel-loewen-schoenbronn.de
– Restaurant La Vie in Bad Herrenalb, biologisch restaurant met een creatieve keuken, best prijzig, maar wel met prachtig panoramisch uitzicht.

Doen
– Baumwipfelpfad. De opbrengsten van de boomtoren worden o.a. gebruikt voor duurzame projecten en educatie over de natuur.

– Siebentäler Thermal bad in Bad Herrenalb: het helende water borrelt op uit een natuurlijke bron, www.siebentaelertherme.de
– Amusementspark Rotfelden: geen lawaaierige attracties, maar genieten van echt samen leuke dingen doen als gezin: speel voetbalgolf, bekijk en verzorg de dieren en bouw een strokasteel.
– Ga op stap met een alpaca. De familie Kusterer vertelt je vol liefde alles over deze bijzondere dieren, www.bypaka.de

Lees ook:

Vitamine G in de stad

FESTIVALTIP 2019: HAPPY SPIRIT DAYS

5 praktische tips voor jouw yogavakantie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.