Fastfood voor bavianen (Win)

Deel 8 uit de serie 'Eerst Voeding, Dan Medicijnen' door dr. Gert Schuitemaker

Hoe kan het dat een arts medicijnen voorschrijft zonder eerst naar de voeding te kijken? Dit vraag ik me, na meer dan 30 jaar hiermee bezig te zijn, nog steeds af. In mijn nieuwe boek “Fastfood voor Bavianen” probeer ik mijn verwondering met u te delen.

suppletieHet verwondert me nog dagelijks… superlatieven laat ik maar achterwege. Vanaf 1975 verwonder ik me over het ongebreidelde medicijngebruik in Nederland en de schade en verdriet die dit met zich meebrengt. Valium en andere slaapmiddelen waren in zwang en werden veel voorgeschreven. Later bleek in een proefschrift dat 350.000 vrouwen in Nederland eraan verslaafd waren.

Aan de andere kant verwonderde ik me ook regelmatig over het gunstige effect dat voedingsstoffen op de gezondheid hebben. Zoals dit jaar nog: behandeling op de intensive care van levensbedreigende sepsis en septische shock met intraveneus vitamine C geeft een vijfmaal(!) grotere kans op overleving.

En waarover verwonder ik me nog het meest? Over de reactie van hen, vooral professionals, die blijven volharden in hun onwetendheid, die blijven ontkennen en het afdoen met: ‘niet bewezen’.

Hoe kan dit? Er is een immens grote kracht aan het werk waarbij uw gezondheid geen prioriteit is. Uw gezondheid is van ondergeschikte betekenis. Het is de enige verklaring die ik kan geven voor wat ik in mijn professionele leven heb gesignaleerd.

Het heeft overigens niets te maken met de gezondheidszorgwerkers, die vrijwel zonder uitzondering bijzonder vriendelijke en toegewijde mensen zijn met het hart op de juiste plaats en die het beste met de patiënt voor hebben. Ik heb het niet over hen, maar over het meedogenloze systeem. Het systeem met zijn indoctrinerende opleiding, rigide protocollen, liegende statistieken en administratieve rompslomp heeft de individuele zorgwerker lamgeslagen. Die kan niet anders dan zich conformeren.

In dit systeem hebben de niet te patenteren voeding en voedingsstoffen plaats moeten maken voor patenteerbare medicijnen. Daarom is er geen plaats meer voor voeding in de gezondheidszorg. Zelfs de voeding in het ziekenhuis voor patiënt en zorgverlener is ver onder de maat. Hetzelfde geldt voor de voeding in verpleeghuizen waar chronische ziekten van vooral ouderen, veroorzaakt door bewerkte, onvolwaardige voeding, worden behandeld met een handvol medicijnen. Tel uit je winst.

Het is welhaast onmogelijk om als gezondheidszorgwerker te ontsnappen aan de gesel van het systeem. Besluiten om uiteindelijk te gaan werken volgens de beginselen van Hippocrates, is welhaast onmogelijk zonder maatschappelijk en financieel enorm te moeten interen. Volgens de Hippocratische wet “uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding” verdient voeding echter de centrale plaats bij de behandeling van ziekte, vóór de symptoombestrijding met medicijnen. “Eerst voeding, dan medicijnen.”

Mijn boek “Fastfood voor bavianen” bevat 41 columns die ik in de periode 2000 – 2015 voor diverse tijdschriften heb geschreven. Exact dezelfde periode waarin ik tot het inzicht ben gekomen dat er maar één goed advies is: neem uw gezondheid in eigen hand! De columns handelen over thema’s als ondervoeding, fastfood, voedingsadviezen, medicijnen én vitaminen. En niet te vergeten: dokters, wetenschappers, media en overheid.

Voor meer info:
www.fastfoodvoorbavianen.nl

Door:
Orthomoleculair apotheker dr. Gert Schuitemaker

Mail & Win

Update: de winactie is afgesloten. Iedereen bedankt voor het meedoen en de winnaars van harte!
Vul hieronder je naam en adres in, en dan maak je kans op een exemplaar van ‘Fastfood voor bavianen’.

Meer van deze auteur:

Voedingssupplementen bij Stress
Hoezo, voedingsmythes?
Vitamine D schromelijk onderschat
Lees ook:
In De Groene Stoel: dr. Gert Schuitemaker (interview)

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.